July 1, 2009
Lambapidu
Sel aastal olen hakanud turul käima. No, mitte, et ma varem üldse poleks käinud, kuid jah nüüd tihedamini, kui kunagi varem. No, eks ole siin oma süü ka uuenenud ja suisa uutel turgudel. Isegi kirbuturust sattusin vaimustusse, kuhu Hanna mind ühel kevadisel laupäeval viis. Hanna leidis ka sealt endale imearmsa kootud kleidikese, mille ostsime vahvalt ja andekalt tüdrukult, kes omavalmistatud kraami müüs. Sealt ka idee, et võiks endagi kasutult seisvad kingad, kleidid ja muu träni kokku pakkida ja ühe meeleoluka müügipäeva teha. Hetkel pole me mõttest kaugemale jõudnud, kuid vaikselt sätime asju juba kottidesse.
Rotermannist olen minagi tulnud tagasi turukorv tühi, kuid ma siiralt loodan, et see üritus siiski püsima jääb ja areneb. Kuuldavasti on neil plaanis turupäevi pikendada kella viieni ja kolmapäevitigi kauplema hakata. Talvelgi plaanis siseruumides jätkata. Loodan, et edukalt.
Küll aga paelus mind Mahefarmi kärul suur silt, et võimalik tellida MAHETALL TERVENA VARDAS. Teadagi on vaja terve talle söömiseks ka hulganisti sööjaid. Meil on tavaks saanud iga aasta juuni lõpus pidada isa sünnipäeva õuepeoga, kuhu suguselts ning muud karvased ja sulelised kokku tulevad. Pidasime perekeskis nõu ja talle vardasse ajamine tundus põneva väljakutsena. Edasi asusime ettevalmistuste kallale. Siin oli igaühel oma kindel ülesanne. Lõkkeplats ettevalmistada, tugipostid konstrueerida, terrasilaud õlitada, muru niita jne. Minule jäi lisandite valmistamine. Voonake saabus kohale päev varem ja jäi marinaadi laagerduma.
Marinaad
500g hakitud sibulat
200g hakitud küüslauku
50 g hakitud värsket rosmariini
1 pott värsket hakitud tüümiani
2 spl meresoola
1spl musta pipart
Jaga kogused kaheks ja aseta blenderisse. Sega, kuni tekib püree. Mõlemad kogused sega eraldi. Üks kogus läheb lamba sisse määrimiseks ja hõõrumiseks, teine grillimise ajal niisutamiseks.
Lamba küpsetamine oli pikk protsess ja algas juba hommikul tule tegemisega. Kui söed juba parajad tõsteti vardasse aetud loom keskpäeval tulele, kus ta tasakesi küpses. Mõne tunni möödudes sai juba pealt küpsenud liha lõigata ja maiustama asuda. Lõike koht pintseldati marinaadiga ja küpsetajad jätkasid tööd. Seda protsessi juhtis edukalt Kert, kes lahkus tule juurest alles viimaste külaliste lahkudes.
Lisanditeks tegin panzanella, röstitud baklazaani, marineeritud peedid, suvikõrvitsa carpaccio, ahjupeedi kitsejuustuga, kirsstomati salati koriandriga. Ei puudunud ka pott värskete kartulitega.
Liha maitses õrn ja mahlane. Kena oli istuda õunapuude all, laudlina tuules lehvimas, lilled kaunilt õites. Sulnis linnulaul kõrvu paitamas. Oh, ilus oled suvekene!
Panzanella
1 spl kappareid
3 küüslauguküünt
4 suurt tomatit
1 punane sibul
2 punast paprikat
2 kollast paprikat
100 g oliive
1 pott basiilikut
tüümiani
rosmariini
Kaste
200 g oliiviõli
100 g punaveiniäädikat
suhkrut
meresoola
värsket pipart
Soojenda ahi 200 kraadini. Kata ahjuplaat meresoolaga ja pane sinna paprikad, mis on eelnevalt segatud oliiviõli, tüümiani, rosmariini ja küüslauguga. Rösti, kuni paprikad on pehmed. Puhasta seemnetest ja koori. Blanšeeri tomatid ja eemalda koor. Tükelda kõik komponendid ribadeks ja sega omavahel kokku. Sega kastme komponendid ja maitsesta salat.
Suvikõrvitsa carpaccio
500 g suvikõrvitsat
pecorino või parmesani juustu õhukeste laastudena
Vinegrett:
1 dl oliiviõli
3 sl sidrunimahla
1 küüs purustatud küüslauku
1 sl kappareid
1 tl teralist sinepit
1 tl mett
soola purustatud
musta pipart
hakitud peterselli
Vali suhteliselt suured suvikõrvitsad ja lõika need õhukesteks viiludeks. Laota vaagnale. Sega kõik vinegretiained omavahel ja vala suvikõrvitsaviiludele. Pane 1-2 tunniks külmkappi maitsestuma. Enne serveerimist puista peale hakitud petersell ja juustulaastud.
Kirsstomatid koriandriga
kirsstomateid
musti oliiive
kappareid
koriandrit
tilli
peterselli
soola
pipart
oliivõli
valgeveiniäädikat
mett
Poolita tomatid, haki maitseroheline, nõruta kapparid ja oliivid. Sega kõik komponedid omavahel. Vispelda kaste ja sega. Lase maitsestuda mõned tunnid.
Röstitud baklazaanid
Viiluta baklazaan ja puisat üle soolaga. Lase seista ja kuivata seejärel majapidamispaberiga. Rösti kuumal pannililma õlita mõlemalt poolt kuldpruuniks. Sega purustatud küüslauk, palsamiäädika kreem ja oliivõli vala baklazaanidele. Maitsesta soola ja pipraga.
No comments:
Post a Comment