Uued kartulid on päevavalgust näinud ja mullast puhtaks pestud. Kes küll suudaks vastu seista esimestele nööbisuurustele mugulatele. Mina mitte. Talvel pole kartul just tihti mu söögilaual, kuid suve esimestel nädalatel on aurav pott kindlalt keset lauda. On kartulisöömise kõrgaeg. Silk ja kartul on juba aegade algusest laulatatud. Las siis armastus lõõmab ja kooselu areneb. Siin retseptis on maailm silku veidi lihvinud ja lihtsast kalast on kaunis peen suupooline saanud. Retseptini juhatas mind hea sõber T.
300 g räime
3 sidrunit
1 laim
1 dl head oliivõli
meresoola
1 spl mett
2 küüslauguküünt
rosee pipart
Puhasta räimed, võid jätta selgroo sisse. Lao kaussi ja raputa vahele meresoola. Kata kalad üleni sidrunitest pressitud mahlaga. Lase seista üle öö külmkapis. Nõruta räimed sõelal. Eemalda kaldel selgroog, nüüd on see lihtne. Sidrunimahl on räimed „küpsetanud“ ja kalaliha valkjaks muutnud. Lao räimed serveerimisalusele. Valmista marinaad. Pigista laimist mahl ja sega sisse uhmris purustatud rosee pipra terad, pressitud küüslauk, meresool ja mesi. Vispelda juurde oliivõli. Kontrolli maitset ja vala marinaad kaldele. Lase veidi külmas maitsestuda ja serveeri värske keedukartuliga. Kaunista maitserohelise ja rosee pipra teradega.
Lopsakat sõnajalaõit ja sooja jaanivihma!
Retsept ilmus ka ajakirja „Psüholoogia Sinule“ juuninumbris.