September 30, 2011
Põldmarjad mandlisel põhjal
Kook see pole. Ilma muna ja jahuta põhi koogi mõõtu välja ei anna. Magusroa vormist välja tõstmiseks on vaja pigem lusikat, kui nuga või tordilabidat. Maiasmokkadele pole see retsept ammugi mokkamööda. Küll, aga rõõmustab marja, puuvilja ja mandli kergelt magus maitse taljesõbralike magustoitude otsijat. Maiustada saab ka ilma suhkru, jahu ja munata.
Põhi:
200 g kooritud mandleid
1 tl piparkoogimaitseainet
80 g heledaid rosinaid
2 spl vahtrasiirupit või mett
1 tl vanilje ekstrakti
Täidis:
300 g põldmarju
5 pehmet datlit
1 spl vahtrasiirupit või mett
1 spl sidruni mahla
Serveerimiseks:
Kreeka jogurtit
Purusta mandlid koos piparkoogimaitseainega köögikombaini lõiketeraga peeneks. Lisa rosinad, vahtrasiirup, vaniljeekstrakst ja tiba külma vett. Surista masinaga veel veidi, kuni kõik on ühtlaselt segunenud. Suru segu 20 cm läbimõõduga vormi põhjale ja äärtesse. Tõsta vorm külmkappi 30 minutiks.
Täidise valmistamiseks pane pooled põldmarjadest, datlid, vahtrasiirup ja sidrunimahl köögikombaini ja töötle püreeks. Vala segu mandlipõhjale ja lao peale ülejäänud marjad. Lase veel paar tundi kplmkapis seista ja serveeri koos paksu ja kreemise Kreeka jogurtiga.
Kreeka jogurti võib asendada ka käepärase maitsestamata jogurtiga. Soovitav on siis lasta jogurtil sõelal nõrguda mõned tunnid, parima tulemuse saab üle öö nõrutamisega.
Idee ajakirjast Delicious
September 26, 2011
Lambatartar
Lambukese sisefileed, õrnad ja õhukesed. Nii ilusad, et patta ega pannile panna ei raatsi. Mis muud, kui tuleb toorelt nahka pista. Idee Jaimie'lt.
lamba sisefilee
1 väike punane tšilli
1 küüslauguküüs
väike purk kappareid
kimp värsket münti
kimp värsket koriandrit
1 tl Prantsuse teralist sinepit
1 spl apelsin mahla
1 spl sidruni mahla
meresoola
värskelt jahvatatud pipart
oliivõli
6 viilu ciabatta't
Haki liha terava noaga võimalikult peeneks. Puhasta tšilli seemnetest ja haki peeneks. Puhasta ja haki küüslauk. Sega kõik komponendid lihaga ja maitsesta soola ning pipraga. Maitse! Vajadusel, lisa veel vürtsi, kas sinepi, tšilli või hoopis sidruni mahlaga. Jäta liha maitsestuma ja rösti ciabatta viilud ahjus kuldpuuniks. Aseta liha röstitud ciabattale ja nirista peale veel oliivõli. Klaasike punast veini võiks ka käeulatuses olla.
September 17, 2011
Kitsejuustuga õunakook
See retsept ei lasknud mul magada, ikka ja jälle tungis ta mu unenägudesse. Lihtne retseptike Gloria Ruoka & Viini sabas juhatas lehttaina, kitsejuustu ja õunte kombineerimiseni. Minul oli kapis paras pallike kaerajahuga muretainast ja kausis kaunid paradiisiõunad. Pisikeste õunte seemnekodadest vabastamine tundus mulle liigse nikerdamisena ja riskisin sellega, et panin terved õunad koogile, mõnele jätsin veel sabadki püsti turritama. Hiljem selgus, et sabadest oli lausa abi. Sabast veidi sikutades saab ahjus pehmeks küpsenud õuntest seemnekojad elegantse liigutusega eemaldada. Kitsepiimast toorjuustu suhkruga segades muutub see küll esialgu ehmatavalt voolavaks, kuid taheneb ahjus muna kaasabil kenaks kreemiseks. Hele muscovado suhkur värvib täidise karamelliseks. Tõeline unelmatekook neile, kes suured magusasõbrad pole. Kitsejuustu maitse ning tekstuur jäävad püsima vaatamata suhkru ja vanilje lisamisele.
Põhi:
1 dl kaerajahu
1 dl nisujahu
2 spl heledat muscovado suhkrut
80 g võid
1 muna
1 spl vett
Täidis:
150 g kitsepiima toorjuustu
1/2 vanillikauna või 1 tl vanilliekstrakti
1 dl heledat muscovado suhkrut
1 muna
3 suuremat õuna või 300 g paradiisiõunu
Näpi taina ained ühtlaseks puruks või valmista tainas köögikombaini lõiketeraga. Kui kasutad lehttainast lõika vormi põhja suurune tükk, rulli veidi õhemaks ja kata vormi põhi ning ääred. Mina kasutasin lahtikäiva põhjaga ristkülikukujulist 12 x 38 cm koogivormi.
Poolita vaniljekaun ja kraabi noaga seemned toorjuustu sisse. Lisa suhkur ja muna. Sega ja vala tainale, aseta õunad juustusegule ja küpseta 200 kraadises ahjus 35 minutit.
September 15, 2011
Metsast
Metsaretkelt võib tagasi tulla hoopis toekama saagiga, kui esialgu planeeritud. Õigupoolest manitsesin ma ennast juba enne tänavust seenereke Hiiumaale, et katsuksin enda ahnust vaos hoida, ega täidaks kõiki süvendiga anumaid seentega. Soovidel ongi kombeks täide minna. Seekord said korvipõhjad vaevu kaetud. Purgikese männiriisikate marineerimine ning teise liivtatikutega veinimarinaadi panek oli puhas rõõm. Mitte tunde vältav võitlus, nagu eelmisel aastal.
Aga metsast ei naasnud ma siiski vaid kerge korviga. Tänu kohaliku jahimehe õnnele, rändas minu korvi kopsakas tükk hirveliha.
Lasin lihal nädalapäevad laagerduda ja juhatasin sisse sügisese pajaroogade hooaja. Liha kelmetest puhastamise juures mõtisklesin selles, et kevad on imeline, suvi eriline ja sügis vaimustav, aga paraku talve kohta mul midagi sellist keelele ei tule. Muidugi on ka talvel omad võlud, kuid enamasti tuleb see lihtsalt üle elada. Head sõbrad, tummised road ja maitserikas punane vein on seejuures suureks abiks.
Patta läks:
umbes 2 kg hirveliha
nisujahu
õli praadimiseks
3-4 oksa rosmariini
estragoni
10 musta ploomi
fenkoliseemneid
viskit
kaks klaasi metslooma puljongit
3 sibulat
2 porgandit
5 küünt küüslauku
kadakamarjasoola
Puhasta liha kelmetest ja tükelda kuubikuteks. Keeruta lihatükke kergelt jahus ja prae pannil kuldseks. Tõsta liha ahjupotti. Raputa peale kadakamarjasoola. Tükelda sibulad ja porgandid, pruunista pannil koos rosmariini, estragoni ja fenkoliseemnetega. Lisa liha juurde ahjupotti. Kalla juurde sorts viskit ja puljong. Lisa küüslaugud ja ploomid. Tõsta pott ahju ja kata kaanega. Lase 160 kraadi juures haududa 2 tundi või seni, kuni liha on mure ja pehme ning laguneb kahvliga katsudes kiududeks.
Lisandiks praadisin väikeseid koorega keedetud kartuleid koos sibula ja puravikega.
September 6, 2011
Tomati tarte tatin
Tomatihooajal ajavad korvid üle ääre. Pisikesed kirsstomatid on nii nunnud, et neid tahaks kuidagi eriliselt eksponeerida. Delicious't sirvides jäigi ahvatlev tarte tatin silma. Retsept soovitas kasutada lehttainast, kuid mul oli käepärast paar filotainalehte ja käiku läksid need. Parmesanist tuleb lisakrõbedust ja suvelõpu magusatest tomatitest mahlakust.
300 g kirsstomateid
peotäis värsket tüümianilehti (osa jäta kaunistamiseks)
1-2 spl palsamiäädikat (mida vanem, seda parem)
300 g lehttainast (mina kasutasin kahte filotainalehte)
20 g Parmesani
Pane ahi soojenema 200 kraadile. Jäta tomatid terveks ja kata nendega kergelt määritud pirukavormi põhi. Puista peale tüümianilehed ja nirista üle palasamiäädikaga. Riputa peale pool riivitud Parmesaanist. Rulli lehttainas õhemaks ja lõika noaga pirukavormist veidi suurem ring. Filo- taina lehed võib lappida kokku ja lõigata ringikujuliselt. Iga kihti tuleb määrida õliga ja ettevaatust - õhu käes muutub filo rabedaks! Hoia niiske köögirätik veel õlitamata lehtede peal.
Suru tainas tomatitele ja keera ääred vormi külgede vastu. Riputa peale ülejäänud Parmesan.
Tõsta ahju ja küpseta u 20 minutit, kuni pealt on kaunilt kuldne ja krõbe. Serveerimiseks kummuta pirukas vormist taldrikule ja kaunista tüümianiga.