Selle magustoidu näppasin ma Janno Lepiku (Janno on Leib, Resto ja Aed peakokk) tagant. Juba eelmisel kevadel oli sama nimega magustoit minu jaoks nende menüü üks hittidest ja õnneks on see tagasi ka sel kevadel. Tegemist on väga lihtsalt valmiva desserdiga, mida tuntakse ka posseti nime all. Siin kreemis ei kasutata tarretamiseks želatiini. Magustoit hüübib hapu mahla või püree kaasabil ja kreem on kergem ja õhulisem võrreldes želatiiniga tarretatust. Klassikaline posset valmib sidrunimahla kaasabil. Rabarber ja koor on suured sõbrad ning nende kooslusest sünnivad kahtlematta kevade ja suvealguse lemmikmagustoidud. Suve edenedes saab possetit teha veel karusmarjade, ebaküdoonia ja teiste hapude marjadega. Üldjuhul kasutatakse kreemis läbi sõela surutud haput mahla. Mina proovisin nii ja naa. Tegin katsetuseks ka toekama püreega, no ikka, et rabarbrit oleks uhkelt. Suristasin segu püreeks sauseguriga ja segasin kõik koore hulka, mulle meeldis see külluslikum ja rustikaalsem variant rohkem. Pildil on siiski läbi sõela surutud püreega sametiselt siidine variant, oli maitsev seegi.
Alati ei ole rabarbrid kaunilt punasekoorelised ja magustoidu värv jääb väga kahvatu. Kena roosa saab, kui sutsuke (u 1-2 tl) peedipulbrit juurde segada. Magustoidu õnnestumisel mängib tähtsat rolli ka vahukoore päritolu. Ehtsad ja tummised Nopri ning Pajumäe mahekoored on parimad.
Rabarbri posset
500 ml vahukoort (Pajumäe või Nopri)
1 kg rabarbrit
1 dl suhkrut
1 tl vanilliekstrakti või riivitud tonka uba
Tükelda rabarber ja sega juurde paar supilusikatäit suhkrut. Keeda vaiksel tulel umbes 15 minutit kuni rabarber on pehme. Kurna läbi tiheda sõela või püreesta sauseguriga. Lase vahukoor koos suhkruga keema tõusta ja sega, et suhkur sulaks. Tõsta tulelt sega juurde rabarbripüree või -mahl. Vala madalatesse vormidesse ja lase külmkapis 6 tundi tarduda.
Serveerimisel puista pinnale šokolaadi-leivapuru ja ahjus röstitud rabarbrivarsi.
Puru
50 g tumedat šokolaadi
50 g (musti) seesamiseemneid
50 g riivleiba
1 tl peedipulbrit
Rösti kuival pannil riivleib ja seesamiseemned. Lase jahtuda. Pane purustajasse või veskisse tükeldatud šokolaad, leiva-seesamipuru ja peedipulber. Surista peeneks pulbriks. Raputa magustoidule.