July 25, 2013

Kirsid ja kitsejuust



Vaikus ja igavus luusib siin blogis ringi ja mina unustan ennast pidevalt puhkuselainele. Eh, nii mõnus on lihtsalt olla ja peas blogipostitusi keerutada, aga vaat klahvidele vajutamine tundub juba liigse pingutusena. Egas metsa ja mereäärde arvutit kaasa ei tari ja lauslollus olekski  ju kännu otsast postitusi tippida. Aga vot need kitsejuustukreemiga korvikesed on hea põhjus laiskusest üle saamiseks, metsast välja tulemiseks ja  netti sisselogimiseks. Neid on ülimõnus meisterdada ja veel parem pintslisse pista. Ainult esmapilgul tundub ettevõtmine paraja jahmerdamisena, tegelikult kättevõtmise asi. Kasutasin väikeseid tartaletivorme esmakordselt ja pelgasin, et ei saa  küpsenud korvikest sealt kätte. Selgus aga, et vajab vaid pisikest koputust ja ja korvike lahkub vomist lipsti lauale. Korvikesi võib paraja portsu valmis küpsetada varem, ainult desserdi kokkupanek, peaks toimuma vahetult sööjate silme all, nii jääb kõige parem. Kitsejuustukreemi peen nüanss hapude kirsside ja  rabeda  šokolaadi-mandli põhjaga on taevalik kooslus. 
Tõele au andes läksid minul potti pošeerimiseks murelid, kuid kui on valida tuleks kindlasti eelistada kirsse. Vastasel juhul võib suhkruga tagsihoidlikum olla, või sootuks välja jätta.



Korvikesed

150 g mandlijahu või mandlilaaste
1 dl kaerajahu
1 dl riisijahu
2 sl tumedat muscovado suhkrut
soola
100 g külma võid 
50 g hakitud tumedat šokolaadi
1/2 dl naturaalset kakaopulbrit
12 tl vanilliekstrakti või mandliekstrakti

Jahvata mandlid köögikombainis peeneks, lisa jahud, kakaopulber, hakitud šokolaad, suhkur, kuubikuteks tükeldatud külm või ja mandliekstrakt. Sõtku kätevahel elastseks tainaks või kasuta köögikombaini abi. Jaga tainas võiga määritud 6 väikese tartaletivormi vahel või suru ühte suuremasse lahtikäiva, küpsetuspaberiga kaetud, koogivormi põhjale ja äärtesse. Küpseta  200 kraadises ahjus 20 minutit, kuni tainas on küps. Lase vormis täielikult jahtuda. Keera vormid tagurpidi ja koputa ettevaatlikult korvikesed välja.

Portveinis pošeeritu kirsid

300 ml portveini
500 g kirsse
1 vanillikaun
6 sl suhkrut

Puhasta kirsid kividest ja pane koos suhkru ja veiniga potti. Lisa pikkupidi poolekslõigatud vanillikaun. Kuumuta  segades keemiseni ja alanda kuumust. Kuumuta aeg-ajalt segades umbes 10 minutit.

Nõruta kirsid. Vala vedelik tagasi potti ja keeda madalal kuumusel kokku, kuni segu pakseneb ja kogus väheneb poole 
võrra. Lase jahtuda.

Kitsejuustukreem

100 g pehmet kitsejuustu
100 g kreeka jogurtit või vahustatud koort
1 sl suhkrut

Ühenda ained ja vahusta mikseriga kohevaks. Kui kasutad vahukoort, tuleks see esmalt vahustada ja siis kitsejuustuga segada.


Tõsta kreem ja kirsid korvikestesse, nirista peale kirssidest ja veinist keedetud siirupit ja serveeri kohe. 














July 9, 2013

Jäätisetort maasikatega




Issver milline vaikus siin blogis valitseb.  Ikka veel rabarbri varred.  Puhkuse meeleolud on võimust võtnud. Aeg on aga juba sealmaal, et maasikahooaeg hakkab koomale tõmbuma. Veel veidikeseks jätkub neid suviseid lemmikuid, ehk ühe lihtsa tordi jõuabki teha. Vaba vasaku käega, justkui möödaminnes ja suvise reisikotti pakkimisega samal ajal.


 Põhi: 
1 pakk (150 g) šokolaadiküpsiseid
50 g võid

Täidis:
500 g maasikaid
300 ml vahukoort
2 sl suhkrut
100 g valget šokolaadi
 2 tl palsamiäädikat
serveerimiseks mündilehti


Purusta küpsised köögikombainis  peeneks. Sulata  või. Sega või ja küpsisepuru omavahel ning suru küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva 20 cm läbimõõduga koogivormi põhjale. Pane külma.

Purusta maasikad ja vahusta koor suhkruga.  Jäta osa maasikaid kaunistuseks. Sulata šokolaad vesivannil või mikros. Sega maasikapüree ja vahukoor kergelt omavahel, lisa sulatatud šokolaad juurde. Vala segu koogipõhjale ja pane vorm vähemalt kolmeks tunniks sügavkülma. 

Enne serveerimist tõsta tort pool tundi varem toatemperatuurile. Haki maasikad ja sega palsamiäädikaga. Tõsta maasikad koogile. Lahtilõikamiseks kasta nuga kuuma vette.