Ühel ilusal päeval koputas minu virtuaalsele uksele semu. Kohvisemu. Selline ladusa jutuga sell. Kohvisemu teab kohvist ja sinna juurde kuuluvast aparatuurist kõike, meelitas mindki maitsma. Pakkus parimat kohvi oma valikust. HEA kohv on tähtsal kohal minu igahommikuses rituaalis, võtsin pakkumise vastu. Veidi kõhe oli truudust murda oma kauaaegsele lemmikule Gourmet Coffee’le, kuid semu oli abivalmis ja hooliv ning avaldas muljet. Suristasin uutest ubadest hommikukohvi ja mekutasin. Täitsa tore, aromaatne ja hea röstiga uba tundus, võib-olla mingi noot järelmitses veidi kiskus minu maitsele kiiva ja tuletas meelde vana lemmikut ning tundsin kerget igatsust. Seevastu espressoks sobis Caprissimo Fragante ideaalselt, oli ilusa kangusega ja moodustas joogile kauni tiheda crema ning meelitas mõõduka happesusega. Otsustasin veel teisegi võimaluse joogile anda ja proovisin sellest valmistada ka ühte oma lemmikut kohvimagustoitudest. Söök sai võluv. Mõned päevad hiljem suristas A endale järjekordse tassikese ja nentis rahulolevalt: “See on ju täitsa kohv!” Kui mu süda oleks vaba, võiksin küll ühel ilusal päeval kiusatusele järele anda ja semule uue tellimuse saata. Näis, need südame- ja maitseasjad on pidevas muutuses.
Espressokreem kardemoniga.
1 dl külma espressot
1 dl suhkrut
2-3 kardemonikupart
6 muna
4 sl heledat muscovado sukrut
4 sl värskelt pressitud sidrunimahla
serveerimiseks vahukoort ja šokolaadilaaste
värskeid suvemarju
Pane ahi 170 kraadi peale soojenema. Tee kõigepealt karamellisegu. Pigista sidrunimahl potti ja kuumuta, lisa 4 sl suhkrut. Sega kuni suhkur on sulanud. Lase segul veidi muliseda kesmisel kuumusel. Kalla segu nelja väikese ramenkin vormi või kuumuskindla kohvitassi põhjale. Kalluta tasse, et segu voolaks ka vormi ääretele. Ettevaatust, ära põleta sõrmi, karamellisegu on väga kuum!
Eemalda kardemoniseemned kupardest. Purusta noaseljaga või uhmerda peeneks. Sega kohv ja suhkur ning purustatud kardemoniseemned. Sega ükshaaval pidevalt vahustades juurde munad. Kalla segu vormidesse. Tõsta vormid sügavasse ahjuvormi. Täida ahjuvorm kuuma veega nii, et pudingivormid oleksid “nabani” vees. Tõsta ahju küpsema. Küpseta umbes 20-30 minutit, kuni segu on hüübinud. Lase jahtuda, kata toidukilega ja pane külmkappi tahenema. Lase külmkapis seista üle öö.
Enne serveerimist võib vormi paariks sekundiks panna kuuma vette. Tõmba terava noaga kreem vormi seinte küljest lahti ning kummuta taldrikule. Serveerimisel lisa soovi korral vahukoor ja šokolaadilastud. Võib serveerida ka otse vormist koos meelepäraste suvemarjadega.
Kas sul on lahtine vastuvott kohvisemudeks? Ma paneks oma nime ka kirja!
ReplyDeletePuhviskukk
Puhviskukk, muidugi võiks ka siin avada kohvisemude nimekirja, kuid külluslikum valik ootab kohvisõpru siin: http://www.kohvisemu.ee
ReplyDeleteOh mis sest kohvist, ma rohkem kohvikorvase teemal!!! Lahen nuud otsima su eesti reiside sissekandeid et ideid saada.
ReplyDelete