Blog, Koogid

Punane sametkook

February 14, 2024

Pehme ja kohev, kutsub kohe hammustama. No see väike törts toiduvärvi, ehk keha annab andeks…Armastuse pidupäeval parim, nii kallimaga kahekesi maiustamiseks, kui suurema sõpruskonnaga jagamiseks. Kook tuleb üsna kohev ja kõrge jätkub vabalt 8-10-le

Sametkook

8-le

  • 3 muna
  • 100 g suhkrut
  • 200 g jahu
  • 200 ml keefirit
  • 100 ml toiduõli (naturaalse maitsega)
  • 1 sl õunaäädikat
  • 1 tl soodat
  • 1/2 tl soola
  • 1 sl naturaalset kakaopulbrit
  • 1 sl punast toiduvärvi (looduslikku)

Kreem

  • 200 ml vahukoort
  • 100 g toasooja toorjuustu
  • 2 sl tuhksuhkrut
  • 1 laimi riivitud koor ja mahl
  • 1 tl vanillisuhkrut

Katteks

  • 200 ml vahukoort
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 2 sl tuhksuhkrut

Kaunistuseks

  • granaatõuna seemneid
  • tüümianioksi

Vahusta munad suhkruga. Lisa keefir, õli, äädikas ja toiduvärv. Sega ühtlaseks. Teises kausis ühenda kuivained, jahu, sooda, sool, kakaopulber. Sega kuivad ained vedelatega. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse koogivormi (läbimõõduga 20 cm). Küpseta 180 kraadises ahjus 45 minutit. Kontrolli küpsust puutikuga, kui tikk tuleb koogist puhtalt välja on kook küps.
Lase koogil vormis jahtuda ja tõsta seejärel restile ning lase täielikult maha jahtuda. Lõika kook kolmeks.

Vahusta koor ja toorjuust koos suhkru ja laimi mahla ning koorega kohevaks. Määri kreem koogikihtide vahele. Kui kreemi jääb üle määri see kerge kihina koogi peale ja külgedele. Kata kook toidukilega ja tõsta paariks tunniks kuni üle öö külmkappi.
Enne serveerimist vahusta koor suhkrutega ja määri koogile. Kaunista granaatõuna seemnete ja tüümianiokstega.

Blog, Lisandid, Retseptid

Jõhvikakaste ehk võlumoos

December 23, 2023

Seda mõnusat kastet võid julgelt külmkappi pisut suurema purgitäie valmis suristada: mekib ühtviisi hea nii verivorstiga kui ka salatikastmena, samuti sobib kuuma prae või külmade lihalõikude juurde. Hommikuti võid lihtsalt lusikatäie tervise turgutuseks ampsata.

  • 250 g jõhvikaid
  • 2 punast sibulat
  • 6 küünt küüslauku
  • 2 sidrunist pigistatud mahl
  • 50 g mett

Tõsta kõik komponendid kannmikserisse ja töötle ühtlaseks. Võid kasutada ka sausegurit. Serveeri koos verikäki või -vorstiga. Säilib pikalt kaanega suletud purgis külmkapis.

Blog, Köögiviljaroad, Lisandid, Retseptid

Vürtsikas punane kapsas

December 23, 2023

Häbematult lihtsasti valmiv kapsahautis sobib lisandiks mitme roa juurde. Saad selle ka argiõhtul kiirelt taldrikule võluda ja varakult oodatud jõulumaitset nautida, et ikka isu korralikult täis saaks.

  • 1 punane sibul
  • 2 küünt küüslauku
  • 1 punane kapsas (500 g)
  • 1 sl võid
  • 2 sl õli
  • 1 tl kaneeli
  • 2–3 tähtaniisi
  • peotäis jõhvikaid
  • värskelt jahvatatud musta pipart
  • 1 sl õunaäädikat
  • 1–2 sl mett
  • soola

Haki sibul ja kapsas peenikesteks ribadeks. Sulata pannil õli ja või ning lisa sibul. Prae keskmisel kuumusel, kuni sibul muutub klaasjaks, lisa kapsas. Prae pidevalt segades, lisa hakitud küüslauk, tähtaniis, kaneel ja jõhvikad. Kata pann kaanega ja hauta kapsast keskmisel kuumusel, kuni see on pehme. Selleks kulub umbes 15–20 minutit. Maitsesta soola, pipra, õunaäädika ja meega.

Blog, Part, Pearoad, Retseptid

Mandariinidega küpsetatud part

December 22, 2023

Mandariinid ja Hiina vürtsisegu lisavad idamaist nüanssi, lisaks on küpsetatud mandariinid tsipa kergem lisand rasvasele linnulihale. Lisandiks sobib küpsetada juurviljadest juurde värvikas (jõulu)pärg.

Mandariinipart

4-le

  • 1 part (1,5 kg)
  • 1.5 kg mandariine
  • soola
  • 1 sl Hiina viievürtsisegu ( jahvatatud tähtaniis, -kaneel, -fenkol, -must pipar, -nelk)

Pane ahi soojenema 210 kraadile. Hõõru part soola ja vürtsidega sisse. Lõika 3-4 koorega mandariini pooleks ja pista pardi kõhtu. Seo pardi koivad ja tiivad nööriga keha külge. Aseta ahjuvormi ja küpseta 20 minutit. Samal ajal koori mandariinid. Vala eraldi kaussi pardist eraldunud rasv. (kasuta hiljem näiteks köögiviljade küpsetamiseks).
Pane mandariinid ahjuvormi ja tõsta part nende peale. Alanda ahjutemperatuuri 160 kraadini ja küpseta veel 50 minutit. Küpsetamise ajal võid parti ja mandariine eralduva rasvaga pintseldada.

 

Juurvilja gratään

Küpseta juurviljadest oma jõululaua kroon.

  • 2 bataati
  • 1 pastinaak
  • 1 kollane peet
  • 1 punane peet
  • 3-4 porgandit
  • 2 punast sibulat
  • 4-5 küüslauguküünt
  • 300 ml kaerakoort
  • soola
  • tüümianit

Koori ja viiluta juurviljad võimalikult õhukeselt. Seda on hea teha köögikombaini või mandoliiniga. Raputa peale soola ja pressi küüslauk. Sega, aga hoia punapeet eraldi. Tõsta köögiviljaviilud ahjuvormi tihedalt üksteise vastat. Suru vahele sibularattad ja punapeediviilud. Kalla üle kaerakooredga ja raputa peale tüümianilehed. Küpseta 200 kraadises ahjus 30 minutit kuni juurviljad on pehmed.

Blog, Koogid, Retseptid

Piparkoogitort:

December 19, 2023
  • 200 g piparkooke
  • 100 g võid
  • 200 g (külmutatud) pohli või jõhvikaid
  • 1 dl moosisuhkrut
  • 100 ml kookoskoort või vahukoort
  • 100 g valget šokolaadi
  • 2 sl tarretisesuhkrut multi

Serveerimiseks jõhvikaid, suhkrut ja rosmariinioksi

Valmista kõigepealt moos, selleks tõsta marjad potti. Külmutatud marju pole vaja eelnevalt sulatada. Kuumuta kuni marjadest on potti eraldunud vedelik, siis lisa moosisuhkur ja keeda tasasel tulel 5 minutit. Tõsta moos jahtuma.
Purusta piparkoogid köögikombainis või pudrunuiaga surudes peeneks puruks. Sulata või ja sega piparkoogipuruga. Suru eemaldatava põhjaga pirukavormi põhjale ja äärtesse. Tõsta vorm külmkappi.
Pane koor potti ja kuumuta keemiseni, lisa tükeldatud šokolaad ja lase sel sulada. Lõpuks lisa tarretisesuhkur ja sega hoolega. Tõsta pliidilt.
Võta vorm külmkapist ja määri õhukese kihina jahtunud moos põhjale. Tõsta lusika abil kooresegu moosi peale. Tõsta kook vähemalt paariks tunniks külmkappi tahenema.

Enne serveerimist kaunista jõhvikate ja rosmariiniokstega. Mõned jõhvikad veereta suhkrus enne tordile asetamist. Suhkur haakub paremini, kui veeretad jõhvikaid esmalt siirupis või väheses vees.

Blog, Retseptid

Jõhvikamoos glögiga

December 19, 2023
  • 250 g jõhvikaid
  • 2 dl glõgi
  • 100 g moosisuhkrut

Vala jõhvikad ja glögi potti ja lase keema tõusta. Alanda kuumus keskmiseks ning lisa moosisuhkur. Keeda tasasel tulel 10 minutit.
Vala steriliseeritud purkidesse ja kaaneta.

purkide steriliseerimiseks tõsta need moosikeetmise ajaks 100 kaadisesse ahju. Kaaned pista 5 minutiks keevasse vette.

Blog, Eelroad, Hommikusöögid, Koogid, Retseptid

Spinatipannkoogid

March 20, 2023

6-le

Pannkoogid

  • 160 g toortatra jahu
  • 3 muna
  • 500 ml (mandli)piima
  • 60 g spinatilehti
  • kimbuke siledalehelist peterselli
  • soola
  • 2 sl oliiviõli

Pane pannkoogi ained blenderisse ja surista ühtlaseks. Sulata pannil pisut õli ja prae koogid, hoia soojas.
Seveerimisel tõsta peale suvikõrvitsa-herne salat ja lisa lusikatäis kitsejuustu.

Suvikõrvitsa- herne salat

  • 1 võike suvikõrvits
  • 100 g külmutatud herneid
  • 1 sl oliiviõli
  • 1 sl sidrunimahla
  • soola
  • pipart
  • 150 g pehmet kitsejuustu

Salati jaoks ribasta suvikõrvits või lõika noaga ribadeks. Tõsta kaussi, lisa sulatatud herned. Sega oliiviõli, sidrunimahl, sool, pipar omavahel ja nirista salatile.

 

Blog, Supid

Fenkoli kreemsupp

February 6, 2023

Siidise tekstuuriga ja  maitserikas supp, kus röstitud mandlitel on kandev roll

4-le

  • 2 sl oliiviõli
  • 1 sibul
  • 4 küüslauguküünt
  • 4 fenkolit
  • 1 väike kartul
  • 2 sl valget veiniäädikat või 100 ml valget veini
  • 1 l mandlipiima
  • 100 g lehtkapsast või lehtpeeti
  • tüümianit
  • 30 g mandlilaaste
  • soola
  • musta pipart

Haki sibul ja küüslauk. Viiluta fenkoli mugulad, eemalda varred. Koori ja haki kartul kuubikuteks. Rebi lehtkapsas (või lehtpeet) rootsu küljest lahti ja haki väiksemaks, jäta ootele.
Nirsista potti põhja pisut oliiviõli ja kuumuta keskmisel kuumusel sibulat, kuni see muutub pehmemaks. Lisa küüslauk, fenkol, kartul, hakitud tüümianilehed ja vein või veiniäädikas. Kuumuta umbes 5-10 minutit, pidevalt segades. Lisa mandlipiim ja lase keema tõusta. Alanda kuumust ja keeda, kuni fenkol on pehme. Lisa lehtkapsas ja keeda veel mõned minutid. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta supp kannmikserisse või püreesta sauseguriga ühtlaseks.
Rösti kuival pannil mandlilaaste, kuni need saavad kuldse jume.
Serveeri supp koos röstitud mandlite ja tüümianiokstega.

Blog, Magustoidud

Kõrvitsa tartalett

October 31, 2022

Kui kõrvitsalaternad meisterdatud, saab asuda kõrvitspüree kallale. Tegelikult pole sel halloweenil häda midagi, täitsa tore tondipidu. Siin üks magustoiduidee.

6-tk

Põhi

  • 100 g pekaanipähkleid
  • 1 dl jahu
  • 3 sl heledat muscovado suhkrut
  • 100 g võid
  • 1 tl riivitud muskaatpähklit

 

Kõrvitsatäidis

  • 100 g kõrvitsapüreed*
  • 200 g valget šokolaadi
  • 2 sl sidrunimahla ja riivitud sidrunikoort
  • 1 tl ingveripulbrit
  • 1 tl piparkoogimaitseainet

Toorjuustukreem

  • 100 ml vahukoort
  • 100 g toorjuustu (toatemperatuuril)
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 3 sl tuhksuhrut

Kaunistamiseks tumedat šokolaadi või pähkleid või kaneeli.

Purusta pähklid köögikombainis. Lisa jahu, riivitud muskaatpähkel ja sulatatud või. Töötle ühtlaseks ja jaga tainas 6 tartaletivormi vahel. Suru tainas vormide põhjale ja äärtesse. Tõsta vormid pooleks tunniks külmkappi.

Pane ahi soojenema 200 kraadile. Küpseta põhjasid 15 minutit. Lase jahtuda.

Kõrvitsatäidise valmistamiseks sulata valge šokolaad vesivannil või mikros. Lase veidi jahtuda ja sega toasooja kõrvitsapüreega, lisa maitseained ja sirunimahl ning riivitud koor.
Tõsta igasse ahjus küpsenud tartaleti põhjale lusikatäis kõrvitsakreemi.

Toorjuustukreemi valmistamiseks vahusta koor suhkrutega tugevaks vahuks ja sega juurde toorjuust. Lisa kõrvitsatäidise peale toorjuustukreemi kiht, aja laiali ja kaunista oma soovi järgi. Tõsta 3 tunniks külkappi tahenema või serveeri järgmisel päeval.

* kõrvitsapüree tegemiseks lõika kõrvitsast ühesuurused sektorid ja aseta ahjupaadile. Koore võid esialgu peale jätta. Rösti kõrvitsat 200 kraadises ahjus 20-30 minutit, kuni see on pehme. Püreesta sausegurit kasutades.

*Kui sul jääb mõlemat kreemi üle, sega need omavahel ja vala magustoidu pokaalidesse, aseta külma ja naudi eraldi magustoiduma.

Blog, magusad suupisted, Magustoidud

Maasikad kitsejuustuvahuga

July 25, 2022

4-le

  • 200 g maasikaid
  • 2 sl Amaretto likööri
  • 150 g kitsepiimast toorjuustu (toasooja)
  • 200 ml vahukoort
  • 2 sl suhkrut
  • musta pipart veskist

Lõika maasikad viiludeks ja vala üle likööriga, sega ja jäta maitsestuma. Lisa paar keerdu musta pipart veskist.
Vahusta koor suhkruga, lisa juurde kitsepiima toorjuust ja vahusta veel pisut.
Serveeri koos maasikatega ja kaunista piparmündi lehtedega.

Blog, Magustoidud, Retseptid

Keefiritarretis marineeritud maasikatega

June 29, 2022

Pehmele tarretisele lisavad särtsu marineeritud maasikad. Musta pipart siin koosluses ära pelga, seda võib lausa paar keerdu veskist rohkemgi lisada, kui esialgu plaanis oli.

Keefiritarretis

  • 250 g keefiri
  • 1 banaan
  • 200 g maasikaid
  • 4 lehte želatiini
  • 1 sl laimimahla

Pane želatiinilehed külma vette likku. Leota 5 minutit.Tõsta keefir, maasikad ja banaan blendrisse või purusta sauseguriga.
Võta želatiinilehed veest ja pigista üleliigne vesi välja. Kuumuta laimimahl pisikeses kastrulis ja lisa želatiinilehed. Pidevalt segades lase želatiinil sulada ja tõsta pott kohe tulelt, ära keeda.
Pidevalt segades nirista želatiinisegu keefirisegu hulka. Jaota segu magustoidupokaalide vahel ära ja tõsta 2 tunniks külmkappi.

Marinaad maasikatele

  • 1 tl balasmiäädikat
  • 2 tl vahtrasiirupit
  • musta pipart veskist
  • 5-6 maasikat

Sega marinaadi ained omavahel ja tükelda juurde maasikad. Enne serveerimist tõsta marineeritud maasikad tarretisele.

Blog, Jäätised, Retseptid

Sireli-mustikajäätis

June 21, 2022

Sirelisiirup

  • 20 sireliõsikut
  • 1 sidrun
  • 1 kg suhkrut
  • 1 l vett

Ära sireliõisikud pese. Nopi ükshaaval kobarast välja, et leida veaga õied ja need eemaldada. Pane sireliõied 1 liitrisesse kaanega purki. Pese sidrun sooja veega, lõika viiludeks ja pane viilud samuti purki.

Pane suhkur veega keema ja pidevalt segades keeda kuni suhkur on täielikult lahustunud. Seejärel keeda tasasel tulel veel 3 min. Lase suhkrusiirupil veidi jahtuda ja kalla segu sidruniõitele peale.

Sulge purk kaanega ja aseta segu külmkappi  ööpäevaks kuni siirup on kaunilt lilla.  Kui soovid lillakmat värvi, lisa paar mustikat purki. Seejärel kurna segu läbi  peene sõela ja kalla siirup puhastesse pudelitesse. Hoia kuivas ja jahedas! Siirupit saab kasutada erinevate magustoitude ja jookide valmistamisel.

Mustika-sirelijäätis

  • 100 g (külmutatud) mustikaid
  •  80 ml sirelisiirupit
  • 400 ml vahukoort
  • 1 tl vanillisuhkrut

Vahusta koor koos siirupiga. Püreesta mustikad ja sega vahustatud koorega. (Võid teha ka nii, et tõstad kõik ained blenderisse ja suristad ühtlaseks). Vala segu karpi ja tõsta sügavkülma. Lase läbi külmuda. Enne serveerimist hoia 15-20 minutit tavalises külmikus. 

Serveerides puista peale sireliõisi.