July 17, 2011

Lavendel, mesi ja aprikoosid



Nõtke ja aromaatne lavendel, selle suve esimese korje mesi ja küpsed sügavoranžid aprikoosid... See on kooslus, mis kutsub proovima. Retsepti leidsin siit, omalt poolt lisasin vaid sutsu sidrunimahla, eeldades, et mesi ja sidrun on suured sõbrad. Kook maitses tõepoolest eriline. Vaevu aimatav kirbus segatuna magusate pehmeks küpsenud viljade ja mee tugeva magususega. Tekstuuri teeb mandlipuru. Pallike külma vanillijäätist viimistluseks.
Koogist on saanud minu jaoks selle suve hitt. Tundub, et on tulnud selleks, et jääda.





Põhi:
180g nisujahu
3 spl suhkrut
½ tl soola
100 g võid
2-3 tl hakitud värsket lavendlit
1 spl külma vett

Täidis:
120 ml vedelat mett
70 g võid
100 g mandleid
2 spl kaera jahu
poole sidruni mahl

Katteks:
10-12 aprikoosi

Põhja valmistamiseks pane jahu, suhkur ja sool köögikombaini ning sega. Lisa juurde külmad võikuubikud, hakitud lavendel ja vesi. Surista kuini moodustub tihe tainapall. Keera tainas toidukilesse ja aseta pooleks tunniks külmkappi.

Rulli jahusel pinnal tainas õhukeseks ja suru 26 cm läbimõõduga koogivormi. Eriti mugav on kasutada lahti käiva põhjaga vormi. Kata tainas fooliumi ja raskusega(võib kasutada kuivatatud herneid või ube, raskuseks sobib ka teine väiksema läbimõõduga koogivorm). Küpseta 180 kraadises ahjus 15 minutit.

Täidise valmistamiseks purusta mandlid köögikombainis peeneks. Sega juurde mesi ja pehme või lisa jahu ning sidrunimahl. Vala täidis eelküpsetatud põhjale ja kata poolitatud aprikoosidega, lõikepind ülespoole. Küpseta 180 kraadi juures 40 minutit.



8 comments:

  1. Oeh, kui kaunis on see oranži ja sinise kombinatsioon. Enda aia lavendel tahaks mõned aastad veel kosuda, enne kui kookidega möllama hakata.

    ReplyDelete
  2. Mulle ka väga meeldib see värvide kombinatsioon ja paistab ka väga isuäratav!

    ReplyDelete
  3. Üliahvatlev ja koostisaineid vaadates kindlasti ka eriliselt maitsev ja mõnus kook. Aprikoosikoogid on võrratud!
    Tuuli

    ReplyDelete
  4. Tere!
    Võrratud pildid tõepoolest!
    Kas Sinuga oleks võimalik ka kuidagi otse kontakti saada? Ei leidnud siit otsides meiliaadressi...

    ReplyDelete
  5. Ülle, minu lavendel kasvab teist aastat ja juba üsna kobe.
    Tänud kõigile heade sõnade eest! Nele, meiliaadress on täitsa olemas, aga kirjutada võid piret@havera.ee

    ReplyDelete
  6. Imeilus!!! Nagu Sinu üllitised alati. Aprikoosid (koos virsiku ja nektariiniga) on mu erilised lemmikud ja väike lavendli-touch teeb asja veel põnevamaks! Juta (ei saa oma nime alt endiselt kommida:( )

    ReplyDelete