Ma pole kuigi usin moosikeetja, kuid aprikoosi oma olen sel suvel keetnud juba mitu korda. No lihtsalt nii hea on, et sai kohe otsa.
Need suvised kuldsed ja üliküpsed aprikoosid on parimad moosikeetmiseks. Aprikooside pektiinisisaldus on vilets, seepärast on moosisuhkrust selle keeduse juures kõvasti abi. Tavalise suhkruga keetes kipub moos liialt vedel jääma. Tõsi, sidrunimahlast, -koorest ja isegi tsitruseliste seemnetest on moosi paksemaks keetmise juures samuti abi. Igasse moosipurki võib lisada ühe aprikoosikivi. See pole mõistagi mõeldud söömiseks, kuid annab moosile kergelt mõrkja mandlimaitse.
1 kg küpseid aprikoose
500 g moosisuhkrut
1 sidruni mahl
kaks oksa rosmariini
Eemalda aprikoosidelt kivid. Pane aprikoosid koos suhkru ja sidrunimahlaga potti. Sega, kuni suhkur hakkab sulama ja aprikoosid pehmenevad. Lisa rosmariinioksad. Keeda tasasel tulel 15 minutit, kuni aprikoosid on lagunenud ja moos paksenenud. Vajadusel eemalda vaht. Tõsta tulelt ja lase moosil pisut jahtuda. Eemalda rosmariin. Vala steriliseeritud purkidesse ja sulge purgid kohe.
Purke on hea kuumutada ahjus. Kuumuta ahi 100 kraadini ja hoia pestud klaaspurke 15 minutit ahjus. Kaaned pane 5 minutiks keevasse vette.
Ehki hommikusöögiks moosisaia süüa on rohkem lõunaeuroopalik komme, kui põhjamaine, olen juba mõned head hommikud ennast moosise röstkukliga kostitanud. Tänud Fazerile! Eriti mõnusad on uuest Fresh sarjast tumedad mitmeviljaleivakesed, millele on ohtralt peale puistatud erinevaid seemneid. Heledamad kaeraleivakesed on parimad röstitult.