July 31, 2012

Aprikoosimoos





Ma pole kuigi usin moosikeetja, kuid aprikoosi oma olen sel suvel keetnud juba mitu korda. No lihtsalt nii hea on, et sai kohe otsa.
Need suvised kuldsed ja üliküpsed aprikoosid on parimad moosikeetmiseks. Aprikooside pektiinisisaldus on vilets, seepärast on moosisuhkrust selle keeduse juures kõvasti abi. Tavalise suhkruga keetes kipub moos liialt vedel jääma. Tõsi, sidrunimahlast, -koorest ja isegi  tsitruseliste seemnetest on  moosi paksemaks keetmise juures  samuti abi. Igasse moosipurki võib lisada ühe aprikoosikivi. See pole mõistagi mõeldud söömiseks, kuid annab moosile kergelt mõrkja mandlimaitse. 


1 kg  küpseid aprikoose
500 g moosisuhkrut
1 sidruni mahl
kaks oksa rosmariini
Eemalda aprikoosidelt kivid. Pane aprikoosid koos suhkru ja sidrunimahlaga potti. Sega, kuni suhkur hakkab sulama ja aprikoosid pehmenevad. Lisa rosmariinioksad. Keeda tasasel tulel 15 minutit, kuni aprikoosid on lagunenud ja moos paksenenud. Vajadusel eemalda vaht. Tõsta tulelt ja lase moosil pisut jahtuda. Eemalda rosmariin. Vala steriliseeritud purkidesse ja sulge purgid kohe.
Purke on hea kuumutada ahjus. Kuumuta ahi 100 kraadini ja hoia pestud klaaspurke 15 minutit ahjus. Kaaned pane 5 minutiks keevasse vette.
Ehki hommikusöögiks moosisaia süüa on rohkem lõunaeuroopalik komme, kui põhjamaine, olen juba mõned head hommikud ennast moosise röstkukliga kostitanud. Tänud Fazerile!  Eriti mõnusad on uuest Fresh sarjast tumedad mitmeviljaleivakesed, millele on ohtralt peale puistatud erinevaid seemneid.  Heledamad kaeraleivakesed on parimad röstitult.

July 27, 2012

Unelmatekook mangokreemi ja maasikatega




See kook jäi silma soomlaste ajakirjast  ”Maalaisunelma” ja ongi tõeline unelmate kook maal puhkaja jaoks. Imelihtsalt valmib koogipõhi ja üks-kaks veel kreemid kokku segada ning võibki lustida ja nautida unelmate puhkust maal koos koogi söömisega.
Või kas ikka on nii lihtne ja kas ülepea peabki unelmad kiirelt ja lihtsalt kätte saama? 
Njah, mangot ja granadilli naljalt lähimast külapoest ei leia. Seega eeldab  selle unelma tõeksaamine pisukest etteplaneerimist.  Enne maalesõitu  tuleks mõnest suuremast supermarketist läbi põigata ja hea mangopüree, granadillid ja mandlijahu kaasa haarata.  Granadillidega suurt muret pole, need leiab suurematest poodidest ikka ja midagi ei juhtu, kui ka kireviljad  koogist sootuks välja jäävad või näiteks maalähedaste mustikatega asendatakse.  Mandlijahu ja mango on aga selle unelma püüdmiseks hädavajalikud. Mandlijahu olen leidnud Kaubamaja toiduoskonna pähkliriiulilt. Samas võib ka mandlilaastud köögikombainis peeneks lasta ja soovitud jahu on olemas. Siin koogis pole oluline, et jahu ülipeen pulber oleks. 
Ajakirjas pakutud koogipõhja tegin siiski ümber. Algne variant, mis koosnes 3 munast, 500 g mandlimassist ja riivitud laimi koorest, valgus küpsetusplaadil ebamääraselt laiali. See oli vaid pool häda, sest noa abil sai põhja kujundada küll, kuid see ülimagus, imal ja nätske põhi rikkus esimese katsetuse sootuks ära. Kuna aga mangokreem sai hea ja seda tuli purgitäiest mangopüreest ka rohkem, kui koogile mahtus, sain minna teisele katsele ja see toimus nii:



Põhi:
3 muna
200 g mandlijahu 
100 g martsipani
1 laimi riivitud koor
kookoshelbeid
Mangokreem:
1 purk mangopüreed (East End)
1 laimi mahl
3 muna
100 g võid
Maasikakreem:
2 dl vahukoort
2 dl  maitsestamata kohupiimakreemi
10-15 maasikat
2-3 spl suhkrut
Serveerimiseks:
maasikaid
1-2 granadilli
mündi või melissi lehti
Põhi:
Vahusta munad ja sega juurde mandlijahu. Riivi martsipan ja laimikoor, sega taina hulka. Kata lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Määri paber kergelt võiga ja puista üle kookoshelvestega. Pane tainas  koogivormi ja küpseta 180 kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni koogipõhi on saanud kuldse jume. Lase jahtuda.
Mangokreem: 
Pigista laimist mahl ja sega mangopüreega.  Sega juurde lahtilöödud munad. Pane segu potti ja aseta pliidile. Keskmisel kuumusel ja pidevalt segades kuumuta segu, kuni see hakkab mullitama. Ära keeda, võta segu tulelt ja lisa juurde või pidevalt vispeldades. Lase kreemil jahtuda.
Maasikakreem:
Vahusta koor  suhkruga ja sega kohupiimaga. Purusta maasikad ja sega kreemi hulka.
Tõsta maasikakreem jahtunud koogipõhjale. Seejärel tõsta lusikaga mangokreem peale ja kaunista maasikate, granadilli seemnete ja mündilehtedega.
Mangokreemi tuleb purgitäiest püreest rohkem, kui koogi jaoks tarvis läheb. Ülejäägi võib sulgeda purki ja hoida külmkapis, säilib umbes nädala. Sobib kasutad hommikujogurti või -kohupiima maitsestamiseks ja magustoitudes.

July 16, 2012

Kirsid šokolaadis



Lihtsad ideed on geniaalsed ja vastupidi. Kui ma netiavarustes selle idee otsa komistasin oli hetkega selge, et vajab kohest järgitegemist. Selline ülilihtne ja küpsetamist mitte vajav kook sobib puhkuseaega ideaalselt. Dekadentlik kooslus haakub imehästi kõigi punaste suvemarjadega. Sissejuhatuseks olid käeulatuses kirsid. Sai tummine ja magusalt hullutav. Vaheldus õhulistele maasikatortidele ja ilmaprognoosi vaadates ülimalt hooajaline. 
Lambruscol tuli taas lennutada kork.


1 pakk šokolaadiküpsiseid (Selga)
100 g võid 
30 g tumedat šokolaadi või  metsapähkleid
200 g piimašokolaadi (Fazer)
200 ml vahukoort
2 spl kirsilikööri
200-300 g kirsse, maasikaid või vaarikaid
Purusta küpsised köögikombainis peeneks. Haki šokolaad või pähklid. Sulata või ja sega küpsisepuruga. Lisa juurde šokolaadi- või pähklipuru. Suru segu lahtikäiva koogivormi põhjale ja äärtele. (Minul oli 20 cm läbimõõduga vorm). Pane külma. Aja paksupõhjalises potis koor keema, lisa tükeldatud šokolaad ja sega kuni šokolaad sulab ning  segu on ilus ja läikiv. Sega juurde liköör, vala segu koogipõhjale ja säti peale kirsid ning lase külmkapis paar tundi taheneda. 



July 13, 2012

Peedisupp ja pojengid



Külma peedisupi isu tuleb mul alati siis, kui pojengid õitsevad. Nohjah, tänaseks on enamus kauneid põõsaid oma uhkeldava õitsemise lõpetanud, kuid mõned hilised kaunitarid eksponeerivad veel loetud päevad oma lopsakaid vorme. Just need sügavroosad, mis peedisuppi värviga kaunilt harmoneeruvad. Aga lummavad on nad oma mitmekesisuses kõik. Peedisuppi jõuan teha veel kindlasti mitmel korral. Värsketest suveandidest on see lihtsalt parim suvelõuna.


2  väikest peeti
3  värsket kartulit
2 hapukurki
4 redist
2 värsket kurki
2 keedetud muna
2 küüslauguküünt
ohtralt maitserohelist (tilli, koriandrit, peterselli, murulauku jms.)
 2 spl oliiviõli
soola
pipart
 2 spl sidrunimahla
riivitud sidrunikoort
1 l keefiri


Küpseta peedid ahjus või keeda vees pehmeks. Keeda kartulid. Haki kõik komponendid väikesteks kuubikuteks. Tilguta peale sidrunimahla, oliivõli ja soola, pipart. Sega läbi ja vala peale keefir.
Lase külmkapis maitsestuda pool tunnikest, kui suudad oodata.


July 11, 2012

Maasikagranita Lambruscoga



Marcello Lambrusco on minu selle suve lemmik. See marjane vahujook justkui iseloomustaks käimasolevat suve. Jahe, mahlakas ja marjane. Kuumal suvel oleks esikohal hoopis teised joogid. Lambrusco on  loodud limpsimiseks vihmakrabina saatel või just siis, kui õhtupäikese puna  vaid viivuks üle taeva libiseb. See jook tuletab meelde, et suvi on alati imeline. Isegi siis, kui liialt tihti ilma kiruma kipud. Maasikamagustoitude truu kaaslane. Granitale lisab maitset, stiili ja sära. 
4-le
500 g maasikaid
1/2 dl suhkurt
200 ml vahuveini
Püreeri maasikad  koos suhkruga  sauseguri abil siledaks püreeks. Lisa vahuvein. Eriti mahlase tulemuse saab, kui kasutada  kerge mulliga  pisut magusat punast  Lambrusco marjast jooki. Vala segu laia karpi ja pane  tunniks sügavkülma. Võta välja ja sega kahvliga läbi. Külmuta uuesti. Sega veel paar korda kahvliga  pooletunniste vaheaegade tagant. Nüüd peaks segu olema jäätunud suurteks jääkristallideks ja on serveerimiseks valmis. Sügavkülmas  püsib granita 3-4 tundi. Hiljem muutub granita liiga jäiseks ja tuleb enne serveerimist külmkappi pehmenema panna.