Kõik jõulupasteedid ja -terriinid peaks juba valmis saama hakkama, kuid üks on veel. See õige magus. Aga magusroog pole see siiski, või no kuidas kellelegi. Idee tõin kaasa Lätist. Moodsat Läti kööki esindav Valtera restoran inspireeris katsetama.
Küülikubrüleekreem
10-portsjonit
1 sibul
2 küüslauguküünt
tüümianit
4 dl Põltsamaa Kuldset
2 sl viskit
500 g küülikumaksa
4 muna
400 g võid
soola
1 dl vahukoort
2-3 sl pruuni roosuhkrut
Võta kõik koostisained aegsasti toatemperatuurile soojenema. Võid panna ained eraldi kilekottidesse ja koos kotikestega 10 minutiks kuuma vette, et ühtlustada temperatuure. Ainete ühtlane temperatuur on ülimalt tähtis täiusliku tulemuse saamiseks.
Haki sibul ja küüslauk peeneks. Sulata lusikatäis võid ja lisa sibul ning küüslauk. Kuumuta mõned minutid ja vala juurde vein ja viski, lisa tüümian. Lase madala kuumusel segul kokku keeda, kuni järgi on poole vähem vedelikku ja see on muutunud siirupiseks. Lase mõni hetk jahtuda.
Pane ahi soojenema 120 kraadi peale.
Pane blendrisse maks, munad, sool ja veinisegu. Töötle kõik ühtlaseks. Hakka jaokaupa lisama sulatatud võid ja töötle edasi. Suru saadud mass läbi tiheda sõela. Lõpuks lisa toasoe vedel koor.
Jaga segu väikestesse brüleevormidesse. Tõsta vormid suuremasse kõrge äärega ahjuvormi ja täida see keeva veega, nii, et väiksemad vormid on poolenisti vees. Küpseta ahjus umbes 30 minutit. Lase jahtuda ja tõsta külmkappi ning lase taheneda järgmise päevani.
Enne serveerimist puista pinnale roosuhkrut ja põleta pealt karamelliks. Serveeri röstisaiaga.
Retsept ilmus oktoobris ajakirjas Psühholoogia Sinule.
No comments:
Post a Comment