April 30, 2014

Roheline supp


Ere valgus lükkab ikka tihedamini toast välja. Päike kutsub mere äärde ja metsa. Metsalused on kaetud õrnrohelise vaibaga, karulauk on parimas vormis ja ülased õitsevad üksteise võidu. Turutädid pakuvad juba heldema käega kraami, karulaugu krapsakad pundid punnitavad  purkides. Peaks küll tahtejõudu kasvatama ja metsa metsikut lauku tooma minema, aga linnainimese pseudokiire ei lase. Tunnistan üles,  kahju oli turutädide korjatud kraami närtsima jätta, tõin ära.



Kurgisupp karulauguga

2 portsjonit

1 avokaado
1 pikk kurk
1 sl hakitud till
200 ml vett
1 küüslauguküüs või pool väiksemat punast sibulat või punt karulauku
0,5 tl meresoola

Poolita avokaado ja eemalda kivi. Haki kurk väiksemateks tükkideks. Pane võik ained blendrisse ja lisa 1/3 veest. Surista ühtlaseks, lisa ülejäänud vesi ja töötle veel veidi.
Kaunista kurgiviiludega ja hakitud tilliga.




April 27, 2014

Popp porgandikook


See kook on nüüd üks nendest, mida võiks isegi apteegis müüa. Väga moekas suhkru-, muna-, laktoosi-, gluteenivaba. Maitseb jumalik ja tegemine käib ludinal. Ahju pole vaja käima lülitada, sest tegemist on toorkoogiga. Kui koogi õhtul ootevalmis sead, on hea hommikul puhkepäeva piknikule kaasa haarata. 

Porgandikook
600 g porgandeid
1 pakk (150 g) kuivatatud viigimarju
1 pakk (100 g) kookoshelbeid
1 tl kaneeli

Glasuur
200 g India pähkleid 
pool sidrunit
3 sl kookosrasva
vahtrasiirupit
100 g Kreeka pähkleid

Vala vesi pähklitele ja leota neid paar tundi enne kokkama asumist. 
Koori porgandid ja haki väiksemaks. Pane porgandid suure võimsusega blendrisse ja purusta hästi peeneks. Võid kasutada ka köögikobaini peene riiviga, või arendada käelihaseid ja riivida porgandid peenelt käsitsi. Kui porgand on peenike, lisa teised põhja jaoks vajaminevad ained ja töötle kõik ühtlaseks. Siin etapis on ilma abilisteta raske, aga võib-olla on tervast noast abi.
Suru pool porgandisegust 20 cm küpsetuspberiga kaetud koogivormi põhjale ja aseta vorm külmkappi glasuuri valmistamise ajaks.

Glasuuri tegemiseks pane kõik ained bledrisse või köögikombaini ja surista ühtlaseks massiks. Pooliku sidruni asemel läheb ikka  blendrisse ainult mahl ja koor riivi ning säästa kaunistamiseks. Vajadusel lisa pisut vett, et segu oleks kreemjas. Vala pool segust porgandipõhjale. Tõsta peale järgmine kiht porgandit ja lõpeta glasuurikihiga. Raputa peale Kreeka pähklid ja pane vorm paariks tunniks külmkappi tahenema. 

April 20, 2014

Laimikook vahuse kattega


Põhi
250 g šokolaadiküpsiseid 
80 g võid 
50 g tumedat šokolaadi 

Täidis
5 munakollast 
600 g kondenspiima 
6 laimi mahl 

Kate
5 munavalget 
150 g ekstrapeent suhkrut
poole sidruni mahl 
60 ml vett 

Serveerimiseks kaks granadilli 


Pane küpsised ja šokolaaditükid köögikombaini ning purusta peeneks. Sulata või ja sega küpsisepuru hulka. Suru küpsisepuru 26 cm küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi põhjale ja natuke ka äärtesse. Küpseta põhja 200 kraadises ahjus 7 minutit.
Pigista laimidest mahl ja sega kondenspiimaga. Sega ükshaaval juurde munakollased. Vala segu koogipõhjale ja küpseta veel 20 minutit, kuni kook on hüübinud. Lõika üks granadill pooleks ja laota selle sisu koogile. 
Tõsta ahju temperatuur 250 kraadini. Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Pane vesi, suhkur ja sidrunimahl potti ja kuumuta keemiseni, keeda paar minutit. Töötle mikseriga munavahtu edasi ja nirista kuum siirup munavalgetele. Vahusta kuni segu on tugev ja läikiv. Tõsta lusikaga koogile ja pane kook veel minutiks paariks ahju. Valva ahju ees, et kõrbema ei läheks, vaid ainult kergelt pruunid triibud peale saaks. Kui Sul on köögipõleti käepärast, võid munavahu ka sellega triibuliseks põletada. Poolita teine granadill ja raputa seemned munavahu peale.

April 19, 2014

Lihavõtte tibud kookoseriisiga


Oli  enne nüüd muna või kana, mine sa võta kinni. Aga ega sel suurt tähtsust olegi, nagunii ei saa ainult munadest kõhtu täis. Pühadelauale peab ikka midagi toekamat ka toetada olema, aga mitte liiga tummist jällegi, eksju. Maisikanatibud on just paraja suurusega ja õrna lihaga ning  leheroheline maitsetest tulvil riis pühadelõuna krooniks.
Rõõmsaid kevadpühi!

Kanapojad
2 maisikana tibu või üks suurem kana 
500 ml vett 
60 ml kalakastet 
45 g pruuni roosuhkrut
60 ml laimi mahla 
Pane ahi soojenema 180 kraadile. Vala vesi, kalakaste ja suhkur potti, kuumuta ning sega kuni suhkur on sulanud. Vala vedelik ahjuvormi ja pane kana(d) rind allapoole vormi ning küpseta ahjus 30 minutit, kastes kana paar korda küpsemise ajal vedelikuga. Pööra kana ringi ja küpseta veel 30 minutit ning kasta jälle paar korda vedelikuga. Küpsetamise lõpus keera kuumus 250 kraadi peale ja lase umbes 5-7 minutit kanal küpseda, kuni nahk muutub kuldseks. Võta vorm ahjust ja vala laimimahl kanale. 

Kookoseriis 
65 g riisi 
250 ml vett 
1 sidruheina vars (valge osa) 
2 cm pikkune jupp värsket ingverit 
2 küüslauguküünt 
peotäis koriandrilehti 
2 kaffir laimi lehte (kuivatatud) 
60 g kookosehelbeid 

Kana küpsemise ajal valmista riis. Loputa riis ja pane koos veega potti, lase keema ja alanda kuumust, keeda tasasel tulel kuni riis on pehme ja vesi aurustunud. Riisi keemise ajal pane sidrunheina varre väiksemaks lõigatud tükid väikesesse purustajasse, lisa küüslauguküüned, ingver, koriander ja laimilehed. Purusta segu ühtlaseks. Pane riis kaussi ja sega juurde sidruheinasegu ning kookosehelbed. 

Serveeri riis ja kana koos, juurde paku köögivilju. Mul käisid pannilt kuumast läbi paksoi e. Hiina lehtnaeri lehed ja Padroni piprad. Paksoi loputa voolava vee all, lõika alumine varre osa ära ja eralda lehed. Kuumuta pannil õli ja või segu ning prae mõned minutid, raputa peale meresoola.

Padroni piprad tuleb samuti peale loputamist pannile visata ja kõrgel kuumusel praadida, kuni need villi lähevad, peale meresoola ja sutsuke sidrunimahla.



April 15, 2014

Porgandikoogi puder. Astelpaju smuuti


Hommikust! 
Hommik on alati õhtust targem ja hommikusööki soovitatakse kiivalt teiste eest varjata ning üksi nahka pista, kuid seevastu lõunat peaks jagama sõbraga ja õhtusöögi suisa vaenlasele sokutama. No lõuna vastu sõpradega pole mul absoluutselt midagi. Vastupidi, on väga kosutav, kui saab vahel keset kiiret argipäeva lubada luksusliku pika lõuna sõpradega. Energia, mis selle toidukorra manustamisest sünnib on ikka mitmekordne ja vahepeal stopile pandud tööd ning toimetused teeb hiljem megapoweriga nagu naksti tagasi. 
Aga vot õhtusööki mina vaenlasele anda ei raatsi. Või äkki mul polegi vaenlasi? Tõepoolest pole mina ju näinud kedagi avalikult enda suunas mürginooli viskamas ja kujutletavad nooled ei lähe arvesse. Seega söön ma ka oma õhtusöögid kõik ikka ise. Pole suuremat rõõmu, kui päev kokku võtta õhtusöögi laua taga, olgu siis seltsiks sõbrad või vaenlased, hüva roog soojendab alati suhted üles.
Aga hommiku juurde tagasi tulles on mul juba pikemalt üks lemmik, mida tahaksin jagada. Porgandiga hommikupudru otsa komistasin siin blogis ja tõdesin, et fashionista’del ja foodie’del on palju ühist, no vähemalt on neil kõigil  hullult hea maitse:)

Porgandiga puder

1 dl täistera kaerahelbeid
2 dl vett
1/2 dl piima
1 tl kaneeli
1 tl kardemoni
sutsuke soola
1 porgand
2 sl mandlilaaste või kõrvitsaseemneid
vahtrasiirupit

Pane vesi keema, lisa kaerahelbed. Keeda tasasel tulel kuni kaerahelbed muutuvad pehmeks. Kui vett jääb vähemaks, lisa juurde piim. Maitsesta kaneeli ja kardemoniga. Riivi porgand ja sega juurde. Eemalda pott tulelt. Raputa pudrule seemned või mandlilaastud ja nirista siirupit.
Samadest ainetest saab edukalt toorpudru kokku panna, kui võtad lisaks veel ühe apelsini. Pigistad õhtul apelsinist mahla kaerahelvestele ja jätad helbed ligunema. Hommikul segad juurde kaneeli, kardemoni, riivitud porgandi, seemned ning serveerid Kreeka jogurti ja vahtrasiirupiga.


Lisaenergia tuleb veel minu selle kevade lemmiksmuutist, mille kangelaseks on astelpaju. See pisike oranž mari on üks täiuslikumaid taimsete vitamiinide allikaid, seda nimetatakse  suisa vitamiinide kontsentraadiks. Astelpajuõli sisaldab ka kõigi organismile tähtsamate rasvhapete ühendeid, õli  leidub ennekõike väikestes mustades seemnetes, need on kõik kenasti joogis alles. Astelpajumarjade koostises olevad vitamiinid, flavonoidid ning rasvhapped tugevdavad immuunsüsteemi ja aitavad saja tõve vastu. Külmetusest kuni kiilaspäisuseni ja isegi viinatõbi pidavat leevendust saama.

Astelpajusmuuti
100 g astelpajumarju
1 banaan
100 ml mandlipiima

Pane kõik ained blendrisse ja surista ühtlaseks.

April 10, 2014

Aasia stiilis kapsarullid


Rullimine siin blogis käib edasi. Just nüüd, kui talvised kapsapead on oma värvi minetanud ja kurvalt riiulil istuvad, pead norus oodates oma noori värskeid järglasi, saavad  kobruliste lehtedaega uhkeldavad Savoy kapsad eputada oma jumeka väljanägemisega. Juurviljariiulil teevad need iludused mulle alatasa silma. Ja ma olen lõksu püütud,  sest nende  pilkupüüdev autfit  sobib oivaliselt trullakate rullikeste vormimiseks. Rullid tulevad kohevad ja vetruvad, ilmekad ning loomulikult maitsevad oivaliselt. Kapsarullid maitsevad alati hästi, kuid vahest tundub see nikerdamine liiast. Tegelikult pole siin ei vaeva ega kulu ülearu aega, puhtalt kättevõtmise asi. Nojah, kui tavapärane hakkliha-riisitäidis on ära tüüdanud, võib komponente vahetada. Mina jätsin hakkliha kõrvale ja pakkisin lehtedesse maitseka punase riisi. See sai kohe mu lemmikuks, kui proovisin. Ahjus kaotab kaunis kapsaline küll oma erksa värvi, kui saab juurde krõbedust ja maitsekust. Isutab nii soojalt, kui külmalt.


Kapsarullid 

(Savoy) kapsapea
2 sl õli
2 sl seesamiõli
3 cm pikkune jupp ingverit
3 küüslauguküünt
pool väikest tšillikauna
200 g (pruune) šampinjone
150 g punast riisi
1 porgand
2 vart rohelist sibulat
punt koriandrilehti
musta pipart
1 sl sojakastet
3 tl  riisiäädikat
60 ml Hoisin kastet
Pane riis ja vesi potti, lase keema, maitsesta soolaga ja keeda tasasel tulel, kuni riis on pehme, umbes 20 minutit.
Haki ingver, küüslauk ja tšilli. Viiluta seened. Riivi porgand ja haki maitseroheline. Pane mõlemad õlid  pannile ja lisa seened. Kuumuta neid segades, kuni seened saavad pisut värvi ja lisa ingver, küüslauk ning tšilli. Kuumuta edasi.  Võta pann tulelt. Lisa keedetud riis, porgand ja hakitud maitseroheline, sega. Maitsesta sojakastme ja 1 tl riisiäädikaga. Tõsta kõrvale.
Aja suuremas potis vesi keema. Eemalda kapsalt alumine osa ja haruta lehed ükshaaval lahti. Pane lehed keevasse vette ja keeda umbes 3-5 minutit. Nõruta lehed ja lase neil pisut jahtuda. 
Tõsta  üks kapsaleht lõikelauale ja paksem rootsu osa pikkupidi  pisut õhemaks.  Tõsta lusikatäis täidist kapsalehele, keera servad kokku ja rulli leht kinni. Pane küpsetusvormi lahtine serv allapoole. Tee nii  kuni kapsalehti ja täidist jätkub. Aseta kõik rullid külg külje kõrvale vormi.

Sega Hoisin kaste ja ülejäänud riisiäädikas omavahel. Vala kaste kapsarullidele ja küpseta rulle ahjus 200 kraadi juures 25 minutit.




April 5, 2014

Värsked kevadrullid



Kevad, kevad ja ikka ainult kevad on peas, õhus ja loomulikult ka kõhus. Kui  liblikad kõhus natukeseks vaiksemaks jäävad, võib pakkuda asenduseks värskeid kevadrulle. Need on nii värsked, krõmpsuvad ja mis peaasi ei riku kohe kuidagi rannahooajaks valmistumise plaane. Täidiste osas on variatsioone võimalik luua lõputult. Siia sai kirja nn baasretsept.



Kevadrullid

2-le


10 lehte riisipaberit
sooja vett

1 porgand
pool värsket kurki
värskeid koriandri lehti või värsket münti või basiilikut
10 vart rohelist sibulat või  murulauku

Soovi korral võib lisada suitsutatud või küpsetatud linnuliha või  kooritud ja keedetud krevette.


Kaste kevadrullide dippimiseks

2 spl kalakastet, 
1 hakitud küüslauguküüs
maitse järgi hakitud värsket tšillit 
 2 sl pruuni roosuhkrut 
1 sl kuuma vett
1 sl sojakastet
2 sl laimimahla 
värsket koriandrit 

Sega suhkur esmalt kuuma veega ja lase suhkrul lahustuda.  Lisa ülejäänud  ained. Tšillit lisa enda maitsele sobivas koguses. Maitsed timmi hapu-soolase-terava-magusa juurde lisamisega just endale sobivaks. Haki ja lisa mõned koriandrilehed. Vala kaste serveerimiskaussi.

Haki porgand ja kurk peenikesteks tikkudeks. Lõika roheline sibul või murulauk sama pikkadeks ribadeks. Pane kõik vajalik lauale valmis, lõigutud köögiviljad kaussidesse ja krevetid või linnuliha eraldi anumasse. Säti lauale ka lai anum sooja veega, mis on piisavalt suur, et sellesse mahuks terve riisipaber.

Kasta riisipaber üleni sooja vette. Tõsta paber välja ja raputa üleliigne vesi maha. Säti riisipaber ilusasti sirgelt, ilma kortsudeta lõikelauale. Lao riisipaberi endapoolsesse külge keskele kevadrullide sisu. Kõigepealt pane alumiseks kihiks ürdilehed, nende peale tõsta kurk, porgand ja roheline sibul. Lisa linnuliha tükk või paar krevetti. Pane täidist umbes paari sõrme jämeduselt, ära täidisega üle pinguta, muidu ei ole valminud kevadrulli mugav süüa kui see liiga kopsakas saab. 

Alusta kokkurullimist nii, et tõstad endapoolse paberi osa täidise peale ja surud tihedalt ümber täidise.Oluline on, et riisipaber oleks täidise ümber rullitud üsna tihedalt, siis on seda hiljem mugav süüa. Tõsta riisipaberi ääred ka täidise peale ja keera rull lõpuni kinni.

Serveeri kohe koos kastmega.


Rullide sisse võib keerata veel seeni, kala, sealiha- või veiseliha ribasid, avokaadot, paprikat, vetikaid, idusid, suhkruherneid, mangot, salatilehti jne.
Dippimiseks sobib veel magus tšillikaste, ploomikastet, Hoisin kaste jne.