August 16, 2014

Clafoutis eluvõluleliksiiriga. Kalana kalapiknik. Vähjasööming.


See retsept on üks lihtsamaid, aga see meeleline nauding, mis saabus pärast selle magusroa manustamist, oli sõnuseletamatu. Kuigi mind kahtlustati keelatud ainete kasutamises on minu süü olematu. Sutsukese kookospiima, või ja munade kokkusegamisel pole tavaliselt meelierutavaid tagajärgi täheldatud. Aga seekord oli kõik teisiti. Süüdi oli suvi, hellitav kuumus ja Hiiumaa lummus ning ühenduv alateadvus. Juba laeval hakkasid imed juhtuma. Pisike pudelike proseccot ja värskelt pressitud apelsinimahl olid komponendid, mis tegid tavalisest parvlaevast luksusjahi. Merevesi paistis asuurne nagu Vahemeres, kuum merebriis lennutas kleiti ja  sasis lokke. Rõõmul polnud otsa ega äärt. Ei, see polnud hallutsinatsioon, see oligi päriselt nii, vähemalt tundsid seda kõik sealsamas improviseeritud mimosabaaris. See oli puhas rõõm, lõbusõit vastu pikka nädalavahetust ja andumine rõõmsatele hetkedele. Maailma äärele jõudes see kõik juhtuski. Kalana kalapikniku väljahõikamisest alates olid meeled ärevil. Siiski üsna vähe puudus, kui oleksime asunud teele sootuks ilma ettevalmistusteta. Suvine aeg ei lase köögis pikalt asjatada, sunnib hoopis uudishimulikult mööda maad ja ilma ringi  seiklema. Aga mõne unetunni arvelt jõuab siiski paar kalarooga ette valmistada ja kokku pakkida, lisaks veel üks õnnelik magustoit.
Perfektsemat kohta, paremat seltskonda ja sobivamat ilma pole olemas. See joovasus, mis õhus hõljus, lihvis maitset ja  arvatavasti oli juba väljasõidu ootuses igasse kaasatoodud purki ja pudelisse pugenud sutsuke  lummavat eluvõlueliksiiri.


 Aprikoosi clafoutis kookospiima ja kirssidega

3 muna
50 g roosuhkrut
75 g nisujahu
50 g võid
300 g kookospiima
1 sidruni riivitud koor
7-8 aprikoosi
10 kirssi
Kuumuta ahi 180 kraadini. Määri ahjuvorm võiga. Poolita aprikoosid ja kirsid, eemalda kivid. Lao puuviljad koogivormi, lõikepind ülespoole.
Vahusta eraldi kausis munad ja suhkur. Sega juurde jahu ja klopi ühtlaseks. Lisa kookospiim, sidrunikoor, sulatatud või ja sega hästi läbi. Vala tainas puuviljadele ja küpseta 180 kraadi juures umbes 40 minutit, kuni taians on pisut kerkinud ja kuldne. 
Serveeri jahtunult. Sobib  serveerimiseks ka leigelt, siis koos vanillijäätisega.


Heeringas purgis

3 heeringa fileed
2 kurki
1 hapukurk
1 väike sibul
2 keedetud muna
tilli ja murulaku
1 väike purk kappareid
siiamarja või heeringamarja
1 purk Saare smetanat (30%)


Haki heeringas, kurk, muna, sibul väikesteks kuubikuteks. Haki maitseroheline. Sega kõik komponendid koos hapukoorega ühtlaseks ja tõsta klaasist purki. Raputa peale kiht kapparimarju ja tõsta lusikaga kalmari. 
Serveeri kadakamarja leivaga.


Kohapõse ceviche
300 g kohapõskesid või kohafileed
Marinaad:
2 laimi
1 tšilli
2 küüslauguküünt
1 sl mett
2 cm jupp ingverit
värsket koriandrit
meresoola
oliiviõli
Pigista laimidest mahl. Haki küüslauguküüned ja tšilli. Riivi ingver ja haki koriander. Sega kõik koostisained omavahel ja lisa pisut oliiviõli. Pane marinaad purki ja lisa kala. Lase marineeruda pool tundi. 
Kui plaanid kala piknikule kaasa võtta, paki marinaad ja kala erinevatesse purkidesse ja sega kokku vahetult enne serveerimist.
Maailma parimate lõheburkside retsepti leiad siit:



Kalana suveresto uus,  ja läikimalöödud pale rõõmustas ka  väga ilma otsa jõudnuid. Toit oli parem kui kunagi varem seal pakutud. Kuid, jah, kiidusõnu jagus siiski napilt ja elamuse päästis alles hommikusöök. Lihtne omlett ja hea kohv, ainulaadsel terrassil tuulte meelevallas, lükkas päeva kenasti veerema. Meelde sööbisid veel öised lained Rio rannas ja kuuvalgel ujumine. Kalesta kuum rannapäev, Hõbekala külm ja kosutav vein, ahvenasupp ja magusad suitsuahvenad. Meeleolukas vähipidu Orjakul ja hommikuni kestev tants mereäärsel terrassil. 












Kohvilähkrite pidu Kärdlas ja järelkohvikute lummav  rahulik kulgemine. Öösaun ja piarmündist viht. Pühapäevabrunch vana õunapuu kaitsvas vilus, päästev merevesi ja  taas  maitsev õhtusöök ritsikate koori saatel. Eh, Hiiumaa, ilus ja eriline oled!










1 comment:

  1. Olen Sinuga täiesti nõus- -Hiiumaa lummus oli sel aastal sõnulseletamatu ja ometi oskad seda seletada! tänud Piret, elamuslik lugemine!

    ReplyDelete