Alles ta oli, säras ja õitses. Keerad korraks ringi ja läinud ta ongi. Lohutuseks on jäänud paar purki tikrimoosi ja natuke mustikaid. Varsti pole neidki. Mustikaid noh, moosi peaks ju jaguma. Retsept on lihtne, pole vaja kirja pannagi. Vaja läheb ainult marju, sutsuke suhkrut ja saumikserit. Vahtrasiirup ja tikrid klapivad ka kenasti.
August 28, 2014
August 19, 2014
Täidetud suvikõrvitsad
Suvikõrvitsat on mitmes värvivarjatsioonis ja mitme erineva kujuga. Aga need kõikidest kõige paremad on just peenralt korjatud viljad. Need pontsakad iludused sain kingiks T aiast Hiiumaalt. Tänud tublile kasvatajale! Selge see, et kaunitaridele noaga kallale minna ei raatsi. Kui siis ainult kergelt kurgu alt kõditades. Lõikasin viljadel mütsid maha ja panin ootele. Sokutasin sisse toekalt täidist. Kasutasin musta kinoad, mis lisas kenad kontrastid ja mõnusalt rabeda tekstuuri ning palju head maitset. Kodurahu huvides lisasin veel peekonit ja oligi õhtusöök olemas. Isegi need, kes suvikõrvitsast väga hästi ei arva, olid sunnitud tunnustavalt noogutama. Väärt vili sel suvisel kõrvitsal.
4 väikest (ümarat) suvikõrvitsat
1 punane sibul
2 küüslauguküünt
1 tl köömneid
150 g kinoad
200 g pehmet fetalaadset juustu
paar peotäit spinatit
100 g peekonit
200 g rohelisi herneid
soola
pipart
Loputa kinoa ja keeda pakendi juhiste järgi pehmeks, selleks kulub tavaliselt u 20 minutit. Lõika suvikõrvitsatel “kaaned” pealt ära ja tõsta kõrvale. Uurista sisu lusikaga välja. Haki sibul, peekon ja küüslauk, puhasta herned kaunadest. Pane peekon pannile ja lase rasval välja sulada, lisa sibul ja prae klaasjaks. Tõsta juurde spinat ja küüslauk, kuumuta kuni spinat “vildistub” . Lisa juurde kinoa ja murenda feta, puista juurde herned, tõsta pann tulelt. Aseta suvikõrvitsad ahjuvormi, määri suvikõrvitsaid seest tilga oliiviõliga ja raputa peale veidi meresoola ning pipart. Tõsta segu lusikaga suvikõrvitsate sisse ja pane “kaan” uuesti peale. Vala vormi põhja pisut vett. Küpseta 200-kraadises ahjus 20 minutit.
Serveeri koos järelejäänud täidisega ja värske salatiga.
August 16, 2014
Clafoutis eluvõluleliksiiriga. Kalana kalapiknik. Vähjasööming.
See retsept on üks lihtsamaid, aga see meeleline nauding, mis saabus pärast selle magusroa manustamist, oli sõnuseletamatu. Kuigi mind kahtlustati keelatud ainete kasutamises on minu süü olematu. Sutsukese kookospiima, või ja munade kokkusegamisel pole tavaliselt meelierutavaid tagajärgi täheldatud. Aga seekord oli kõik teisiti. Süüdi oli suvi, hellitav kuumus ja Hiiumaa lummus ning ühenduv alateadvus. Juba laeval hakkasid imed juhtuma. Pisike pudelike proseccot ja värskelt pressitud apelsinimahl olid komponendid, mis tegid tavalisest parvlaevast luksusjahi. Merevesi paistis asuurne nagu Vahemeres, kuum merebriis lennutas kleiti ja sasis lokke. Rõõmul polnud otsa ega äärt. Ei, see polnud hallutsinatsioon, see oligi päriselt nii, vähemalt tundsid seda kõik sealsamas improviseeritud mimosabaaris. See oli puhas rõõm, lõbusõit vastu pikka nädalavahetust ja andumine rõõmsatele hetkedele. Maailma äärele jõudes see kõik juhtuski. Kalana kalapikniku väljahõikamisest alates olid meeled ärevil. Siiski üsna vähe puudus, kui oleksime asunud teele sootuks ilma ettevalmistusteta. Suvine aeg ei lase köögis pikalt asjatada, sunnib hoopis uudishimulikult mööda maad ja ilma ringi seiklema. Aga mõne unetunni arvelt jõuab siiski paar kalarooga ette valmistada ja kokku pakkida, lisaks veel üks õnnelik magustoit.
Perfektsemat kohta, paremat seltskonda ja sobivamat ilma pole olemas. See joovasus, mis õhus hõljus, lihvis maitset ja arvatavasti oli juba väljasõidu ootuses igasse kaasatoodud purki ja pudelisse pugenud sutsuke lummavat eluvõlueliksiiri.
Aprikoosi clafoutis kookospiima ja kirssidega
3 muna
50 g roosuhkrut
75 g nisujahu
50 g võid
300 g kookospiima
1 sidruni riivitud koor
7-8 aprikoosi
10 kirssi
Kuumuta ahi 180 kraadini. Määri ahjuvorm võiga. Poolita aprikoosid ja kirsid, eemalda kivid. Lao puuviljad koogivormi, lõikepind ülespoole.
Vahusta eraldi kausis munad ja suhkur. Sega juurde jahu ja klopi ühtlaseks. Lisa kookospiim, sidrunikoor, sulatatud või ja sega hästi läbi. Vala tainas puuviljadele ja küpseta 180 kraadi juures umbes 40 minutit, kuni taians on pisut kerkinud ja kuldne.
Serveeri jahtunult. Sobib serveerimiseks ka leigelt, siis koos vanillijäätisega.
Heeringas purgis
3 heeringa fileed
2 kurki
1 hapukurk
1 väike sibul
2 keedetud muna
tilli ja murulaku
1 väike purk kappareid
siiamarja või heeringamarja
1 purk Saare smetanat (30%)
Haki heeringas, kurk, muna, sibul väikesteks kuubikuteks. Haki maitseroheline. Sega kõik komponendid koos hapukoorega ühtlaseks ja tõsta klaasist purki. Raputa peale kiht kapparimarju ja tõsta lusikaga kalmari.
Serveeri kadakamarja leivaga.
Kohapõse ceviche
300 g kohapõskesid või kohafileed
Marinaad:
2 laimi
1 tšilli
2 küüslauguküünt
1 sl mett
2 cm jupp ingverit
värsket koriandrit
meresoola
oliiviõli
Pigista laimidest mahl. Haki küüslauguküüned ja tšilli. Riivi ingver ja haki koriander. Sega kõik koostisained omavahel ja lisa pisut oliiviõli. Pane marinaad purki ja lisa kala. Lase marineeruda pool tundi.
Kui plaanid kala piknikule kaasa võtta, paki marinaad ja kala erinevatesse purkidesse ja sega kokku vahetult enne serveerimist.
Maailma parimate lõheburkside retsepti leiad siit:
Kalana suveresto uus, ja läikimalöödud pale rõõmustas ka väga ilma otsa jõudnuid. Toit oli parem kui kunagi varem seal pakutud. Kuid, jah, kiidusõnu jagus siiski napilt ja elamuse päästis alles hommikusöök. Lihtne omlett ja hea kohv, ainulaadsel terrassil tuulte meelevallas, lükkas päeva kenasti veerema. Meelde sööbisid veel öised lained Rio rannas ja kuuvalgel ujumine. Kalesta kuum rannapäev, Hõbekala külm ja kosutav vein, ahvenasupp ja magusad suitsuahvenad. Meeleolukas vähipidu Orjakul ja hommikuni kestev tants mereäärsel terrassil.
Kohvilähkrite pidu Kärdlas ja järelkohvikute lummav rahulik kulgemine. Öösaun ja piarmündist viht. Pühapäevabrunch vana õunapuu kaitsvas vilus, päästev merevesi ja taas maitsev õhtusöök ritsikate koori saatel. Eh, Hiiumaa, ilus ja eriline oled!