April 14, 2010

Böfstrooganov sinepi ja kartulipüreega


Liharoogadest tuntakse kogu maailmas vene köögi ehet böfstrooganovi. Sellest roast on saanud vene-prantsuse kokakunsti õis.
Andmed roa päritolu kohta erinevad, kuid enamik allikaid kinnitab, et see on pärit juba 1700 aastatest. Vähemalt kolme Novgorodist pärit kuulsa Stroganovi pere liiget nimetatakse võimalike roa ristivanematena. Arvatakse ka, et võib-olla lõi roa hoopis pere prantslastest peakokk, kes pidi leidma hambutule peremehele sobiva vähe närimist nõudva toidu.
Samuti on esitatud teooria, et roa nimel ei ole tegemist Stroganovi perekonnaga, vaid, et see on seotud vene tegusõnaga strogat, nikerdama või hööveldama. See teooria seostub jällegi perekonna peakokaga, kes Siberi reisi ajal oli sunnitud lõikuma külmunud liha.
Veel on kirjutatud, et krahv Stroganov oli lahke mees ja tahtis maitsenaudinguid jagada ka lihtrahvaga. Seepärast sündiski tükkideks lõigatud liha kastmes. Seda oli hea jagada ja valmistada ka suuremates kogustes. Oli, kuidas oli, aga kindel on see, et esimesed retseptid sisaldasid vaid sinepit ja sibulat. Seened ja tomat lisandusid hiljem.
Sinepiga retsepti leidsin ka Roman Žaštšerinski raamatust „Vene köök“

Böfstrooganov

0,5 kg veiseliha
2 sl õli
15 g võid
1 suur sibul
2 küüslauguküünt
200 ml valget veini
1 loorberileht
300 ml vahukoort
soola
musta pipart
1 spl Dijoni sinepit

Kartulipüree

0,5 kg kartuleid
200ml piima
50 g võid
soola
valget pipart
2 munakollast

Lõika liha ribadeks ja prae kuumal pannil õli ja või segus. Kui liha on pruun, lisa hakitud sibul ja küüslauk. Maitsesta soola ja pipraga ning lisa loorber. Kalla juurde valge vein ja keeda 5 minutit. Siis lisa juurde vahukoor ja keeda paksemaks, kuni liha on pehme. Kõige lõpuks kontrolli maitset ja lisa sinep.

Koori ja keeda kartulid. Kurna ja pane pott uuesti pliidile, et need veidi kuivaksid. Pane teise nõuga keema piim. Vala keev piim kartulitele ja pressi kartulipressiga. Lisa või ja sega hästi. Maitsesta soola ja valge pipraga. Võib kasutada visplit või mikserit, et pudrusse ei jääks suuri tükke. Kui püree veidi jahtub lisa toored munakollased ja sega hästi.

Tõsta ahjuvormi põhjale strooganov ja selle peale kartulipüree. Küpseta ahjus, kuni kuldse kooriku tekkimiseni. Serveeri samas vormis.
Hapukurk juurde on kohustuslik!

Järgmisel korral vähendaksin kartulipüree osa või isegi serveeriksin püree eraldi. Kaste tuli imemaitsev, kuid imendus ahjus liialt kartulisse.

3 comments:

  1. Väga isuäratav. Selle böfstroogonivi peale jäi ka minu pilk Vene köögi raamatut silmitsedes. Igal juhul läbiproovimist väärt roog.

    ReplyDelete
  2. Ma tegin böfstroganovi järgmisel päeval pärast esimest Mooni külastust - meel oli kurb,sest ootasin Moonist ilmselt just selliseid toekaid vene vanaema toite.
    Nii et tookord oli see omamoodi comfort food :-)
    A stroganov on aus toit nii või naa. Ja ilma hapukurgi ja köömnetega marineeritud peedisalatita ka ei saa.

    ReplyDelete
  3. Oi, pagana ilus. Ja hea idee! Teen kindlasti varsti järgi!

    ReplyDelete