January 20, 2011

Juuri Sfääris


Helsinki omapäraseim restoran Juuri on „ külalisesinemisel“ Tallinnas. Restoranis Sfäär on ainult LAUPÄEVANI võimalus maitsta valikut sapastest. Juuri eripäraks on tapase laadsed eelroad, mis on soomepäraselt nimetatud sapasteks. Road on valmistatud kohalikust toorainest ja läbi aegade kestma jäänud valmistamisviise silmas pidades.
Sfääri köögis on paar päeva kohal ka Juuri kokk Perttu Paulasto. Tema valvsa silma ja osava käe all valmivad koostöös Sfääri meeskonnaga külmsuitsu haugi tar-tar, maapirni puding ja põhjapõdra süda.


Sain minagi oma uudishimuliku kahvli sapastesse torgata ja väljamaa maitseid mekkida.
Kooslus mahub küll ühele taldrikule, kuid maitsemeeled saavad üles äratatud, ergutatud ja hellitatud.
Küllalt soolane külmsuitsu haug on mähitud nõrutatud hapukoore pehmesse embusesse, soolakat maitset aitavad tasakaalustada imetillukesed kuldsed kartulipliinid, kuni hapukas kurk lisab uue värske nüansi.
Madalal temperatuuril veevannis küpsetatud maapirni puding on saanud põletatud roosuhkrust kergelt praksuva kaane, millel mänglevalt vallatlevad soolaterad. Omavahel võtavad mõõtu magus ja soolane maitse. Maapirni mahe tekstuur flirdib rabeda puravikuõlis friteeritud pastalaastuga. Puravikuõli oma tagasihoidlikuses jääb vaevu aimatavaks.
Habras põdrasüda on vaid kergelt puudutanud kuuma panni, seejärel veetnud üksildase öö soolavees. Taldrikul jõhvikatarretise seltsis sulanduvad värvid ühte, maitselt moodustavad imelise magus-hapuka rütmi.
Kiirustage maitsekütid, taldrikutäis on väärt proovimist!



Pildid: Lauri Laan

2 comments: