February 12, 2013

Läätsesalat granaatõunaseemnete ja tallekarreega




Vastlapäeval on herned, oad ja läätsed kõrgendatud tähelepanu all.
Läätsed olid esimesed kaunviljad, mida inimkond sihipäraselt kasutama hakkas.
Indias ja Lähis-Idas on läätsed üheks olulisemaks toiduaineks. Indias pakutakse läätsi koos riisiga, mis suurendab toiteväärtust, sest nende aminohapped täiendavad üksteist. Väga populaarne on see kaunvili ka Vahemeremaades. 
Kuigi Eestis on läätsede tarbimine vahepeal unustustehõlma vajunud, olid läätseroad vanasti talupoegade  toidulaual üsna tähtsal kohal. Läätsed kasvavad siinses mullas hästi, nad keevad kiiremini  pehmeks, kui oad ja herned. Lääts täidab hästi kõhtu, valmib kiiresti, on hinnalt odav. Sobib salatitesse, suppidesse ja lisandina liharoogadele. Eriti väärtuslik  valguallikas on see kaunvili taimetoitlase laual.
Läätsed paistavad silma raua-, tsingi-, vase- ja seleenisisalduse poolest. Läätsedes on B-rühma vitamiine ja rikkalikult lahustuvaid ja lahustumatuid kiudaineid, mis soodustavad seedetegevust. 



Mustad Beluga läätsed näevad välja  elegantsed nagu kaaviar. Tõsi, laua ääres kohtab tihtipeale ninakirtsutamist, kui selgub, et õhtueineks on läätsed. Aga lisage ilusa kujuga pisikestele mustadele läätsedele tubli peotäis rubiinpunaseid granaatõunaseemneid ja ilmed muutuvad. Lisaks sellele, et need kaks pakuvad kauneid kontraste ja silmailu, sobivad ka maitsed ideaalselt kokku. Kui taldrikule libistad veel paar tallekarree lõiku, mõmisevad kõik sööjad peagi rahulolust, sest läätsed ja lambaliha on kokku loodud.




500 g puhastatud tallekarreed
oliiviõli
rosmariini
tüümiani
soola
pipart
2 -3 küüslauguküünt


Läätsesalat

1 dl vett
2 dl Beluga läätsesid
3 sl oliiviõli
1 sl sidrunimahla
1 sl palsamiäädikat
2 küüslauguküünt
soola
peotäis suhkruhernekaunu
1 granaatõun
värsket münti ja peterselli


Haki ürdid ja küüslauk. Hõõru liha soola, pipra, ürtide ja õliga. Lase maitsetel tõmmata.

Mõõda vesi ja läätsed potti ja keeda tasasel tulel läätsed pehmeks, selleks kulub umbes 20 minutit. 

Kuumuta pannil õli ja pruunista liha igast küljest kõrgel temperatuuril, ära külgi unusta. Tõsta liha 200-kraadisesse ahju järelküpsema umbes 10 minutiks. Tõsta liha välja ja keera fooliumisse.

Sega sidrunimahl, palsamiäädikas, purustatud küüslauguküüned, sool ja oliiviõli omavahel. Kalla kaste kuumadele läätsedele ja sega. Lisa  hernekaunad ja kata kaanega. Eemalda granaatõuna seemned ja lisa salatile.

Eemalda liha fooliumist ja lõika lahti. Serveeri koos salatiga.



Idee ajakirjast Glorian Ruoka & Viini.


No comments:

Post a Comment