June 8, 2010

Aïoli


Sparglilainel jätkates ja Rotermanni õhtusööki meenutades segasin kokku majoneesi.
Aioli on prantsuse köögist pärit küüslaugumajonees. Eriti maitsev saab kevadsuvise värske küüslauguga. Särtsu täis ja aromaatne, sobib aioli nii liha, kui kala juurde. Spargliga lausa võrratu paar. Mina täiendasin aiolit kapparitega. Värske murulauk ja till on ka suurepärased lisandid. 


6 küünt küüslauku
väike jupp ingverit
meresoola
4 munakollast

1 sidruni mahl

4 dl külmpressitud oliiviõli
2 tl Dijoni sinepit
suhkrut
näpuotsaga safranit
väike purk kappareid


Haki küüslauk ja ingver, lisa sool ning tambi uhmris pastaks. 
Sega munakollane, sidrunimahl ja sinep kausis vispliga ühtlaseks. Vala segu ja küüslaugupasta köögikombaini ja hakka vähehaaval lisama peene joana õli. Töötle 
kuni saad ühtlase emulsiooni. Maitsesta suhkru ja safraniga. Lisa sinep ja kapparid. Valmis aioli peab jääma paks, läikiv ja kuldkollane.


..ja õunapuu õitseb.

2 comments:

  1. Välimuse järgi näeb välja mõnusalt paljulubav. See Rotermanni õhtusöögi Aioli jättis ka minu maitsemeeltesse kustumatu jälje, nii et saan igati aru, miks just see toit köögikatsetusteni viis. Tuleb nentida, et õnnestunud katsetusteni :)

    ReplyDelete
  2. Ka minule jättis aioli kaste erilise mulje, mistõttu võtsin minagi plaani seda lähiajal proovida.
    Selleaastane sparglijaht on minul aga seni veel kajuks tulemuseta.

    ReplyDelete