November 30, 2010

Borš


Kui ilm on külm ja poodi parem ei läheks, aga kappi on jäänud mõned kondid on aeg keeta puljongit. Ei saa öelda, et ma seda kuigi tihti oleksin teinud. Pikk keetmisaeg on piisav põhjus, miks boršitegu aina edasi lükata. Kui kord juba proovitud, ei saa enam pidama. Võtsin ette Romani kuulsa retsepti, aga näpuga järge ei vedanud.



1 kg kondiga lambaliha
4 l vett
3 loorberilehte
10 tera musta pipart
2 nelki
1 sibul
1 porgand
1 küüslaugupea
10 musta ploomi

2 spl õli
3 keskmist peeti
4 kartulit
2 sibulat
2 porgandit
3 spl tomatipastat
300 g hapukapsast(peediga)
soola
1 spl suhkrut
1 tl 30% äädikat
musta pipart
5 küüslauguküünt
siledalehelist peterselli
tilli
rohelist sibulat
serveerimiseks hapukoort


Pane liha potti ja kalla peale külm vesi. Lase keema ja korja pealt vaht. Kui vahtu enam ei tule, lisa poolitatud sibul, terve porgand, küüslaugupea, maitseained ja ploomid. Keeda madalal kuumusel 2 tundi. Kurna puljong ja tükelda liha.( Puljongi võib valmis keeta eelmisel õhtul või nädalavahetusel, kui on aega sel lasta vaikselt oma ette podiseda, ilma, et peaks pidevalt juures passima.)
Riivi köögikombaini abil, sibul, peet ja porgand. Kuumuta poti põhjas õli ja lisa riivitud köögiviljad ja hapukapsas. Kuumuta umbes viis minutit. Lisa tomatipasta ja hauta veel veidi. Kalla peale kuum puljong ja keeda vaiksel tulel, kuni köögivili on pehme, selleks kulub umbes 15 minutit. Lisa kuubikuteks hakitud kartul ja lase sellgi keeda pehmeks. Lisa lihakuubikud, maitsesta soola-pipra, suhkru ja äädikaga. Tõsta tulelt. Haki küüslauguküüned ja lisa supile. Lase umbes 10 minutit maitseestuda ja serveeri maitserohelisega. Soovi korral lisa lusikatäis hapukoort.

9 comments:

  1. Ma sain eile Teeninduskooli sööklas korralikku borši - tuli ka tahtmine kodus seda keeta. Panen järjekorda, kui kunagi "süldivangistusest" pääseme :)
    Pildid tõesti ilusad. Tehtud päevavalguses?

    ReplyDelete
  2. Aitäh, Aet, aga päevavalgust on nii napilt, et ei jõua fotokat kätte haaratagi:)

    ReplyDelete
  3. Tegin täna - väga maitsev, kõik kiidavad :)

    ReplyDelete
  4. Suurepärane näeb välja! Suur Eesti ja kodu igatsus tuli peale ja kindlasti tahaks proovida ise ka seda :)

    ReplyDelete
  5. Tänud, Kreete! ehk leevendabki koduigatsust:)

    ReplyDelete
  6. Tegin samuti eile borši ühe ammuse kokasaate aegadest meelde jäänud retsepti järgi. Nüüd sinu blogist retsepti lugedes sain kohe aru, et oleksin pidanud kohe oma vaistu usaldama ja tomatipastat lisama. Hea kui teistelt inspiratsiooni saab. Suur tänu sulle!

    ReplyDelete
  7. Piret, tore, kui sain inspireerida, siis pole ma siin asjata lobisenud:)

    ReplyDelete