May 14, 2011

Naadipirukas


Kevadiste aiatööde lemmiklõuna koosneb mahlasest naadipirukast ja värskest salatist. Kui hästi otsida leiab alati neid väiksemaid varesejalgu meenutavaid naadilehti. Just need on parimad pirukasse pistmiseks. Ürdid spelta- ja rukkijahuses põhjas teevad pirukast aedniku lemmiku:)



Põhi

60 g külma võid
1 dl spelta nisujahu
0,5 dl rukkijahu
näpuotsaga soola
1 tl kuivatatud tüümiani
1 tl kuivatatud estragoni
1 tl kuivatatud punet
2 sl külma vett

Kate

peotäis naadilehti
100 g pehmet kitsejuustu( Soignon' määrdejuust sobib hästi)
1 dl hapukoort (10% kreeka jogurt annab ka hea tulemuse)
2 muna
pipart



Segasin taina ained köögikombainis. Esmalt segasin hakkimisteraga või kuiv- ja maitseainetega ühtlaseks puruks, siis lisasin vett. Keerasin tainapalli toidukilesse ja lasin külmkapis pool tunnikest seista. Rullisin taina õhukeseks ja surusin koogivormi põhjale ja äärtele. Küpseteasin 10 minutit 180 kraadi juures.
Loputasin naadilehed ja hakkisin peeneks. Kloppisin muna ja segasin kitsejuustu ning hapukoorega. Segasin juurde naadilehed ja maitsestasin pipraga.
Küpsetasin 180 kraadi juures 30 minutit.

6 comments:

  1. Minu aiast saaks tervele armeele naadipirukat valmistada :) Sel aastal ei ole sinnani veel ise jõudnud.
    Piret, kas sul on lahtikäiv see koogivorm, mis pildil paistab? Kui jah, siis kust sa selle hankisid?
    (ma otsin sellist)

    ReplyDelete
  2. No ei saa midagi teha, aga kevadine ahvatlus naadipiruka näol näeb ikka neetult ahvatlev välja! Õnneks toorainekriisi kartma ei pea :)
    Klimp - ma võin ka veidi küsimusele vastamisega aidata - lahtikäiva põhjaga koogivorme jm toredat kondiitrite varustust, mida tavapoest ei saa, leiab Farwell nimelisest firmast, kes varustab suurkööke ja HoReCa sektorit (asub Lennujaamast mööda sõites peale Vianori kummikeskust alla keerates, suur punane kiri on kohe näha). Müüvad ka eraisikutele. Seal on minuteada ka ainus võimalus leida nelinurkset lahtikäivat pirukavormi.

    ReplyDelete
  3. Naat vohab ja pirukavorme saab juurde, kui vaja, tore! Tänud, Tuuli, juhatuste eest, seda kandilist oleks minulgi hädasti tarvis. Klimp, mul on jah lahtikäiv, ostetud Belgiast.

    ReplyDelete
  4. Aitäh Tuuli põhjaliku vastuse eest :)
    Näed, tuleb ikka küsida ja uurida, saab kohe targemaks!

    ReplyDelete
  5. Mõtlesin, et ma ei tee seda, sellest võib sõltuvusse sattuda. Nt kõrvitsa-ingveri-chilli läätsesuppi tegin kevadtalvel ülepäeva. Aga vihatud naat laiutas peenras otse mu silme all.. Soe pirukas on ülimaitsev ja pakub ka emotsionaalselt- hea on teatava üleolekutundega seni võitmatut naati piruka sees näha

    ReplyDelete
  6. Hea teada, Marju , et naadist jagu said ja pirukas meeldis:)

    ReplyDelete