November 30, 2009

Põdraliha


Juhuslikult sadas mulle sülle ilus tükk põdraliha. No mitte nii juhuslikult siiski. Tubli jahimees Hiiumaal on seda loomakest juba pikemalt jahtinud. Nüüd, kui saagijagamise aeg käes oli pidas tema naine, armas inimene, mindki meeles. Hea perepoeg toimetas väärt kraami mandrile.
Peab tunnistama, et metsloomaliha valmistamise osas mul varem kogemusi polnud. Uurisin siis erinevaid retsepte ja küsisin kogemustega valmistajatelt. Kuna põdraliha on suhteliselt rasvavaene soovitatakse enamasti ahjupotis pikalt küpsetatud roogasid. Minu tagine on ka sobiv pesake põdravasikale.
Paar päeva enne pidusööki tükeldasin liha ja panin marinaadi laagerduma.

Marinaad

kimbuke tüümianit
kimbuke rosmariini
veidi õli
punast veini


Pakk peekonit
2 sibulat
4 küüslauguküünt
väike peotäis kadakamarju
suur peotais musti ploome
2 porgandit
2 varselleri vart
soola
pipart
suts metsloomafondi


Võtsin liha marinaadist ja vajutasin paberiga kuivaks. Hakkisin peekoni, sibula ja küüslaugu. Tükeldasin porgandid ja sellerid. Pruunistasin peekoni pannil, lisasin sibula ja küüslaugu ning kadakamarjad, hautasin veidi. Tõstsin ahjupotti. Pruunistasin pannil liha ja lisasin sibula- peekoni segule, kallasin juurde marinaadi ja suts veel veini. Lasin üsna suurel kuumusel podiseda, kuni vein kees kokku. Panin juurde porgandid, sellerid ja mustad ploomid. Keerasin tule väiksemaks katsin kaanega ja lasin podiseda 2,5 tundi, siis oli liha ilus mure ja lagunes lusika all.
Juurde tegin kõrvitsa-pohla tšatni. Peotäiest hakitud kõrvitsast ja pohladest. Lisasin muscovado suhkrut ja spl valgeveiniäädikat. Keetsin kokku u 15 min. Mure põdraliha ja tšatni kõlasid oivaliselt kokku. Eelroaks valmistasin porgandi-ingveri püreesupi ja salatiks ahjupeedid, hakitud toore kõrvitsa ja rohelise salatiga.
Oli õdus esimese advendi õhtu. Ilusat jõuluaega!



9 comments:

  1. Kas metsloomafond on maitseaine? :)

    ReplyDelete
  2. Ciizu fond on puljongikonsentraat, antud juhul metslooma lihast. Võib asendada ka puljongikuubikuga.

    ReplyDelete
  3. Tänud vastamast, sain jälle targemaks :) pole enne poes silma jäänud :)

    ReplyDelete
  4. Kõik see põdrahautisestuff, kõrvale sõmer riis ja hapu alõtšamoos. Tüdruk, ma armastan Sind selle retsepti eest!

    ReplyDelete
  5. Kas lihatükke võiks ka jahus enne pruunistamist paneerida?

    ReplyDelete
  6. Tegin selle retsepti järgi eelmine nädal 2kg põdraliha. Kõik panin helde käega ja tuli imehea. Sobiks ka imehästi jõululauale.
    Aitäh lihtsa ja maitsva retsepti eest.

    ReplyDelete
  7. Kui palju on liha ja kui palju veini marinaadis?

    ReplyDelete