January 23, 2012

Tatrapliinid


Viimane blogardite külaskäik Mooni kujunes eriliselt toredaks. Tegelikult on seal olles alati pigem tunne, et oled sõpradel külas, kui kohvikus. Seekord oli koos hulgaliseslt toidusõpru. Hästi mõnus oli, et külalislahke pererahvas leidis lisaks meie kuninglikule kostitamisele aega ka elust ja toidust juttu puhuda. Jutuajamisest ajendatuna jäid meelde mõlkuma mitmed toidud Mooni menüüst, mida tahaks kodus ka järgi proovida. Romani ja Igori kokakäekirjad on selged ja lihtsad, lausa kutsuvad proovima, kas õnnestub koduköögis midagi sarnast korda saata.
Seekord proovisin tarajahust pliine valmistada. Kõik retseptid, mis mu otsingute teele jäid, sisaldasid lisaks tatrajahule veel nisujahu. Mul oli millegipärast kangekaelne arvamus, et proovin läbi ajada ilma nisujahuta. Kaks ööpäeva taina kääritamiseks tundus ka üüratu aeg olevat. Seepärast võtsin appi alkoholivaba õlle, et käärimisprotsessi kiirendada. Vihje õlle kohta jagas meile Jana, Mooni särasilmne perenaine. Mooni pliinid valmivad samuti õllega, sest aega oodata pole ka restoraniköögis.



100 g tatrajahu

200 ml piima

1 pudel tumedat õlut

11 g kuivpärmi

Sega pärm jahuga. Vala juurde käesoe piim ja lisa toasoe õlu. Lase käärida tund aega.

3 muna
2 spl hapukoort

maitse järgi soola

1 sl suhkrut

150 g nisujahu (mina kasutasin tatrajahu)


Eralda munakollased valgetest. Sega eelkääritatud taina hulka munakollased, hapukoor, maitseained ja jahu. Sega hästi läbi. Vahusta munavalged ja sega kergelt tainaga.
Tõsta tainas lusikaga pannile kuuma või ja õli segusse. Küpseta keskmisel kuumuse mõlemalt poolt kuldpruuniks.

Juurde sobib törts hapukoort, peeneks hakitud punast sibulat ja sutsuke siiamarja. Miks mitte ka heeringas või soolalõhe.



Mina määrisin värske lõhesaba(200g) kadakamarjasoola ja pruuni suhkru seguga (1 spl soola ja 1 tl suhkrut) panin karpi ja kallasin üle džinniga, nii, et kala oli üleni kaetud. Lasin maitsestuda üle öö ja lõikasin õhukesteks viiludeks.
Mari-Liis maitsestas lõhet viinaga. Olen Mari-Liisiga sama meelt. Otsatükki esimene viil oli vast liialt tugeva maitsega, kuid järgmised viilud juba tunduvalt leebemad ja parajalt “küpsenud”.





Loe veel Tuuli siidisest pasteedist.

13 comments:

  1. saan õigesti aru, et maitsevahet polnud võrreldes nö mitu päeva kääritatud taignaga?

    ReplyDelete
  2. Moonis-käik oli meil tõesti ülitore - siiani veel paneb õhkama!:)
    On ikka suur vahe, kui tunned nagu oleks külla tulnud ja Sind võtab vastu soe ja särav pererahvas. Teenindusel on paraku tihti vaat et suuremgi roll kui köögil. Selles mõttes on isegi natukene kahju, et kokad võivad köögis ju teha imetrikke, aga kui teenindus on kuiv ja ilmetu, siis ei tekita see sellist "vau"-efekti nagu nt särasilmne Vene külalislahkus...

    Pildid on üliahvatlevad, ilusad ja säravalt selged - neid pliine tahakas kohe läbi ekraani ampsata :D

    ReplyDelete
  3. Appi, kui isuäratav! Need Mooni pliinid olid tõesti imelised: nii krõbedad ja õhulised ja maitset täis. Praegugi veel on maitse selgelt suus. Aga kui nii edasi läheb, siis saame varsti terve Mooni-moodi laua katta. Huvitav, kes järgmine on:)?

    ReplyDelete
  4. No tõin just paar päeva tagasi koju värske tatrajahu, et pliinid ette võtta. Nüüd tean, kuhu piiluma tulen, kui näpunäiteid vaja on :) Ei saa ka mainimata jätta, et pildid on väga kaunid taaskord!

    ReplyDelete
  5. Anonüümne, maitsevahe tuleb pigem eri jahudest. Ilma nisujahuta on tugeva tatra maitsega, tummine ja rustikaalne. Nisujahu lisab pisut kergust ja õhulisust, samuti kerkib paremini. Samas õlu kergitas ikka väga tublisti ja kohevusest puudus polnud. Ma ei näe küll vajadust päevade kaupa taina kääritamiseks.
    Aitäh, Silja, Mari-Liis ja Tuuli, usun,et Moon pakub veel inspiratsiooni kuhjaga, jätkame katsetustega:)

    ReplyDelete
  6. oled Sa kindel, et 100 gr jahu ja 1 pudel õlut? ehk on näpukas? kavas homme teha, aga jahu tundub nii vähe...

    ReplyDelete
  7. aa, ok, pärast veel 150. ma olin kindel, et see on juba täidis;)

    ReplyDelete
  8. Kui suur pudel õlut?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonüümne, väike pudel (330 ml) on piisav.

      Delete
  9. Aitäh! Väga maitsvad ja õhulised tõesti! Tegin pool laari nisujahuga ja pool puhtast tatrajahust. Mulle meeldis segujahu rohkem.

    ReplyDelete
  10. Tere! Väga hea retsept, kuid millegipärast minu pliinid nii kohevad ei tulnud, kui Sinul siin piltidel. Kas viga võis olla selles, et õlu oli alkoholiga, lasin taignal seista kauem kui tund või segasin äkki munavalgevahtu liiga tugevalt? Muu osas ei tohiks erinevusi olla...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mari, alkoholiga õlu ei olnud küll kindlalt põhjuseks, et pliinid kohevust kaotasid. Ma pakun, et kohevus võis kannatada munavahu ja taina ühildamisest, seda peab tõesi väga õrnalt segama, soovitavalt ainult lusikaga kergelt alt üles tõstes mõned korrad. Kuigi kohevus kaotsi läks, usun, et maitse jäi alles:) Tänud Sulle oma kogemuse jagamise eest.

      Delete
  11. Parimad pliinid! Lihtsalt super! 😄

    ReplyDelete