January 6, 2012

Heeringas kasukaga



Imelist uut aastat!

See Vene köögi klassikaline retsept meenub mulle tavaliseslt alati uue aasta alguses. Ei tea miks? Võib olla on oma osa selles just aasta algul Tallinna tänavapildis promeneerivatel vene prouadel. Kelle õlgu katavad külluslikud karusnahad. Mõned kehakatted on ülepakutult rikkalikud, osad siiski jalustrabavalt šikid. Tõsi, see aasta jäi kasukaparaad viletsa ilma tõttu oodatust kesisemaks.

Aga heeringale sobib vammus kenasti. Kirev porgand ja peet koos pehme valge hapukoorega mässivad kalakese mahlasesse embusesse. Tuleb vaid kihid kergelt üksteise peale tõsta ja luksuslik kooslus ongi sündinud. Suurepärane sobivus, olgu ilm, milline tahes.



2 porgandit
1 suurem peet
peotäis rohelist sibulat
murulauku
2 fileeritud heeringat
200 g hapukoort
3 muna

Keeda porgandid ja peedid vees pehmeks, kuid mitte lödiks. Lase jahtuda. Keeda munad.
Riivi jämeda riiviga porgand ja peet. Haki heeringas väikesteks kuubikuteks. Peenesta sibul ja murulauk. Purusta kahvliga muna peeneks puruks. Lao kõik ained kihiti kaussi. Näiteks nii: porgand, peet, heeringas, sibul, murulauk, hapukoor, muna. Siis korda veel kord kõiki kihte, jäta pealmiseks kihiks hapukoor ja raputa peale ülejäänud ained peente triipudena.
Soovi korral võib lisada ka keedetud kartulitest kihi ja hakitud mugulsibula. Kastmena sobib hapukoore asemel ka majonees.

4 comments:

  1. Oi see näeb nii isuäratav välja!

    ReplyDelete
  2. Minule teadaolevalt on sellise asja söömine ilma külma viinata seadusevastane ...

    ReplyDelete
  3. Tänud Dagne:)
    Profa, nagu alati, on sul ka seekord õigus:) Vene köögi juurde kuuluvate seadustega pahuksisse minek ei tõota head.

    ReplyDelete
  4. Jessas, need pildid äratasid minus taas selle kummalise ja kõikvõimsa kire, mis näiteks viimase lapseootuse ajal sundisid mind IGA PÄEV sedasama toitu tarbima. Aga no kasukahooliku tiitli vastu ei ole ka tegelikult midagi ja minu pärast võivad kõik need naaritsad ka loomuliku elulõpuni elada, mulle piisab sellest peediga kasukast täiesti :)

    ReplyDelete