July 31, 2012

Aprikoosimoos





Ma pole kuigi usin moosikeetja, kuid aprikoosi oma olen sel suvel keetnud juba mitu korda. No lihtsalt nii hea on, et sai kohe otsa.
Need suvised kuldsed ja üliküpsed aprikoosid on parimad moosikeetmiseks. Aprikooside pektiinisisaldus on vilets, seepärast on moosisuhkrust selle keeduse juures kõvasti abi. Tavalise suhkruga keetes kipub moos liialt vedel jääma. Tõsi, sidrunimahlast, -koorest ja isegi  tsitruseliste seemnetest on  moosi paksemaks keetmise juures  samuti abi. Igasse moosipurki võib lisada ühe aprikoosikivi. See pole mõistagi mõeldud söömiseks, kuid annab moosile kergelt mõrkja mandlimaitse. 


1 kg  küpseid aprikoose
500 g moosisuhkrut
1 sidruni mahl
kaks oksa rosmariini
Eemalda aprikoosidelt kivid. Pane aprikoosid koos suhkru ja sidrunimahlaga potti. Sega, kuni suhkur hakkab sulama ja aprikoosid pehmenevad. Lisa rosmariinioksad. Keeda tasasel tulel 15 minutit, kuni aprikoosid on lagunenud ja moos paksenenud. Vajadusel eemalda vaht. Tõsta tulelt ja lase moosil pisut jahtuda. Eemalda rosmariin. Vala steriliseeritud purkidesse ja sulge purgid kohe.
Purke on hea kuumutada ahjus. Kuumuta ahi 100 kraadini ja hoia pestud klaaspurke 15 minutit ahjus. Kaaned pane 5 minutiks keevasse vette.
Ehki hommikusöögiks moosisaia süüa on rohkem lõunaeuroopalik komme, kui põhjamaine, olen juba mõned head hommikud ennast moosise röstkukliga kostitanud. Tänud Fazerile!  Eriti mõnusad on uuest Fresh sarjast tumedad mitmeviljaleivakesed, millele on ohtralt peale puistatud erinevaid seemneid.  Heledamad kaeraleivakesed on parimad röstitult.

3 comments:

  1. Rääkisime viimati sinuga just aprikoosimoosist, läksin ostsin paar kilo, et teen ka... aga päike paistis ja viitsimist polnud, nii said aprikoosid niisama kitsejuustu ja väikse veiniga konsumeeritud.
    Nüüd aga tuli jälle moositeo isu peale. Aitäh üksikasjaliku õpetuse eest ka :-)

    ReplyDelete
  2. Aprikoosimoos on meie pere firmamoosiks olnud juba kuus aastat (vist olen nii kaua Eestis tagasi olnud?). Kusjuures meie teeme seda tavalise suhkruga, lihtsalt kuumutame veidi kauem. Suhkrut 400-500 g kilo puhastatud aprikooside kohta ja tulemus on imemaitsev. Eelmisel suvel tegime Prantsuse moosiguru Christine Ferberi retsepti järgi konfitüüri ka (kilo marju, kilo suhkrut, lisaks aprikoosikivi tuumad) - oli samuti väga-väga mõnus, aga nikerdamist liiga palju :)

    ReplyDelete
  3. Eh, Liina, mulle meeldivad need pehmed iludused kitsejuustu ja veiniga ka hirmsasti
    Pille, kilo suhkrut ja kilo marju on minu maitse jaoks liialt magus, aga aprkoosikivi tuumad proovin järgi, kui nikerdamis tuju tuleb.

    ReplyDelete