December 25, 2010

Kommivabrik



Me kommivabrik töötas jõulu eel täie võimsusega. Nobetate näppude vahel sündisid trühvlid. Karbid said täidetud ja laiali kantud. Peab mainima, et lumemöldritega me siiski võistelda ei suutnud, nemad olid usinamad:)



Šokolaadi trühvlid


300 g tumedat šokolaadi
300 ml vahukoort
50 g võid
näpuotsaga soola
sorts konjakit

trühvlite veeretamiseks kakaopulbrit ja kookoshelbeid

Kuumutasin koore keemiseni, lisasin või ja hakitud šokolaadi. Võtsin poti tulelt ja segasin hoolega, et šokolaad sulaks. Segasin juurde soola ja konjaki. Panin segu 2 tunniks külmkappi tahenema. Võtsinsin teelusikaga šokolaadisegu ja veereta osad kakaos ja teised kookoshelvestes ümmarguseteks pallideks. Sellest kogusest sain umbes 50 väikest kommi.

Täidisega valge šokolaad



200 g valget šokolaadi
paar lusikatäit sidrunivõiet (Lemon curd)

Lemon curd

2 sidrunit
2 munava
2 munakollast
150 g suhkrut
100 g toasooja võid
1 sidruni riivitud koor

Mikserdasin pehme või ja suhkuru heledaks vahuks. Lisasin ükshaaval munad ja mikserdasin edasi. Lisasin munakollased ikka hoogsalt mikerdades. Kallasin juurde sidrunimahla. Panin segu paksupõhjalisse potti ja kuumutasin keskmisel kuumusel 15 minutit, kuni segu paksenes. Segasin juurde sidrunikoore. Kallasin segu purki. Paar lusikatäit segu kulus kommide täidiseks. Ülejäänud sidrunivõiet saab kasutatda magustoitudes, jäätises, kookides või saiamäärdena.

Sulatasin valge šokolaadi veevannil. Pintseldasin väikeste vormide(silikonist) põhja ja seinad üle sula šokolaadiga. Mina kasutasin väikest vesivärvipintslit. Panin külmkappi tahenema pooleks tunniks. Täitsin vormid sidrunivõidega ja katsin uuesti pintsli abil sulatatud šokolaadiga. Pistsin veel tunnikeseks külmkappi tahenema. Eemaldasin ettevaatlikult vormidest ja lõikasin servad terava noaga sirgeks.



Kookospallid




100 g võid
200 g kondenspiima suhkruga
100 g kookoshelbeid
100 g maitsestamata toorjuustu
1 spl vedelat mett
4 suurt vahvlit

mandleid

Sulatasin potis või ja segasin juurde kondenspiima. Lasin võil sulada ja lisasin juurde kookoshelbed ja meega segatud toorjuustu. Hakisin vahvlid ja segasin saadud seguga. Lasin paar tundi külmas taheneda ja veeretasin käte vahel väikesed pallid. Iga palli sisse peitsin ühe mandli.


Piparkoogi- ja tšilli trühvlid.



250 g mascarpone toorjuustu
200 g piparkooke
sorts konjakit

200 g tumedat šokolaadi glasuuriks

Jahvatasin piparkoogid köögikombainis peeneks. Segasin piparkoogipuru mascarponega ja lisasin konjaki. Jagasin massi kaheks. Esimese osa panin külmkappi tahenema ja teisele osale lisasin 50 g sulatatud tumedat šokolaadi ja 2 tl tšillit. Võtsin teelusika abil väikesed portsud ja kastsin need sulatatud šokolaadi sisse. Kaunistuseks puistasin pinnale hakitud mandleid, jõhvikajahu ja sidruni koort. Panin küpsetuspaberiga kaetud alusele külmkappi tahenema.


Konjakis leotatud mustad ploomid,kaetud valge šokolaadiga




Kauneid jõulupühi kõigile!


Inspiratsiooni kogusin:
Mari-Liisilt
Tuulilt
Jamielt
Katrinilt

6 comments:

  1. Mmm,ahvatlevad... Meelitab järele proovima.

    Imelist pühadeaega!

    ReplyDelete
  2. Imelist aega ja häid pühi Suuremõisagi!

    ReplyDelete
  3. Tere Piret!
    Pildid näevad nii isuäratavad välja :) Seega küsimus, kuna endal pole sellist aega et köögis kommidega tegeleda, kas sa teed ka tellimise ja väikse tasu peale äkki komme?:)
    Kui oled huvitatud, võta ühendust mcleodc@hot.ee

    ReplyDelete
  4. Tänud, Anonüümne. Kommiäri esialgu plaanis pole. Teen, pigem siis, kui kommiisu suureks paisub:)

    ReplyDelete
  5. Tere,
    Proovisin kodus teha neid šokolaadi trühvleid. Millegipärast ei tulnud mul see veeretamine üldse välja, sest segu oli niivõrd vedel. Ainukene asi, mis ma retseptis muutsin oli see, et konjaki asemel panin rummi. Kas sellest on tingitus, et see segu ei tahenenud piisavalt?

    ReplyDelete
  6. Tere, Anonüümne! Rummist see kindlasti pole, kui see sort nüüd jus ülearu suur polnud:) Pikem aeg külmkapis aitab segul muuta tahedamaks, koore osa võib ka järgmisel korral vähendada, siis peaks saama veeretada küll.

    ReplyDelete