February 22, 2011

Sealiha- satay maapähklikastmes


Käre pakane ei lase lihahimul vaibuda. See eest suur kevade ootus sunnib anuvalt Aasia poole kiikama. Minu tähelepanu pälvisid kookospiimas marineeritud sealihavardad Gordon Ramsay raamatust „Maailma köök“. Liha muutub kookospiimas marineerides eriliselt õrnaks ja pehmeks, aga parim osa roa juures on maapähklikaste, vürtsikas ning tummine. Juurde pole enam vaja muud, kui kausitäis rohelist salatit. Meie grillisime vardaid sütel(mitte lumehanges, vaid soojas köögis kaminas), kuid sama hästi saab need ahju pista ja usun, et 15 minutiline küpsetusaeg on piisav. Sealiha asmel sobib kasutamiseks veel ka, kas kanaliha, loomaliha või krevetid.



sea sisefileed
2 dl kookospiima
3 cm jupp värsket ingveri
1 sidrunheina vars
1 tl kurkumit
2 tl koriandrit
2 tl vürtsköömneid
meresoola
värskelt jahvatatud musta pipart
1-2 tl demerara suhkrut

õli pintseldamiseks

Lõikasin liha diagonaalselt peenikesteks ribadeks. Segasin kõik komponendid välja arvatud õli kausis kokku, lisasin liha ja jätsin 5 tunniks marineeruma. Panin ka pambusvardad likku, et need hiljem põlema ei süttiks. Hiljem lükkisin liha varrastele ja grillisin sütel kummaltki poolt u 3 minutit. Enne grillile sättimist tuleks vardaid õliga pintseldada.



Maapähklikaste

100 g kooritud maapähkleid
2 dl kookospiima
3 sl punast karripastat
meresoola
1-2 sl heledat muscovado suhkrut
poole laimi mahl

Peenestasin maapähklid köögikombainis.Kuumutasin kookospiima potis, kuni õli hakkas eralduma, siis lisasin karripasta ja kuumutasin.
Segasin juurde soola, suhkru, laimimahla ja keetsin tasasel tulel kuni kaste paksenes. Kui kaste saab liiga paks võib veidi vett lisada, mina ei lisanud. Tõstsin kaussi ja lasin jahtuda.

2 comments:

  1. See on väga hea raamat, ma võtsin selle peaaegu järjest ette ja kõik on väga hästi õnnestunud toidud!

    ReplyDelete
  2. Kulla Klimp, ma märkasin jah su Ramsay lembust, sa oled ikka vägevalt ette võtnud, mul veel ka paar katsetust plaanis.

    ReplyDelete