November 28, 2011

Üllatusega siig


Ühest ainsast priskest siiakalast saab valmistada lausa kolm käiku.
Eeldusel muidugi, et siia kõhtu lahti lõigates, saate kingituseks kuldselt helklevat marja. Minuga just nii juhtuski. Ilmselt oleks ma veel mõni aeg tagasi sellist kingitust nähes pehmelt öeldes kimbatusse sattunud. Kuid nüüd, juba korduvalt maiustanud Tuuli näpunäidete järgi ahvenamarja ja Mari-Liisi jäljendades heeringamarjaga ei kohutanud mind enam siiamarja soolamine.




Siiamarja soolamine

Loputa kalamari sõelal ja vala üle kuuma, umbes 70 kraadise veega. Korja välja kõik kiletükid ja veresooned. See on veidi püsivust nõudev nokitsemine, kuid puutikuga segamisest on abi, kiled jäävad hõlpsasti tiku külge. Lõpuks loputa veelkord tihedal sõelal jooksva jaheda vee all. Mari peab olema täiesti puhas, läbipaistev ja kõik terad eraldi. Sega juurde meresool ja sulge purki. Minul oli 100 g siiamarja lisasin 1 spl meresoola.




Soolasiig

Puhasta siig. Lõika terava noa abil piki selgroogu kaheks fileeks. Aseta fileed lõikelauale nahapool vastu lauda. Sega 1 spl meresoola ja 1 tl heledat muscovado suhkrut omavahel. Puista segu kalale ja tõsta fileed kokku, nii, et nahapooled jäävad väljapoole. Keera fileed majapidamispaberisse ja seejärel toidukilesse. Lase külmkapis maitsestuda üle öö. Kalapakikest võiks vahepeal keerata,et maitsed paremini imenduksid. Lõika terava noaga, nahapoolega risti õhukesteks tükkideks. Serveerimisel puista peale värsket pipart ja tilli.



Kalapuljong

Kalapeast, selgroost ja sabast ning uimedest saab keeta puljongi. Pane kala ülejäägid potti ja kalla peale külm vesi. Lase keema tõusta, alanda kuumust ja koori vaht. Kui vahtu enam ei teki, maitsesta soola ja pipraga. Lisa porgand, koorega sibul, seller, loorberileht ja keeda vaiksel tulel 45 minutit kuni tund. Kurna puljong.



Kui siiamari söödud ja igatseks juba uut portsjonit võib katsetada hoopis heeringamarjaga. Esmapilgul tagasihoidlikule toorainele saab pisut särtsu juurde anda ja sõltuvust tekitav leivakate on valmis paari minutiga.



Heeringamari

100 g heeringamarja
1 hapukurk või paar marineeritud karulaugu vart
1 sibul
tilli
2 spl hapukoort

Tükelda kurk, sibul ja till. Sega juurde heeringamari ja hapukoor. Serveeri röstisaial.

3 comments:

  1. On tõesti kollektiivne alateadvus. Mul õnnestus sel sügisel ka esimest korda siiamarja soolata. Super.

    ReplyDelete
  2. Oi, kuidas mõnel ikka veab! Siia- ja rääbisemari on ainus kalamari, mis mulle meeldib. Värsket siiga ostsin suvel Viimsi Taluturult Pepe Kala letist pidevalt, aga vot siiad olid neil alati roogitud juba ja ühtki marjaga isendit ei õnnestunud kohata :)

    ReplyDelete