December 28, 2011

Makroonid


Meie klaasvaagnale tekkisid makroonid. Justnimelt tekkisid ja poest need toodud polnud. Taaskord pean oma blogi ehtima võõraste sulgedega, sest neid iludusi lihtsalt ei saa saladuses hoida. Olen lugenud lugematul arvul postitusi makroonide tegemisest, imetlenud tuhandeid kauneid fotosid imekenadest mandliküpsistest, maitsnud neid udupeentes kohvikutes, kuid mitte kunagi pole mu peas tekkinud mõtet, et ma tahaksin ise neid kaunitare järele teha. Ilmselt on ebaõnnestumise hirm minusse sisendanud tunde, et viinamarjad on siiski hapud. Makroonid hapud pole, kaugel sellest. Seda teab ka minu tütar, kes suhkrut ja jahu ja maasikavahtu ära ei põlga. Kui ema piisavalt palju magusaid küpsetisi ei vorbi, tuleb tal endal hakkama saada. Esmalt tulid arglikud muffinid, siis perfektsed kaneelirullid. Nüüd mängib ta sõna otseses mõttes üle minu pea:) Kindlalt on tema käes meie pere meisterpagari tiitel ja peenemad küpsetised annan ma suurima rõõmuga tema ülesandeks ja mis kõige toredam, ta ei vaidlegi enam vastu. Kokanduspisik on nakkuse edasi kandnud. Mis makroonidesse puutub, ega need lihtsalt ei tulnud. Nendele kaunitaridele eelnes rida läbikukkumisi ja tarmukas vigade analüüs. Õnnestumisele aitas kaasa ainete kaalumiseks vajaliku köögikaalu muretsemine ja üsna peene mandlijahu leidmine Kaubamaja toiduosakonna peidetud riiulinurgast. Hulk uusi ebaõnnestunud katsetusi ja ohates mandliplödi ahjuplaadilt kokku lükkamine. Kuni lõpuks kostus joovastushüüd: ”Jalad kerkivad!”
Järgmisel korral istusime juba mõlemad ahju ees ja jälgisime, kuidas “makroonid jalad alla võtsid” ja ohkasime kergendatult. Tütre sõbrad said pärast siidipaberi lahtiharutamist kingituseks peaaegu täiuslikud makroonid. Südame ja hingega valmistatud igatahes.



175 g tuhksuhkrut
125 g mandlijahu
3 munavalget
75 g suhkrut


Ained tuleb kaaluda äärmise täpsusega, osa retsepte soovitab kaaluda ka munavalged, meie seda siiski ei teinud.

Pane ahi soojenema 160 kraadi juurde. Sega köögikombaini abil mandlijahu ja tuhksuhkur. Vahusta munavalged esmalt ilma suhkruta, kui vaht hakkab juba tekkima lisa osade kaupa suhkur. Vahusta, kuni munavaht moodustab tippe ja on läikiv.

Sega mandlijahu ja tuhksuhkrusegu ettevaatlikult alt üles tõstetega munavahu hulka. Sega kuni spaatlit tõstes moodustub, justkui ühtlane lint.

Jooni küpstuspaberile 3 cm laiused ribad, et pärast saaks kanda taina nende vahele ühesuuruste ringidena.

Kata küpsetusplaat küpsetuspaberiga. Selleks, et hõlbustada hiljem makroonide kättesaamist määri esmalt panni kergelt õliga ja siis aseta küpstuspaber pannile.

Tõsta tainas ettevaatlikult kondiitripressi. Kondiitripressi otsik tuleks võtta tavaline ümmargune 1 cm läbimõõduga. Hoia kondiitripressi küpsetusplaadiga risti ja lase tainatortsudel valguda ringikujuliselt plaadile. Alustada tuleb keskelt ja siis vaid veidi tsentrist väljas järsu liigutusega press ära tõsta.

Edasi tuleb makroonid jätta toatemperatuurile 20 minutiks tahenema. Selle ajaga peaks makrooni pinnale nahk tekkima. Kontrolli näpuga, kui nahk on tekkinud võib küpsetama asuda.

Küpseta 160 kraadi juures 10 minutit. Umbes 4 minuti pärast peaksid makroonidele “jalad” alla kerkima. Ahjust õige väljavõtmise hetk tuleb tabada ahju ukse ees passides. Pealt peaksid makroonid olema tugeva koorikuga kaetud.

Lase makroonidel jahtuda ja asu täidist valmistama. Meie kasutasime täidisena sidrunivõiet. Ühenda kaks makrooni omavahel täidisega.



Lemon curd

2 sidrunit
2 muna
150 g suhkrut
100 g toasooja võid
1 sidruni riivitud koor

Mikserda pehme või ja suhkur heledaks vahuks. Lisa ükshaaval munad ja mikserda edasi. Kalla juurde sidrunimahl. Pane segu paksupõhjalisse potti ja kuumuta keskmisel kuumusel 15 minutit, pidevalt segades, kuni segu pakseneb. Sega juurde riivitud sidrunikoor. Tõsta segu purki. Makroonidele kulub teda vähe, ülejäänu võib hoida külmkapis kaanetatud purgis ja kookides või saiamäärdena kasutada.






24 comments:

  1. Nii ilusad!

    Me laps võiks ka pisiku kätte saada :)

    ReplyDelete
  2. Imekaunid!
    Sinu postitust lugedes tekkis mul veelgi tulisem soov makroonitegu selle aastanumbri sees ette võtta, püüan näpuga järge ajada:)

    ReplyDelete
  3. Tervitused pagaripreilile! Olen minagi ahju ees istunud ja jalgade kasvamist jälginud. Nii ütlemata põnev tegevus, millest paljud aru ei saa :D :D :D

    ReplyDelete
  4. Pole paremat tunnet kui tunned, et su laps on sinust parem:) Kasvõi väikestes asjades (mida makroonitegu kindlasti pole). Aga tunne, et oled midagi edasi andnud, mingi pisiku või teeotsa... Ma tean mida Sa tunned:) Sellistel hetkedel tundub, et oled õigesti elanud.

    ReplyDelete
  5. Väga kenakesed :) Ma igaks juhuks Kristjanile ei näita, tal tekib jälle hull mõte neid aastavahetuseks teha. Meil liiga palju külalisi tulemas ja ma ei saa lihtsalt talle kööki loovutada (ega kõikidele tööpindadele makroonivaagnaid paigutada lasta :))

    ReplyDelete
  6. Imekaunid! Tõesti, täiuslikud!

    Ja seda tunnet, kui jalad tekkima hakkavad ja ahju ees rõõmust lakke tahaks hüpata, tean ma liigagi hästi :)

    Kas kasutasite makroonides ka miskit toiduvärvi/maitselisandit, et nad nii kaunilt päikesekollased on?

    ReplyDelete
  7. Tõesti kaunid ja selle sidrunivõidega kindlasti ka väga maitsvad. No on alles tubli laps!

    ReplyDelete
  8. Meie piiga üllatas meid eile isa sünnipäevaks valmistatud magustoiduga, sellega kaasnes minu jaoks tohutu kergendusega segatud õnnetunne, et ma ei ole enam üksi - peres on veel keegi, kes valmis kokkamise raske töö enese õlgadele võtma :-)
    Aga need makroonid!!!!!!! Vau ja aplaus nii sulle kui H-le! Täiesti vapustavad!
    Lähen ja söödan idee ette ka meie kokaneiu-nöbininale :-)

    ReplyDelete
  9. Suurepärased makroonid! Kas nende autor oleks huvitatud kursuse andmisest?
    Kaisa Haud
    kaisa@tigutoit.ee

    ReplyDelete
  10. Super! Mul tõesti rohkem sõnu pole. Väga-väga tubli tüdruk, H!

    ReplyDelete
  11. Täiesti perfektsed! Kui vana muidu H. on? Tean siis emma-kummat oodata: kas hakkab huvi ilmnema või on kasvatuses totaalne viga tehtud :)

    ReplyDelete
  12. Oi, kui armsad kommentaarid. Pagaripreili palged õhetavad ja ta tänab kõiki hea sõna eest:)
    Maarja, oota veel veidi ja saad näha, et pisik on juurdunud.
    Ülle, proovi kindlasti ära, mul nüüd endal sama tunne, et peaks ikkagi.
    Klimp, jah see passimine annab kuhjaga emotsioone.
    Ilse, sa oskad selle tunde nii kenasti kokku võtta, mul on lugeda raske, kisub uduseks silme ees.
    Oi, Pille, lugesin ja imetlesin Kristjani kannatust.
    Kätrin, hea tähelepanek, lisatud oli jah sortsuke toiduvärvi. Ma oma sandlipuupulbri soovitusega jäin sedapuhku pisut hiljaks.
    Britt, sidunivõie oli minu meelest ka super sobiv tasakaalustaja.
    Liina, tervitusi kokapreilist nöbininale ja ole üllatusteks valmis.
    Kaisa, kursuste jaoks peab ilmselt pagaripreili veel veidi harjutama, makrooniteo õpetamine eeldab pikemat praktikat.
    Tänud M-L.
    Marju, H-l on juba gümnaasium poole peal, pead veel ootama:)

    ReplyDelete
  13. Oehhh...võtab kohe sõnatuks ja sunnib kohe pikemalt imetlema. Supertubli järelkasv on sirgumas ja see on tõeliselt armas, kui keegi ähvadab üle pea kasvada. Sügav kummardus ka minu poolt, sest ise ei ole ka oma vaimse tervise nimel makroonitegu ette võtnud. Minu siiras imetlus ja peab olema ka piisavalt innustav eeskuju, kes sellise leegi läitnud on :)

    ReplyDelete
  14. Väga ilusad! Olen ise jälginud Austraalia Masterchefi ja seal on mitmes võistuluses kasutatud just makroonide valmistamist. Ühest variandist on meelde jäänud, et jahu tuleks sõeluda kolm korda... Retsepti leidsin ka üles, kui kedagi huvitab http://www.masterchef.com.au/violet-macaroons-with-raspberries-and-butter-cream.htm Samuti on meeles üks eriti keerukas makroonitorn, mille leiab siit http://www.masterchef.com.au/macaron-tower-with-kalamata-olive-and-beetroot-and-raspberry-macarons.htm Ise ei ole kunagi proovinud :)

    ReplyDelete
  15. Tõeliselt ilusad makroonid! Minagi pole veel julgenud makroonitegu ette võtta, kuigi olen samuti nende tegemise kohta palju lugenud, ostsin isegi spetsiaalselt raamatu. Hirm ebaõnnestumise ees on ikka nii suur, et lihtsam on mitte teha :) Supertubli ikka!!!

    ReplyDelete
  16. Tütar on mul alles aastane, et pean vist ise makroonide teo ette võtma. :D

    Udupeened on need kollased siin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tänud, Rael! Annan tänusõnad pagaripreilile edasi:) Aga proovi kindlasti makroonitegu, jõuad veel kät harjutada, kuni pisikesed käekesed kindlamaks muutuvad.

      Delete
  17. Nonii, kuidas mul selline meistriteos nägemata jäi! Aplaus, olen minagi selle kadalipu läbi teinud ja lõpuks ühed jalaga makroonid valmis saanud. Aga mul on vanust topelt niipalju, kui teie meisterkondiitril! Võid ikka väga uhke tema üle olla!

    ReplyDelete
  18. Makroonide "saladus" pidavat olema vähemalt 2 nädalat külmas laagerdunud munavalged, avaldas üks pikaaegne makroonimeister suure pinnimise peale.

    ReplyDelete
  19. Hea teada, Karmen, kõik makroonimaailma saladused on kuldaväärt:)

    ReplyDelete
  20. Mina tahaks ka makroone teha, aga ei leia kuskilt mandlijahu. Kust seda osta saab?

    ReplyDelete
  21. Anonüümne, mina olen ostnud Tallina Kaubamaja Toidumaailmast ja hiljuti jäi Stockmannis ka silma. Kuid, kui on mõni vana kohviveski alles, saab sellega ka edukalt mandlilaastudest jahu jahvatada. Head makroonitegu:)

    ReplyDelete
  22. Mandlijahu saab 1-kilose pakiga prismast :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saab, anonüümne, nüüd juba õnneks,jah!

      Delete