February 24, 2012

Küülikumaks kirsikastmega


Poetuuril tekitasid minus elevust Rannamõisa kirjaga pakikesed. Kõrvuti lebasid küülikumaks ja pardimaks! Oma ärevuses ei suutnud ma muidugi otsustada, kumba võtta, millist jätta. Ei hakanud ahnitsema, võtsin küüliku oma. Mälusopis oli pilt tema kaunist lillekujust. Minu meelest on küülikumaks äärmiselt atraktiivse välimusega. Justkui imeline õis või lahtirulluv lehvik. See sundis valima väärikaid kaaslasi. Kirsikaste, kodumaine musta sõstra vein ja näpuotsa täis kaneeli esitleb kaunist toorainet pidulikul moel.
Õitse me kaunis kodumaa! Elagu Eesti!



250 g küülikumaksa
200 ml piima
praadimiseks võid ja õli
2 spl jahu
1 tl kaneeli
soola
musta pipart
estragoni
50 ml Põltsamaa Tõmmut

Kirsikaste

200 g külmutatud kirsse
2 dl punast veini
soola
pipart
2 spl palsamiäädikat
2 spl tumedat muscovado suhkrut
1 tl maisitärklist


Vala piim maksale ja lase seista pool tundi või kauem.

Pane kirsid veiniga potti keema. Keeda vaiksel tulel, kuni pool vedelikust on aurustunud. Maitsesta soola, pipra, suhkru ja palsamiäädikaga. Sega maisitärklis vähese külma veega ja vala hästi segades kastme hulka.
Nõruta maks piimast ja kuivata majapidamispaberiga. Vala taldrikule jahu, sega juurde, sool ja kaneel. Veereta maksatükke jahus, klopi maha üleliigne jahu ja prae kuumal pannil õli ja või segus kummaltki poolt minut või paar. Vala peale õunavein ja lase veel minut aega haududa. Ettevaatust, liigne küpsetamine muudab maks tuimaks. Serveeri kohe koos kirsikastme ja rohelise salatiga.

No comments:

Post a Comment