March 12, 2012

Porgandimaffia saabub linna. Porgand salatis, risotos ja roosiks tordil.



Juba sel reedel on Maffia kohal, alustab Tornimäe Mamost. Ah, et mis on selle intrigeeriva nime taga? See on ülemaailmne tarbijate liikumine, mis sai alguse 2008 a San Franciscos - CarrotMob.

Nüüd on Maffia meie oma linnas ja kutsub kõiki teadlike tarbijaid sel päeval ühinema. Selleks, et osaleda ja oma panus anda tuleb seada sammud lõuna- või õhtusöögiks Tornimäe Mamosse.
Tornimäe Mamo on lubanud Eesti esimese Porgandimaffia raames investeerida 80% saadud tulust keskkonnasäästlikusse tehnoloogiasse. Nimelt ostab Mamo teenitud tulu eest liikumisandurid, mis kustutavad tuled laos ja koridorides, kui seal ei viibi ühtegi inimest, säästes nõnda energiat. Kõik võidavad, see ongi Porgandimaffia!
Mamo on nii mõnus lõunastamispaik, et mina lähen kindlasti. Mulle meeldivad Mamo tervislikud ja maitsvad toidud, lahe atmosfäär, energilised töötajad ja keskonnasõbralik mõtlemine.
Maailma paremaks muutmine on maailma parim asi. Selline tore ettevõtmine sai mu mõtted pikemalt porgandilainele. Tõin koju suure kotitäie oranže vilju ja riivsin vaimustusega kohe isegi liiga suure koguse. Esimesest kausitäiest sündis salat kurjast viirusest räsitud keha turgutamiseks. Koriander ja porgand on suurepärased seltsilised, selles olen ma juba ammu veendunud. Nüüd raputasin juurde veel sutsu kookoshelbeid ja mandlilaaste. Ilma tšilli ja ingverita aga terveks ei saa, seega läksid need imetegijad ka kaussi.



Porgandisalat

300 g riivitud porgandeid
peotäis kookoshelbeid
peotäis mandlilaaste
suur punt värsket koriandrit
2 cm jupp ingverit
1 tšilli
poole sidruni mahl
oliivõli
1 spl vedelat mett

Rösti mandlilaaste pannil kergelt kuldseks. Haki koriander peeneks, eemalda tšillil seemned ja haki hästi peeneks, riivi ingver. Sega kõik komponendid taldrikul, lisa omavahel segatud sidrunimahl oliivõili ja mesi. Maitsesta soola ja pipraga. Naudi terviseks.



Kuna sain salatist hea energialksu ja punased põsed otsustasin järelejäänud porgandid risoto jaoks potti pista. See idee on mul juba terve talv kuklas tiksunud, kuid valmistamiseni jõudsin alles nüüd. Minu pähe puges ta hilisügiseselt Põhjaka käigult, kus ma porgandirisotoga maiustasin ja imestasin, et miks ma ise pole nii lihtsa, särava ja maitsv idee peale tulnud.



Porgandirisoto

300 g riivitud porgandeid
200 ml vett
muskaatipähklit
soola,pipart
300 g risotoriisi
õli ja võid praadimiseks
1 sibul
2 küüslauguküünt
1 l juurviljapuljongit
150 ml valget veini
serveerimiseks murulauku ja Parmesani juustu

Pane riivitud porgand vähese veega keema. Keeda kuni porgand on pehme ja püreesta sauseguriga, maitsesta soola, pipra ja riivitud muskaatpähkliga. Haki sibul ja küüslauk. Kuumuta õli ja või segus sibulaid, kuni need muutuvad klaasjaks, lisa hakitud küüslauk. Kalla juurde riis ja kuumuta veidi, lisa vein. Kui vein on aurustunud hakka kulphaaval lisama puljongit, ikka alles siis järgmine, kui eelmine on imendunud. Sega. Kui riis on peaaegu pehme, kuid siiski mõnusalt al dente, sega juurde porgandipüree. Serveeri kohe ja raputa peale riivitud Parmesani ning hakitud murulaku.

Porgandikuhi oli ikka veel täitsa kõrge. Otsustasin Porgandimaffia toetuseks veel tordigi meisterdada. Idee oli jällegi juba ammuilma ootel Ruoka&Viinist, õnneks oli Mari-Liis seda juba katsetanud ja kõik ilusasti kirja pannud, mul polnud tarvis isegi ajakirja mälu väskendamiseks otsida. Toorjuustukreemi värvisin kevadiselt õrnroheliseks Odenselt katsetamiseks jagatud pistaatsiamaitselise martsipaanimassiga. Retseptimugandusi tuli töö käigus ette teisigi.



Porganditort


Põhi

300 g porgandeid
100 g peekanipähkleid
6 dl täistera nisujahu
1 tl kardemoni
1 tl kaneeli
1 tl jahvatatud ingveri
1 tl riivitud muskaatpähklit
2 tl küpsetuspulbrit
3 muna
2 dl pruuni suhkrut
2 dl keefiri

Kreem

400 g toorjuustu
200 g Odense pistaatsimaitselist martsipanimassi

Marmelaad

200 g riivitud porgandeid
200g astelpaju marju
100 g moosisuhkrut

Porgandiroosid

2 apelsini
1 porgand
5 cm jupp ingverit
1 tähtaniis
1 kaneelikang
vett
2 dl suhkrut

Riivi porgandid. Rösti pähklid kergelt pannil.Vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks. Sega kuivained kausis omavahel. Sega osade kaupa porgandid ja kuivained munavahu juurde. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva 20 cm läbimõõduga vormi põhjale. Küpseta 180 kraadises ahjus 50 minutit. Lase jahtuda. Jahtunud kook lõika kolmeks kihiks.

Sulatatud astelpajumarjad püreesta sauseguriga ja suru läbi sõela, et eemaldada seemned. Pane riivitud porgand, astelpajupüree ja suhkur potti, keeda tasasel tulel 20 minutit. Lase jahtuda.

Mikserda toasoe toorjuust pistaatsimassiga.

Eemalda apelsinidel koor juurviljakoorijaga õhukeste ribadena, jälgi, et valget osa ei jääks külge. Pigista apelsini mahl kaussi ja tõsta kõrvale. Tükelda porgand pikisuunas juurvilja koorijaga õhukesteks laastudeks. Pane porgandilaastud koos apelsini koortega potti, vala peale vett ja lisa suhkur. Lisa juurde veel ingver, tähtaniis, kaneelikang.Keeda vaiksel tulel kuni porgand on pehme, lase jahtuda leemes.

Niisuta apelsinimahlaga kolmeks lõigatud koogi kihte. Tõsta alusele ja määri vahele toorjuustukreemi ning marmelaadi. Kata kook toorjuustuga. Kurna jahtunud porgandilaastud leemest ja keera näpuvahel roosiõiteks, kaunista tort porgandiroosidega.

6 comments:

  1. Porgandisalat koriandri ja chilliga on küll "puhas rõõm" , aga no see risoto- my God, ilma safranita selline tore värv !!!!


    Kristel (tigu)

    ReplyDelete
  2. Porgandirisoto! Tõepoolest - ma ei saa ka nüüd aru, miks ma pole millegi nii lihtsa ja kindlasti maitsva peale tulnud.

    ReplyDelete
  3. Minu 12 punkti lähevad ka porgandirisotole. Geniaalne! Pildid on kaunid-kaunid niikuinii (see õhkamine hakkab juba kergelt tüütuks minema vist :) )

    ReplyDelete
  4. Kristel, Frieda ja Tuuli tänud porgandirisoto poolt hääletamast:) Tuuli õhkamine on selles etapis ülioluline:)

    ReplyDelete
  5. Minu õhkan porganditordi peale :) Näeb väga äge ja isuäratav välja!

    ReplyDelete