June 30, 2012

Aprikoosid kurkumaga



Kurkum ehk kollajuur 

Arvatakse, et harilik kollajuur on pärit Indiast.  Samuti kuulub esikoht kollajuure kasutamises india köögile. Indiast levis kollajuur edasi Aasiasse, sealt omakorda Araabia ja Aafrika maadesse ning lõpuks jõudis tema kasutamine ka Euroopasse. Taime nimetus viitab selgelt, et kollajuurele on kõige rohkem kuulsust toonud pigmendid. Taime maa-alustes osades esinev kollane pigment leidis taime kodumaal algselt kasutust hoopiski kangaste värvimisel. 


Otse loomulikult on kollajuure pigmentidest abi ka toidu värvimisel. Juhuslikult tehtud avastus, et kollajuure vürtsipulber toonis kuldkollaseks ka söögiks mõeldud riisiportsu, oli vaid esimene samm selle pigmendi kasutamises toiduvärvina.Kollajuure värvikus põhineb peamiselt ühel pigmendil nimega kurkumiin. See ühend on kantud lisaainete registrisse toiduvärvide alajaotusesse koodiga E100. Kurkumiini kasutatakse mitmete toiduainete toonimiseks, näiteks sinepisegud, maitsekastmed, majoneesid, margariinid, kalapulgad, juustud, krõpsud, liköörid jne. Kuna tegu on looduslikust allikast pärineva toiduvärviga, ei pälvi selle kasutamine toiduainetes ka erilist kriitikat.



Kollajuurepulbri maitse on ühtaegu  pisut kibe ja terav, lõhn meenutab nii apelsini kui ka ingverit. Aprikoosi ja kurkumi liitu soovitas soomlaste uue ajakirja Ruoka ja Matka  veergudel Jouni Toivanen restoranist  Luomo. Teda võlus kurkumi aroom, mida ta võrdles mandli ja granadilliga. 

Tänu Umami-le oli mul kirgas ja hästi aromaatne kurkum kohe kapist võtta ja ilusaid aprikoose on nüüd ka  turulettidel lademetes. Retsepti polegi. Kurkumi aprikoosi tandemit 
saab edukalt kasutada magustoidukiirabina.
Poolita aprikoosid ja kuumuta neid tilga õliga pannil, lisa 1 tl kutkumit ja kuumuta veel veidi. Serveeri vanillijäätisega. Raputa peale röstitud mandlipuru.









4 comments:

  1. Väääga intrigeeriv kooslus. Ei oleks ealeski taibanud ise aprikoosidele kurkumit seltsiks sättida. Lahe! Tahaks kindlasti järele proovida.

    ReplyDelete
  2. Oi kui põnev! Ja lihtsamast veel lihtsam. Läheb kindlasti proovimisele! Aitäh!

    ReplyDelete
  3. Väga põnev aga kust on võimalik kurkuma osta ?

    ReplyDelete
  4. Anonüümne, väga hea kurkum on siin http://www.umami.ee/epood/Kurkum-ehk-kollajuur/

    ReplyDelete