November 26, 2012

Novembripäike e. vürtsikas porgandisupp ja guacamole




Mulle meeldib november. On alati meeldinud. Just selline pime, soe, niiske ja veidi porine. Selles on mingi lummus ja salapärane võlu. Napp valgus muutub eriti väärtuslikuks ja toimetusi peab sättima nii, et jõuaks märgata novebril üliharuldasi päikesekiiri. Muidugi nõuab see mustkunstniku osavust:), aga päike on ju alati olemas, vahel ainult pealpool pilvi. Kui päikespüüdmine raskeks osutub ja ta ikka käest libisema kipub, ei tasu kurvastada. Kiire vürtsikas porgandisupp päästab alati sombuse päeva ja upitab üles selga vajuva taeva. Veidi kraapimist, riivimist, passeerimist ja püreestamist ja ongi olemas,  sama särav nagu päike.

500 g porgandeid
1 kartul
1 sibul
2 küüslauguküünt
2 spl võid
2 cm jupp ingverit
1 l juurvilja- v. kanapuljongit 

serveerimiseks maitserohelist

Puhasta porgandid, sibul, küüslauk ja kartul. Riivi porgandid, kartul, sibul, küüslauk ja ingver köögikombaini abiga. Kuumuta potipõhjas või ja lisa riivitud juurviljad. Hauta mõni minut ja kalla peale kuum puljong. Lase vaiksel tulel keeda, kuni juurvili on pehme, selleks kulub umbes 10 minutit. Püreesta sauseguriga. Serveeri maitserohelisega.




Guacamole
1 avokaado
1 küüslauguküüs
1 väike tšilli
1 spl  laimi mahla
soola
pipart

Poolita avokaado, eemalda kivi ja õngitse lusikaga avokaado viljaliha välja. Pigista peale lai laimimahla. Haki tšilli, küüslauk peeneks. Lisa avokaadole.  Maitsesta soola ja pipraga. Kreemisema tulemuse saamiseks kasuta sausegurit. Serveeri krõbeleival.






2 comments: