December 6, 2012

Kasukas rubiinpunasele kalale



Suur rahu on saabunud. Loodus on unne vajunud. Maa on kaetud valge vahuse lumega. Isegi mina, paadunud talve kiruja, naudin  ümbrust. Nende lumerohkete talvedega on tulnud juba teatav vilumus. Tõmbad vildid jalga, karvamütsi kõrvuni ja suunurgad üles. Olgu siis pealegi talv. Harras advendiaeg on ju alati imeline, lumega nagu kaunis muinasjutt. Peaasi, et sel va jõulustressil ei lase pähe pesa teha. 
Kõiki paremaid palasid ei pea säästma ju ka jõululauale. Kes see ikka korraga nii palju head - paremat läbi seedida jaksab. Advendiajal peaks lubama igasse päeva killu jõulutunnet. Kindlasti on  söögil ja  joogil siin kaalukas osa. 
Seda teab ka veinipood Veinisõber, kus peetakse laata terve advendiaja. Veinilaada valikust võib leida palju põnevaid üllatusi ning ühe isemoodi püstijalabaari, mille pidamine on usaldatud toidublogijatele. Veinisõber andis igale meist mekkimiseks ühe veini ja meie ülesandeks oli veinile suupiste juurde sobitada. Kui tavaolukorras oleme harjunud veini valima söögi kõrvale, siis seekord oli teistpidi.


Minu veiniks sai Pierre de Champs Sancerre. Sancerre on väike linnake Prantsusmaa südames Loire´ jõe kaldal. Sancerre piirkonna viinamarjaistanduste  kriidisel pinnase on Sauvignon Blanc´i viinamarja jaoks parimad kasvukohad. Selles veinis on  värskete rohtaimede aromaatsust, rikkalikult mineraalsust ja happesust. Peale esmast veini mekutamist plaanisin teha siiakasuka, mis oleks veidi kergem variant venelaste kuulsast heeringakasukast. Pärast mõningat katsetamist ja komponentide vahetamist otsustasin siiski seda kihilist salatit pisut kergendada. Kurk ja õrn siig tundusid mineraalse Sauvignon Blanc’iga paremini haakuvat. Kuna kurk on üsna veerohke tuleks seda enne salatisse ladumist ka veidi sõelal nõrutada või isegi pisut vett välja pigistada. 
Riivitud peedi segasin esmalt kalga ja jätsin värvi lisamiseks maitsestuma.
Läbipaistava lihaga  kalale annab kerge peediga marineerimine ilusa rubiinpunase välimuse, just pühadeaega sobiva.  Samahästi võib kasutada ka toorest peeti. See lisab veelgi värvisügavust ja piisab vaid  väga väikesest kogusest.
Seda suupistet ja sümboolse hinnaga klaasikest veini saab laupäeval Veinisõbras maitsta. Seekord peame tapasbaari mina ja Ragne Värk.  Ragne  pakub pardiröstbiifi sibulamoosiga. See suupiste on sobitatud maailma parima punase vahuveiniga Marcello Lambrusco. Tulge maitsma baar on avatud alates 12 keskpäeval, kuni kaupa jätkub:)


Soolasiig peediga:
1 siig
2 spl soola
1 spl heledat muscovado suhkrut
3 spl riivitud peeti(eelnevalt ahjus röstitud või keedetud)
1 sibul

Salat:
2 keedetud muna
1 kurk
1 keedetud porgand

Ürdikaste:
1 munakollane
1 küüslauguküüs
1 tl sinepit
2 tl sidrunimahla
soola
pruuni toorsuhkrut
peotäis ürte (till, roheline sibul, petesell)
2 dl rapsiõli
1 dl hapukoort või Kreeka jogurtit

Puhasta kala ja fileeri. Lõika kalaliha väikesteks suupärasteks tükkideks. Lao karpi vaheldumisi soola, suhkru, hakitud sibula ja riivitud peediga. Sega hoolega karpi raputades. Lase külmkapis paar tundi kuni üleöö maitsestuda.

Sega kaste. Pane munakollane, sool, suhkur, sinep ja sidrunimahl kaussi ja sega saumikseriga ühtlaseks. Hakka peene joana lisama õli. Vala ära pool õli kogusest. Ülejäänud õli pane koos ürtidega köögikombaini ja töötle, kuni saad ühtlase pasta. Lisa pasta majoneesile ja töötle veel paar minutit sauseguriga. Sega hapukoor kastme hulka.

Aseta salat kihiti pokaalidesse. Kõige alla tõsta soolatud kala, seejärel riivitud ja pisut sõelal nõrutatud kurk, hakitud muna ja kõige peale lusikatäis kastet. Peale raputa riivitud porgandit.






5 comments:

  1. Piret, ae, tead, et keegi on su blogi ära kaaperdanud?! Keegi, kes paneb vildid jalga ja karvamütsi kõrvuni pähe!
    A kasukas muidu imekena, ma pole kunagi mõelnud, et kasukas võiks olla väike ja elegantne. See ju muidu ikka süldilaua roog, sul aga väga apetiitne!

    ReplyDelete
  2. Njaaaa, nii nagu Sina oled nõus vaikselt talve-usku pöörduma, nii olen mina ehk vaikselt nõus kala-usku pöörduma... Mina ei söö kala, aga need pildid panid mul isegi suu vaikselt vett jooksma... ;)

    ReplyDelete
  3. Ehee Liina, üks viltidega tüüp luusib siin jah vahest ringi:) aga ajas muutub kõik, ka kasukamood:)
    Maarja, miks mitte kala proovida? Alusta väikeste ampsudega:) Tegelikult, tundub, et oled juba poolel teel, mul ka kodus üks tegelane, kes ei võtnud kaua kala suu sissegi, nüüd lausa küsib:)

    ReplyDelete
  4. Tervitused vildisahistajale! Ma usun, et viltide sees on siidisukad :-P

    ReplyDelete