February 23, 2014

Kilutort


Kilu ja must leib kuuluvad ühte ja iga eestlase südamesse. Ükskõik kui äraleierdatud antud kooslus tunduda võib, jõuame mingi hetkel ikka ja jälle vana hea, tuttava ja turvalise juurde tagasi. Mu tütar, kes oma esimest üliõpilas-aastat põnevusega võõrsil veedab, õhkabki juba vahetevahel musta leiva ja kilu järele. Äsja käisin uudistamas ja mekkimas, millised maitsed on taldrikule tõstetud Rootsi ühes mainekamas restoranis ja kuulasin maad, kuidas meie meisterkokal elu seal sujub. Peeter oli silmnähtavalt õnnelik ja rahulolev. Kirjeldas elavalt rahvusvahelise tiimi koostööd ja uute maitsekombode loomise protsesse. Aga arvake, mida ta ihkas  kodumaalt? Ikka seda sama, musta leiba ja kilu. See näoilme millega ta kilukarpe paitas rääkis enda eest:)
Olgem uhked selle üle, mis meil olemas ja pühitsegem rõõmuga! 


Kilutort

Põhi:
200 g tumedat rukkileiba
75 g taluvõid
Täidis:
1 karp kilu
150 g toorjuustu
1 karp (150 g) 30% hapukoort (Saare smetana)
2 lehte želatiini
poole sidruni mahl
hakitud murulauku
kappareid
hakitud tilli
2 keedetud muna

Peenesta leib sõrmede vahel või köögikombainis peeneks puruks. Sulata või ja sega purustatud leivaga. Suru segu küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi (läbimõõt 20 cm) põhjale ja vajuta tasaseks. Tõsta vorm külmkappi pooleks tunniks tahenema.
Puhasta kilud ja haki peenemaks. Pane želatiinilehed tilga külma veega 5 minutiks ligunema. Sega toorjuust ja hapukoor omavalel, lisa juurde hakitud kilud ja maitseroheline (jäta veidi ka kaunistamiseks). 
Pigista želatiinist liigne vesi välja. Pressi sidrunist mahl ja pane väikese potiga tulele, kuumuta  keemiseni ja võta tulelt. Sulata želatiinilehed sidrunimahlas ja kalla peene nirena hapukoore-toorjuustu segusse.
Vala segu põhjale ja lase külmkapis seista vähemalt 3 tundi. Serveerimisel puista peale hakitud muna, kapparid, mõned kilufileed ja maitserohelist.



2 comments:

  1. Ai kui valus! Hoop lausa südamesse.
    Fänn Saksamaalt
    P.S. Korralikul eesti naisel on alati sügavkülmas Fazeri musta leiba ja karp kilusid. Küsimus on hetkel asukohas. Kahe nädala pärast proovime retsepti. Abikaasa ja tütre pärast ei muretse. Missuguse näo teeb sks. noormees?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, kui äge, eesti naised on ettenägelikud! Loodetavasti valu annab järgi ja noormehe nägu läheb ka naerule:)

      Delete