March 12, 2010

Kevade ootamise salat


Õhus on kevade lõhna, linnud teevad häält ja päike paneb silmi kissitama. Ükskord lõppeb ka see karupükste ja karvamütside aeg. Kapist pääseb välja siidiseelik. Kõhus ja õhus hakkavad lendlema liblikad. Soojendavad pajaroad taanduvad, salatid teevad oma võidukäiku. Minu üks lemmikuid varakevadisel perioodil on punase kapsa salat.
Retsept on pärit Natalie Savona raamatust „Köögipsühholoog“. Leian ennast ikka ja jälle seda lehitsemas, kui tasakaal meelierutavate toidunaudingute ja tervisliku toitumise vahel kiiva kisub.
Raamatu sõnum on lihtne: meie tunded ja mõtted sõltuvad suurel määral sellest, mida ja kuidas me sööme. Seega sätin ennast võimalusel päikeselaiku krõmpsuvat punast kapsasalatit sööma ja tunnen,kuidas ennast uue energiaga laen. Vähetähtis pole ka salati kaunis värv. Viimasel ajal olen hakanud salatile ka avokaadot lisama. Mulle meeldib lillaka kapsa ja rohelise avokaado värvide kooskõla ja tekstuuride erinevus.


punast kapsast
fetajuustu
1 õun
päevalilleseemneid

Kastmeks

oliivõli
sidrunimahla
1 tl sinepit(seemnetega)
1 purustatud küüslauguküüs
soola

Haki kapsas võimalikult peeneks. Tükelda õun ja murenda juust. Sega kastme komponendid omavahel, vala salatile, puista pinnale päevalilleseemneid.

6 comments:

  1. kusjuures praegu on väike pruun hispaania avokaado prismas väga hea hinnaga: 29.- kg.
    ma muudkui aga ostan ja söön pisukese laimimahla, soola ja pipraga. loodetavasti varsti karv läigib ka :-)

    ReplyDelete
  2. Tundub päris põnev salat.
    Avokaadostid tassin iga nädal koju kotitäie, no nii väga maitsevad. Lasen küpseda ja söön neid vist iga päev - erinevates salatites, guacamole, vahel lõikan lihtsalt pooleks ja söön isegi maitsestamata kujul - küll on ikka hea vili. Minu arust sort Hass (tumelilla ja krobeline) on Fuertest tunduvalt parem.

    ReplyDelete
  3. Avokaadolainel meiegi. Mõnus, et kord aastas on aeg, kui neid päris õige avokaado maitsega vilju saab süüa. Tegelikult nii tänuväärne vili, söö siis au naturel või lisa salatisse - ikka on hea.

    ReplyDelete
  4. Liitun ka avokaado ülistajate klubiga: läheb salatisse, viiludena leivale, guacamolena, niisama...
    Vot selest raamatust kuulsin praegu küll esimest korda. Oleks tore seda "Köögipsühholoogi" lugeda. Vaatasin, et ta on eestikeelsena läbi müüdud, aga selge ka, 2003 ju väljaandmisaasta. Amazonis on muidugi täitsa olemas

    ReplyDelete
  5. Tähelepanu kapsalt libises hoopis avokaadole:) aga eks ta ole seda väärt ka.
    Mari-Liis,kui soovid võin" Köögipsühholoogi" laenata.

    ReplyDelete
  6. Aitäh, Piret!
    Jõudsin juba ingl keelse ära tellida.

    ReplyDelete