June 26, 2010

Kinoasalat mündi ja kanaga


Kinoa pakk oli mul juba talvel kappi varutud. Paraku olin ta ka sinna liiga kauaks unustanud. Ruoka & Viinit lehitsedes meenusid mulle need pisikesed seemned.
Peedi ja spinatiga ühte perekonda kuuluva kinoa valkjas-kollased seemned on hirsist veidi suuremad ja nende maitse meenutab pähklit. Keedetud kinoaseemned muutuvad kergelt läbipaistvaks, Kinoa on hinnatud eeskätt kui gluteenivaba toiduaine, aga tema seemned sisaldavad ka väärtuslikke valke, rasvhappeid, elutähtsaid aminohappeid ning rauda, fosforit ja magneesiumi. Väärt kraam ja ideaalne suviseks salatiks. Tšillipastaga maitsestatud vees keedetud ja värske mündiga segatud kinoast sai hetkega mu uus lemmik. Köögiviljad ja kana saab suviselt grillitriibuliseks värskes õhus. Kui sääsed tüütavad või grilli pole käepärast, sobib köögiviljadele ka ahi ja kanale pann.


2 paprikat
1 suvikõrvits
1 suur tomat(või peotäis kirsstomateid)

3dl kinoad
6 dl vett
2 tl tšillipastat
suur peotäis münti
meresoola

2 spl seesamiõli
1 spl granadilli äädikat (sobib ka laimi- või sidrunimahl)


6 kana nahata kintsuliha
1 dl sweet chilli kastet (mul oli mango ja ananassiga)
1 laimi mahl
meresoola

Sega sweet chilli kaste, laimi mahl ja sool. Vala segu kanalihale ja jäta külmkappi maitsestuma, vähemalt paariks tunniks.
Grilli köögiviljad ja kana küpseks.
Loputa kinoaseemned hoolega jooksva külma vee all sõelal, nõruta.
Pane potti üks osa kinoaseemneid ja 2 osa vett. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust. Maitseta vesi soola ja tšillipastaga. Kata pott kaanega ning keeda tasasel tulel 10-15 minutit, kuni vesi on imendunud. Nõruta sõelal ja kalla kaussi. Haki münt ja sega granadilli äädikas ja seesamiõli omavahel. Kalla segu kinoa juurde. Tõsta juurde soojad köögiviljad, sega kergelt ja aseta grillitud kanatükid salati peale.
Köögiviljad ja kinoa võib teha ka varem valmis ja lasta külmkapis maitsetel imenduda.
Sobiv ka külma salatina.

4 comments:

  1. Ooo, mündi ja kanaga polegi ma kinoat veel kombineerinud - muidu on see meil päris tihti laual :)
    Sul on ka suvine uuenduskuur blogis toimunud ;D

    ReplyDelete
  2. Tere!
    Kust seda tšillipastat saada võiks? Roog näeb väga maitsev ja isuäratav välja, tahaks juba proovida :)

    ReplyDelete
  3. Little L, mina olen ostnud Piprapoest, Stockmannis ka olemas.

    ReplyDelete