November 18, 2010

Kana- pistaatsia korma


Hõrk soojendaja hallil ja tuulisel novembripäeval. Soolamata pistaatsiapähkleid leiab Piprapoest, samas on olemas ka kõik vajalikud vürtsid. Retsept on pärit raamatust „50 imelist India karrit“. Lisaks karriretseptidele saab raamatust lugeda India köögi filosoofia ja vürtside kasutamise kohta. Sissejuhatuses räägitakse lahti karri valmistamise võtteid ja nippe parima maitse, lõhna ja värvi saavutamiseks.
Tegemist on tõeliselt aromaatse ja sõltuvust tekitava kooslusega. Kuigi ainete loetelu on retseptis piisavalt pikk, nagu India köögis ikka, valmib roog vähese ajakuluga ja mingeid trikke tundma ei pea. Süües tunned end, aga võlutuna küll.

700 g kana kintsuliha
100 g kooritud pistatsiapähkleid
2 rohelist tšillit (suuremat)
5 spl kohvikoort
3 spl jogurtit
2 sibulat
õli
2 cm värsket ingverit
6 suurt küüslauguküünt
1 tl garam masalat
1 tl kurkumi
2 loorberilehte
1 tl valget pipart
2 tl fenkoliseemneid
1 tomat
soola
2 spl hakitud koriandrit
500 ml kanapuljongit


Lõika kanaliha suupärasteks tükkideks. Keeda pistaatsiapähkleid 10 minutit vees. Võta tulelt, nõruta ja jahuta. Hõõru pähkleid, et eemaldada need kestadest. Püreesta pähklid ja tšilli mikseris koos koorega. Klopi jogurt kahvliga läbi. Haki ja prae sibul kuni see on klaasjas. Lisa ingver, küüslauk, garam masala ja kurkum, loorberilehed, valge pipar ja fenkoliseemned ning prae 2 minutit. Lisa pistaatsiapasta ja prae veel 2 minutit. Lisa kanaliha ja prae 5 minutit. Seejärel lisa hakitud tomat, jogurt ja maitse järgi soola. Lisa kanapuljong ja küpseta, kuni kanaliha on valmis u 20 min. Kui kaste jääb liiga vedel, küpseta ilma kaaneta. Serveerimisel puista peale koriandrilehti. Serveeri koos basmati riisiga ja raitaga kastmega. Raita põhiretseptis segatakse klopitud jogurti hulka soola, pipart ja vürtsköömnepulbrit, veidi võib lisada ka suhkrut.

4 comments:

  1. Nii isuäratav! Olen suur karrisõber ja mul on isegi see Camilla raamat olemas, aga miskipärast pole seal seni ühtegi rooga valmistanud. Sinu ilus kollane korma tuletab taas meelde, et peaks selle ikka kätte võtma ja nädalavahetusel katsetama! Seda enam, et Piprapoodi on 5 minuti tee:)

    ReplyDelete
  2. Merit, olen jah märganud sinu ja karride sõprust. Proovi kindlasti Camilla raamatust midagi, usun, et sulle meeldib. Mina olen peale siinse korma proovinud veel rohelist lammast koriandri ja mündiga, seegi oli suurepärane.
    Muide täna tegin just sinu hiinapärast sidrunikana, tuli väga maitsev!

    ReplyDelete
  3. Tere!
    Väga isuäratav retsept ja pildid. Küsiks nii, et kui Piprapoodi lähedal pole, siis milliste pähklitega pistaatsiapähkleid asendaksite?:) on see üldse mõeldav või muutub toit hoopis negatiivses suunas?Kanapuljong peaks kindlasti olema naturaalne eksole:) kuubikute peale ei tahaks mõeldagi:). Karri on muidu üks suhteliselt kiiresti valmiv roog, puljong tuleks siis aja kokkuhoiu mõttes eelmisel päeval valmis keeta.

    Kristel

    ReplyDelete
  4. Kristel, India köögis kasutatakse enamasti pähklitest kašupähkleid, mandleid, maapähkleid ja pistaatsiapähkleid. Antud retseptis prooviksin pistaatsiapähklite asemel kašupähkleid või mandleid. Loomulikult muutub roa maitse ja värvus sellest, aga miks mite katsetada.
    Isekeedetud puljong on jah parim ja seda saab keeta valmis varem või suuremas koguses korraga ja siis portsjonitena sügavkülmutada.
    Puljongikuubikuid mulle endale kasutada ei meeldi, küll aga kasutan vahest aja kokkuhoiu mõttes fondi (puljongikonsentraati Rainbow toode müügil Prismades)

    ReplyDelete