January 12, 2011

Kana aprikoosidega


Talve lemmikud on kaua ahjus või pliidil küpsenud pajaroad. Mõnus sabahautis, küülik või lambaliharoog on nüüd omal kohal. Kõik need lambad, küülikud ja veised on hea materjal kauaküpseva comfort-roa jaoks, aga tavaline kana kõlbab samahästi. See retsept ilmus paar aastat tagasi Oma Maitses, aga on mul ikka veel repertuaaris. Autoriks oli Itaalias pesitsev eestlannast ooperilaulja Aile Asszonyi. Omalt poolt lisasin salveid ja sutsukese Põltsamaa Kuldset.




4 kanakoiba
2 kanakintsu
15 kuivatatud aprikoosi
2 sibulat
1 tšilli
6 küüslauguküünt
1 spl kanafondi või 1-2 puljongikuubikut( mina kasutasin fondi)
kuivatatud salveid
Põltsama Kuldset aprikooside leotamiseks


Kallasin aprikoosidele sortsu Põltsamaa Kuldset ja lasin veidi liguneda. Samal ajal puhastasin ja viilutasin sibulad ratasteks. Puhastasin ja poolitasin küüslauguküüned. Lõikasin pikuti pooleks. Eemaldasin tšillilt seemned ja hakkisin peeneks. Ladusin kanatükid paksupõhjalisse potti kihiti sibularatastega, sokutasin juurde küüslaugud, tšilli ja aprikoosid(Kuldse valasin ka potti) puistasin peale lahke käega salveid ja niristasin lusikatäie kanafondi peale.(kui fondi või puljongikuubikuid ei taha kasutada võib lisada soola) Vedelikku lisada pole vaja, sest see ilmub potti ise tasapisi küpsedes. Panin poti kõige suuremale pliidirauale ja lasin kõige kõrgemal kuumusel podiseda, kuni kana hakkas veidi värvi koguma, nii umbes 7 min. Siin kohal tuleb jälgida, et kõrbema ei läheks. Siis panin poti kõige väiksema pliidiraua peale ja alandasin kuumust nii, et oleks kuulda vaid tasast podinat. Seda peab ikka vaikselt kuulda olema, kui seda pole on tuli liiga väike. Mina hoian tavaliselt 2 peal(max on 9).



Seejärel võib vabalt minna kinno , sest seda filmi lihtsalt peab nägema.



Tasasel tulel valmib roog 6-7 tundi. Ausalt öeldes olen mina alati varem sööma hakanud no nii kuskil pärast viiendat tundi. Selleks ajaks on film ammu lõppenud ja aeg avada veinipudel, toit on ennast ise valmistanud. Isegi kanakondid on pehmed:)

4 comments:

  1. Seda filmi pean mina tõepoolest näha saama!
    6-7 tundi! See kana vist lihtsalt sulab suus ise ära.
    Ja veel...kui vaatad flickr'is (pääsed blogi kaudu) mu viimati lisatud fotot, saad aimu, mis postitus pooleli on:D

    ReplyDelete
  2. Kohtume kinos :)
    Kana lisandub "toidud-mida-tahan-kindlasti-ära-proovida" nimekirja.

    ReplyDelete
  3. Film on hea! :)
    Ja see kana tundub ka tohutult isuäratav ;)

    ReplyDelete