February 27, 2011

Hautatud seakõht hiinapäraselt



Rammus ja aromaatne sealiharoog, mille poole ma ilmselt ilma sealihakuuta vaadanud polekski. Nüüd külmal veebruaripäeval isutas küll. Tähtaniisi ja kaneeli maitse karamelliseeritud saekamara juures pole just kõigile meeltmööda. Minu lauanaabritest nii mõnigi pööritas silmi ja kehitas õlgu, kuid söömata ei jätnud keegi. Mulle meeldis enim selle roa aromaatsus. Hõrk idamaine aroom hõljus köögis veel pikalt peale küpsetamist, maitse nii võimas polnudki, sellel väidetavalt Mao Zedongi lemmiktoidul, raamatust „Maailma Köök“




800g- 1 kg seakõhtu
1 spl õli
2 spl suhkrut
3 spl heledat sojakastet
3 spl tumedat sojakstet
3 cm jupp värsket ingverit
2 tähtaniisi
1 kaneelikoor
1 suur punane tšilli
vett
rohelist sibulat

Aja wokpannil vesi keema, siis vähenda kuumust. Pane seakülg pannile ja keeda madal kuumusel 3-4 minutit. Nõruta seakõht ja jahuta veidi. Loputa pann ja pane tagsi pliidile. Lõika seakõht 2 cm kuubikuteks. Kuumuta pannil õli ja sulata selles suhkur. Kui suhkur hakkab karamellistuma, siis lisa sealihatükid nahapool all ja prae mõni minut, kuni nahk hakkab karamellistuma.

Lisa pannile sojakastmed, ingver, tähtanis, kaneel ja hakitud tšilli. Kuumuta veel ja lisa vesi nii, et liha on kaetud. Kuumuta keemiseni ja alanda temperatuuri. Hauta sealiha madalal kuumusel tund, kuni liha on pehme.

Tõsta liha vahukulbiga välja ja pane kõrvale. Keeda kastet, kuni see on muutunud siirupiseks ja paksenenud, siis maitsesta vajadusel lisa soola või hoopis suhkrut. Sega juurde hakitud roheline sibul, jättes osa kaunistuseks. Vala liha pannile ja kuumuta korraks. Serveeri riisiga.



9 comments:

  1. Olen viimasel ajal täiesti seakõhu lummuses ja see on tavalisele sool-pipar-tüümian variandile väga mõnus vaheldus! Loodan, et tähtaniisi mitte kasutades maitse väga ei kannata? Meenub, et tegin kunagi Hiina-pärast sealiha-ploomi hautist, mis tänu aniisile minu jaoks täiesti söödamatuks osutus:(

    ReplyDelete
  2. Jah, Merit, tähtaniis paljudele ei sobi, muidugi on targem see siis välja jätta, saab rahulikuma tulemuse. Minu maitsemeel on selline intriige otsiv:)

    ReplyDelete
  3. No see ei ole aus. Seesama seakõht oli plaanitud mul sünnipäeva toiduüllatuseks.

    ReplyDelete
  4. Roheline märkmik, ma rohkem ei lobise:)

    ReplyDelete
  5. Sul on jälle esinduslik rivi suurepäraseid toite. Jäine tort oli minule värskendavalt uus, välimuselt väga silmapaistev ja kuivatatud rukkilillekroonlehed nii isamaalikult stiilsed. Seakôht tundub isuäratavalt, vôiks järgi proovida, aga usun, et ma ei saa kusagilt just seakôhu tükki kätte.

    ReplyDelete
  6. Voisula, seakõhtu polegi nii raske leida, kui esialgu tundub. suuremate poodide ja turgude valikus täiesti olemas. Kindlasti ka Soomes. Tänud heade sõnade eest!

    ReplyDelete
  7. Otsime. Kui seakôht küljeks muuta, siis täiesti vôimalik teha.

    ReplyDelete
  8. Meile maitses väga:) See kamar allpool oli keeruline ja tähtaniisi otsisin kõige väiksema ja no suurepärane sai :) Hiinas käinud-näinud laps ütles et vägagi autentne . Tänud:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tore teada, Ilse, et maitses hästi:) peaks ise ka jälle tegema, sellest on juba nii palju aega möödas, hea, et meelde tuletasid.

      Delete