February 16, 2011

Taipärane koha


Kui väljas paugub pakane sirutan köögis automaatselt käe ingveri, küüslaugu ja tšilli järele. See kooslus toimib alati ja tagab mõnusa soojatunde. Langev termomeetrinäit ei kohutagi enam. Retsept on ammu kuskilt ajakirjasabast maha kribatud ja autentse tai retseptiga ilmselt tegu pole. Küll aga on ingver, tšilli, küüslauk, sidrunhein ja laim komponendid, mis tai köögile viitavad, seepärast siis taipärane:) Soojendab piisavalt karge põhjamaa karmides oludes.



1 koha
6 küüslauguküünt
5 cm jupp ingverit
2 tšillit
1 sidrunheina vars
1 laim
paar salatilehte
värsket koriandrit
250 g riisi
2 spl õli
1 väiksem ananass
250 g kooritud ja keedetud krevette




Puhasta kala ja lõika pea otsast ja tükelda. Haki küüslauk, tšilli, ingver ja sidrunhein peeneks. Riivi laimi koor ja pressi välja mahl. Vala laimimahl kaussi ja sega juurde pool hakitud maitsetaimedest. Hõõru kalatükke soolaga ja pane laimimahla ja maitsetaimede segusse.

Loputa ja keeda riis pehmeks. Kuumuta pannil õli ja prae selles kergelt ülejäänud ingveri, küüslaugu, tšilli ja sidrunheina ribasid. Lisa juurde keedetud riis. Kuumuta veidi ja lisa krevetid ning tükeldatud ananass. Kuumuta veel minut aega, tõsta tulelt ja sega juurde hakitud koriander.




Kata bambusest aurukarbi põhi salatilehega, aseta peale kalatükid ja kalla juurde laimimahla ja maitsetaimede segu. Puista juurde riivitud laimikoort. Aseta auruti wokpannile või laiemasse potti, mille põhjal on veidi keeva vett. Vesi ei tohi kalani ulatuda. Kata auruti kaanega ja auruta kala 5 minutit. Serveeri koos riisiga.

8 comments:

  1. Väga huvitav ja isuäratav retsept, rääkimata piltidest!:)

    ReplyDelete
  2. Kust on võimalik värsket sidruneheina saada?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tere! Ma olen Selveris näinud.

      Delete
  3. Tänan, Merit!

    Elve, mina olen ostnud värsket sidrunheina Stockmannist ja Solarise toidupoest. Piprapoest leiab kuivatatud kujul.

    ReplyDelete
  4. Meie menüüs on ka viimasel ajal aukohale tõusnud ingver, tšilli ja küüslauk.Just täna pidasime peale dim sumide esimest katsetust plaani, et homme võiks kala aurutada. No ja mis ma siit leian... ,retsepti homseks. Tänud!

    ReplyDelete
  5. Väga mõnus kalaretsept ja tuleb tunnistada, et ka meil on ingver, tšilli, küüslauk eriti viimastel päevadel igati au sees. Alateadvus täitsa toimib :)

    ReplyDelete
  6. Kala oli väga maitsev. Mina lükkasin küll mõned tšillitükid taldriku servale, kuid mehed ütlesid, et nad pole mitu aastat nii head kala saanud.Kusjuures tegu oli külmutatud kohafileega. Tänud veelkord.

    ReplyDelete
  7. Tore, et meeldis, Roheline märkmik:) Tšillitaluvus on jah kõigil väga erinev, alati võib seda kas vähem või rohkem lisada:)

    ReplyDelete