September 15, 2011

Metsast



Metsaretkelt võib tagasi tulla hoopis toekama saagiga, kui esialgu planeeritud. Õigupoolest manitsesin ma ennast juba enne tänavust seenereke Hiiumaale, et katsuksin enda ahnust vaos hoida, ega täidaks kõiki süvendiga anumaid seentega. Soovidel ongi kombeks täide minna. Seekord said korvipõhjad vaevu kaetud. Purgikese männiriisikate marineerimine ning teise liivtatikutega veinimarinaadi panek oli puhas rõõm. Mitte tunde vältav võitlus, nagu eelmisel aastal.



Aga metsast ei naasnud ma siiski vaid kerge korviga. Tänu kohaliku jahimehe õnnele, rändas minu korvi kopsakas tükk hirveliha.
Lasin lihal nädalapäevad laagerduda ja juhatasin sisse sügisese pajaroogade hooaja. Liha kelmetest puhastamise juures mõtisklesin selles, et kevad on imeline, suvi eriline ja sügis vaimustav, aga paraku talve kohta mul midagi sellist keelele ei tule. Muidugi on ka talvel omad võlud, kuid enamasti tuleb see lihtsalt üle elada. Head sõbrad, tummised road ja maitserikas punane vein on seejuures suureks abiks.



Patta läks:

umbes 2 kg hirveliha
nisujahu
õli praadimiseks
3-4 oksa rosmariini
estragoni
10 musta ploomi
fenkoliseemneid
viskit
kaks klaasi metslooma puljongit
3 sibulat
2 porgandit
5 küünt küüslauku
kadakamarjasoola

Puhasta liha kelmetest ja tükelda kuubikuteks. Keeruta lihatükke kergelt jahus ja prae pannil kuldseks. Tõsta liha ahjupotti. Raputa peale kadakamarjasoola. Tükelda sibulad ja porgandid, pruunista pannil koos rosmariini, estragoni ja fenkoliseemnetega. Lisa liha juurde ahjupotti. Kalla juurde sorts viskit ja puljong. Lisa küüslaugud ja ploomid. Tõsta pott ahju ja kata kaanega. Lase 160 kraadi juures haududa 2 tundi või seni, kuni liha on mure ja pehme ning laguneb kahvliga katsudes kiududeks.


Lisandiks praadisin väikeseid koorega keedetud kartuleid koos sibula ja puravikega.

3 comments:

  1. Oehh, kõik kõlab kohe väga kenasti! Piret, palun ütle, kuidas sa liha kodustes tingimustes laagerdad?

    ReplyDelete
  2. Britt, minu liha "laagerdamine" toimus külmkapis oodates:) Ideaalne oleks riputada liha jahedasse ja hästi ventileeritud ruumi. Siin on laagerdamise kohta arutelu http://www.nami-nami.ee/foorum/viewtopic.php?id=1375

    ReplyDelete
  3. Olen sinuga 100% nõus! Just täna hommikul kooli ja tööle sõites tõstatas meie piiga autos arutelu, mis kellegi lemmikaastaaeg on. Minu vastus oli, et hilissuvi ja varasügis. Selles veendusin eriti sel aastal, kui augusti viimasel nädalavahetusel sai ühtaegu veel nii rannas oldud, korralikult ujutud (väikse häbiga tunnistan, et viimast korda vette minnes pidasin merele hüvastijätukõne :-))) ja ka seenel-pohlal käidud. Imeline!
    Paraku seostub mul talvega ainult üleelamise tunne, kurguvalu ja põiepõletik. Võehh.
    Aga eks jah seda talveängi aitavad leevendada vein, ahjuroad ja sõbrad. Hää seegi.

    ReplyDelete