December 15, 2011

Makrell või hoopis skumbria


Jõulutunnet pole ollagi ja rasvase liha asemel ilutseb turukorvis kala. Seejuures ikkagi rasvane ja kus on öeldud, et kala pole jõuluroog. Ma ei hakka nüüd virisema, et lund pole ja jõulud on mokas. Ise ma olin õnnelik sooja sügise üle ja arvasin, et nii võiks jäädagi. Soovides tuleb aga olla ettevaatlik, enamasti need täituvadki. Aga jah, traditsioonilised jõulumaitsed seekord väga ei isuta. Olgu selle jõulutundega, kuidas parasjagu on, kuid lihale vahelduseks passib kala isegi jõululauale.
Seekord on kala nimeks makrell, kuid võib vabalt kutsuda ka skumbriaks. Isegi Keskturu kalaputkas ilutsevad juba kõrvuti mõlemad nimed, varem ei teadnud turutädid makrellist midagi. Makrelliks nimetatakse enamasti värsket kala ja suitsutatud või õlis versiooni kutsutakse vene köögi mõjutustel skumbriaks. Makrellid elavad Atlandi ookeani põhjaosa ida- ja läänerannikul. Eesti rannikuvetes teda ei leidu, kui siis ainult eksikalana.
Mulle makrelli tihke ja rasvane liha meeldib väga. Alati, kui ma seda söön valdab mind lausa õnnetunne, äkki tuleb see sellest, et makrell sisaldab ohtralt Omega 3 rasvhapet ja D-vitamiini. Viimase puudus on organismil praegu kindlasti, napist päikesevalgusest ei jõua keha midagi koguda.
Omega-3 rasvhapped on aga eriti tähtsad emotsionaalse ja vaimse tervise tagamiseks. Kui tuju kisub viletsaks tuleb kiirelt makrelli järgi minna.


2 makrelli
kimp rosmariini
sidrun või paar
meresoola
oliivõli
võid
küüslauku
peterselli

Pese kalad jaheda veega. Lõika kõhu alt lõhki ja roogi sisikond välja. Eemalda pea. Määri kala seest ja pealt ohtralt meresoolaga kokku. Tee kala nahale õrnalt ristilõiked. Sulata või kuumal pannil ja prae kala kummaltki poolt paar minutit, kuni ta muutub kuldseks, siis tõsta kala ahjuvormi. Puista pinnale hakitud rosmariini, küüslauku ja nirista üle oliivõli ning sidrunimahlaga. Sidrunikoor riivi. Küpseta kala veel 5-7 minuti eelsoojendatud ahjus. Serveerimisel pigista peale sidrunimahla ja puista üle hakitud peterselli ning riivitud sidrunikoorega. Paku koos rohelise salatiga. Klaasike külma valget veini, kulub ka juurde.


11 comments:

  1. Piret, sain ma nüüd õieti aru, et keskturule tasub minna makrelli otsima??

    Jummel, kui see nüüd nii on, siis me laps hüppab rõõmust lakke, tal brancini ja orada kõrval oli makrell kolmas lemmik, ja neid kahte esimest me siit ei leia kergelt.

    See viimane pilt on mu lemmik.

    Ja tomatikastme retsept on väga broo. Tänud jagamast.

    ReplyDelete
  2. Just nii, Maarja, keskturult saab. Arvestades asjaolusid on kalakesed külmast kohmetunud, kuid aeglane sulatamine toimib hästi ja makrellile viga ei tee. Tore kuulda lapsest, kes, kala pärast on nõus hüppama:)

    ReplyDelete
  3. Piret, need pildid on puhas kunst! Tõesti ilusad! Ma ise küll makrelli/skumbria fännide hulka ei kuulu, aga kui ma vaatan eelviimast pilti, siis ampsaks küll hea meelega:) Ja nõustun Maarjaga - viimane pilt on eriti lahe!:)

    ReplyDelete
  4. Selge, ma täna käin turult läbi.

    ReplyDelete
  5. Nii nummi kala, et tee või ridiküliks!

    ReplyDelete
  6. Tulin ka seda viimast fotot kiitma, see sabake on nii kelmikas lihtsalt :)

    ReplyDelete
  7. Marine Services pakub makrelli täitsa värskelt. Toome seda otse norrast jää sisse pakitult

    ReplyDelete
  8. Tore kuulda, Andres! Õnneks nüüd on juba mitmel pool värsket saada.

    ReplyDelete
  9. Piret, pean siin hõiskajatega ühinema, et pildid on imelised. Kui kevadet muidu kuskil pole (isegi meil tuleb täna öökülma ja hetk tagasi sadas midagi väga lumetaolist), siis nendel piltidel küll on! Ja mina kuulun igati makrellisõprade hulka. Naljakal kombel on mu koduköögis just selline sidruni, oliiviõli, küüslaugu ja peterselli variant tegemata! Igasuguseid imesid olen aga temaga ette võtnud, rillette oli eriti meeldejäävalt maitsev!

    ReplyDelete
  10. Jah Juc, isegi tookord detsembris oli viivuks kevadetunnet ja see lihtne makrell toob alati vahemeretunde tuppa, pole vahet, kus parasjagu oled ja mis aastaaeg on.

    ReplyDelete
  11. Makrell, Kammkarp, Tursk ja paljud teised värsked jahutatud mereannid Norrast saabuvad Tallinna Esmaspäeval, 28. mail. Kellel soovi siis saab kaupa ette tellida. Müügile tuleb kauplustes Pirita kauper, Viimsi market, Tallinna Kaubamaja ja toome kauba ka tellijale sobivasse kohta. Saada kiri aadressile: mereannid@gmail.com . Vaata ka FB-s - Marine Services.

    ReplyDelete