June 18, 2012

Munavinegrett sparglitega ja vasika välisfilee



Sparglilainel jätkates tuli mängu muna, spargli lahutamatu kaaslane. Munavinegrett sobib ka teiste köögiviljade juurde, näiteks türgi ubade või miks mitte ka brokoli. Toekama kõhutäie armastajatele saab kõrvale vasikaliha pakkuda. Tegemine meenutab rostbiifi, kuid päris korrektne ja klassikaline see tegevuskäik pole. Minule jäi ta külge juba aastaid tagasi kuskilt toredast retseptivihikust, oli vist Hele-Mai Alamaa oma, kui ma õieti mäletan. Retsept on lihtne ja toimib hästi. See ilma termomeetrita küpsetamine ja näpuga katsumine tahab pisut harjutamist, kuid peagi on asi käpas. 


2 keedetud muna 
peotäis siledalehelist peterselli 
peotäis murulauguvarsi 
1 spl Dijoni sinepit 
sidruni mahl 
1 dl oliivõli 
1 tl suhkruroosiirupit või mett
1 spl karulaugumajoneesi
musta pipart 
soola 
Tükelda munad ja haki maitseroheline. Sega kausis sidrunimahl, sinep, maitseroheline ja õli. Sega juurde hakitud munad, maitsesta soola ja pipraga. Serveeri ahjus röstidud spargliga.


300 - 400 g tükk vasika välisfileed
kuivatatud rosmariini
kuivatatud tüümiani
kuivatatud punet
musta pipart
soola
Puista ürdid taldrikule, lisa pipar ja veereta segus liha, nii et kõik küljed saavad ürtidega kaetud. Pane ahi soojenema 200 kraadini. Kuumuta pannil õli ja küpseta kõrgel kuumusel liha kõigist külgedest, otsad ja servad kaasaarvatud, mõned minutid, kuni liha pruunistub. Tõsta liha ahjuvormi või plaadile ja küpseta ahjus veel 5-7 minutit, olenevalt liha paksusest. Mina proovin küpsust näpuga. Kui liha on katsudes justkui seest vedel  võib veel küpsetada, kui parajalt vetruv on aeg välja võtta. Puista lihale soola ja jäta fooliumi sisse rahunema. Lõika õhukesteks viiludeks.

3 comments:

  1. Vaat need on road, millele ma kahe käega alla kirjutaks! Kus on mu nuga, kus on mu kahvel?

    ReplyDelete
  2. Mm, nom-nom, kogu kupatus, mis sul seal sparglitega koos kausis on, ajas täitsa pöörase isu peale! Läheb retseptide to-do listi :))

    ReplyDelete
  3. ma võiks ka kõiki neist lõputult süüa:) ja see vasikafilee ... see on lihtsalt ülemõistuse ahvatlev!

    ReplyDelete