September 22, 2012

Karamelline kook soolahelvestega



Nüüd on ta siis lõplikult läinud. Suvi on ametlikult läbi. Meelde jäävad hetked, emotsioonid ja lõhnad. Oli jahe, kuid mitte ilmetu. Oodatud kuumalaine jäi seekord tulemata, kuid ometi kord sai suve edenemist pikalt nautida. Aia-annid valmisid aegamööda ja lasid end oodata. Tagantjärgi tundub küll, et kõik marjad said kokku korjatud ja koogiks küpsetatud ning nii mõnigi siin  jagatud. 

Aeg tervitada saabunud sügist. Seeneretkel iseenesest korvi pugenud pohlapeotäie katsin karamellitekiga. Lisaks veel näpuotsaga koogile puistatud soolahelbeid. Justkui raheterad, mis tuletavad meelde, et sügisandide sahvrisse kogumise aeg pole lõputu.




8 Digestive küpsist
50 g võid


1 purk suhkruta kondenspiima
150 g heledat muscovado suhkrut
50 g võid
2 spl rõõska koort
200 g pohli
soola

50 g tumedat šokolaadi
10 g võid
1 tl suhkrusiirupit

Soolahelbeid serveerimiseks

Purusta küpsised köögikombainis. Sulata või ja sega küpsisepuruga. Suru segu 20 cm lahtikäiva koogivormi põhjale ja äärtele ning aseta külmkappi tahenema.

Kuumuta paksupõhjalises potis kondenspiim, lisa suhkur ja või. Sega kuni suhkur on sulanud, lisa koor ja keeda segu madalal tulel umbes 10 minutit, kuni segu veidi pakseneb Lase jahtuda. Lisa näpuotsaga soola.

Võta koogivorm külmkapist. Kalla marjad koogipõhjale ja  vala jahtunud karamell peale. Sulata šokolaad ja või, sega juurde siirup. Nirista segu koogile ja sega kergelt kahvliga triipe tõmmates karamelliga. Lase koogil paar tundi külmas seista, serveerimisel raputa pinnale soolahelbeid.


6 comments:

  1. Tundub põnev! Kirjelda kuidas kook maitses?! Kuidas need soolakristallid koogi peal tundusid, kuidas maitsele mõjusid?

    ReplyDelete
  2. Kätlin, soolaga maitsestatud karamell on üsna levinud maitsekooslus. Mulle sellised intriigid väga meeldivad. Soolakristallid elavadavad magusat karamellimaitset, mis üksikult kipub lausa läägeks jääma. Siin koogis tulevad mängu veel hapud marjad, nii et üllatusi jätkub. Proovi järgi!

    ReplyDelete
  3. Väga isuäratav! Proovin kohe nädalavahetusel järgi :)

    ReplyDelete
  4. Janne, head katsetamist ja anna tead, kuidas maitses.

    ReplyDelete
  5. Mingi põhjusel ei kõvastunud karamell ära...kas oleks pidanud pliidil selle täiesti paksuks keetma või kasutasin valet suhkruta kondenspiima?

    ReplyDelete
  6. Anna, päris kõvaks see karamell ei muutugi, aga tahkemaks muutub ta külmas sesistes ja pliidil tuleb keeta niipalju, et kaste pakseneb. Retseptis ongi soovitatud suhkruta kondenspiima, selle asemel sobib ka 35% koor, aga koore kogus võiks olla 250 ml.

    ReplyDelete