January 12, 2013

Räimed laenatud marinaadis ja kumkvaadiga salat



Selle retsepti külge jäin ma kinni. Just samamoodi, nagu need kalakesed õngekonksu otsa. Siplesin mis ma siplesin, väljapääsu leidmine tundus suht lootusetu. Aega, millal värsked kalakesed grillile visata saab, peab ikka üle mõistuse kaua ootama.  Üliarenenud kujutlusvõime maalis silme ette üha uusi võimalusi ja mulle tundus, et õhus hõljus ka värskelt grillitud kalakeste hullutav aroom. Isu aina kasvas, kuni ma rohkem edasi lükata seda ettevõtmist ei saanudki. Marinaadi segamine pole ju mingi probleem. Eksootilised koostisained, kõik on käe ulatuses, või siis kliki kaugusel. Aga kalad!? Just need pisemad, nendega on häda. 

Oot, aga meil on ju räim. Äkki sobib? Peaks proovima, mismoodi meie rahvuskala võõramaises kastmes mekib. Juba see hetk, kui hõbedaselt helkleva kalakese kõht marinaadis suples, tundus mulle, et saab asja küll. Värvide mäng oli võrratu. Tagasihoidlik kalake sai võõramaisetest komponentidest kõvasti särtsu ja värvi juurde. Veel enne ahju minekut nägi  räim välja nagu staar. Jumekas nahk,  justkui päikesereisilt naasnud turistil, kuldselt helkimas. Jäi üle veel vaid glamuurse kala seltskonda täiendada. Kumkvaat tundus sobiv seltsiline olevat. Vaid õige pisut mõrkjas, aga sama ootamatu salatikomponent, kui marinaadki. 
Võib ju muiata kodukootud kala maailmavalu üle, aga siiski ei söanda, sest laenatud marinaad on väikese kala jaoks sama sobiv, kui soust ja kartulgi.





pöidlasuurune ingverijupp
peotäis värsket koriandrit (sobivad ka Piprapoe külmkuivatatud koriandrilehed)
1 sidrunheina vars (või 1 tl külmkuivatatud sidrunheina)
3-4 küüslauguküünt
1 väike tšilli
1 dl sojakastet
1/2 dl austrikastet
2 spl sidrunimahla
500 g räimefileed 

näpuotsaga rukkijahu
sorts oliiviõli

Koori ja haki ingver ning küüsaluk peeneks. Kasuta sidrunheina varre valget osa. Mulju veidi noaseljaga ja haki peeneks. Haki koriandrilehed. Eemalda tšilli seemned ja haki peeneks. Vala sojakaste kaussi, lisa austrikaste ja kõik hakitud komponendid. Sega. Pane kalad marinaadi ja lase tunnike maitsestuda. Lao kalakesed  külg-külje kõrvale ahjuvormi. Vala marinaad peale ja raputa üle rukkijahuga, nirista peale oliiviõli. Küpseta 230 kraadises ahjus grilli all 7 minutit.

Serveeri koos salatiga.




5-6 kumkvaati
1 värske kurk
peotäis rohelisi salatilehti (rukola)
1 greip või 1 apelsin
oliiviõli
1 küüslauguküüs
soolahelbeid


Fileeri tsitruselised. Haki kurk ja viiluta kumkvaadid. Pese ja rebi salatilehed, viiluta kurk. Pigista tsitruseliste kestast mahl kaussi, lisa vispeldades juurde oliiviõli. Pressi juurde küüslauguküüs ja maitsesta soolaga. Vala kaste saltile ja sega läbi.


3 comments:

  1. Võrratu ja intrigeeriv kooslus! Tegelikult sain juba eelreklaami neile räimedele, et olevat parimad senisöödud :) Nii et kiiremas korras lähen räimi otsima, et ise see laenatud maitsete kooskõla ära proovida

    ReplyDelete
  2. Ehhe, Tuuli, kas tõesti jutud juba levivad:)Sul on hea võrgustik:))

    ReplyDelete
  3. Nonii, seda retsepti käisin ma siit blogist juba mitu päeva otsimas ja lõpuks siis ta ilmuski! Aitäh, Piret, tõeliselt hea maitseelamuse eest! See retsept läheb kindlasti minu lemmikute sekka, mida ise ka harrastama hakkan :)

    ReplyDelete