June 18, 2013

Rabarber, rabarber, rabarber




Selle magustoidu näppasin ma Janno Lepiku (Janno on Leib, Resto ja Aed peakokk) tagant. Juba eelmisel kevadel oli sama nimega magustoit minu jaoks nende menüü üks hittidest ja õnneks on see tagasi ka sel kevadel. Tegemist on väga lihtsalt valmiva desserdiga, mida tuntakse ka posseti nime all. Siin kreemis ei kasutata tarretamiseks želatiini. Magustoit hüübib hapu mahla või püree kaasabil ja kreem on kergem ja õhulisem võrreldes želatiiniga tarretatust. Klassikaline posset valmib sidrunimahla kaasabil. Rabarber ja koor on suured sõbrad ning nende kooslusest sünnivad  kahtlematta kevade ja suvealguse lemmikmagustoidud. Suve edenedes saab possetit teha veel karusmarjade, ebaküdoonia ja teiste hapude marjadega. Üldjuhul kasutatakse kreemis läbi sõela surutud haput mahla. Mina proovisin  nii ja naa. Tegin katsetuseks ka  toekama püreega, no ikka, et rabarbrit oleks uhkelt. Suristasin segu püreeks sauseguriga ja segasin kõik koore hulka, mulle meeldis see külluslikum ja rustikaalsem variant rohkem. Pildil on siiski läbi sõela surutud püreega sametiselt siidine variant, oli maitsev seegi.
Alati ei ole rabarbrid kaunilt punasekoorelised ja magustoidu värv jääb väga kahvatu. Kena roosa saab, kui sutsuke (u 1-2 tl) peedipulbrit juurde segada. Magustoidu õnnestumisel mängib tähtsat rolli ka vahukoore päritolu. Ehtsad ja tummised Nopri ning Pajumäe mahekoored on parimad.



Rabarbri posset

500 ml vahukoort (Pajumäe või Nopri)
1 kg  rabarbrit
1 dl suhkrut
1 tl vanilliekstrakti või riivitud tonka uba


Tükelda rabarber ja sega juurde paar supilusikatäit suhkrut. Keeda vaiksel tulel umbes 15 minutit kuni rabarber on pehme. Kurna läbi tiheda  sõela või püreesta sauseguriga. Lase vahukoor koos suhkruga keema tõusta ja sega, et suhkur sulaks. Tõsta tulelt sega juurde rabarbripüree või -mahl. Vala madalatesse vormidesse ja lase külmkapis 6 tundi tarduda.
Serveerimisel puista pinnale šokolaadi-leivapuru ja ahjus röstitud rabarbrivarsi.



Puru

50 g tumedat šokolaadi
50 g (musti) seesamiseemneid
50 g riivleiba
1 tl peedipulbrit

Rösti kuival pannil riivleib ja seesamiseemned. Lase jahtuda. Pane purustajasse või veskisse tükeldatud šokolaad, leiva-seesamipuru ja peedipulber. Surista peeneks pulbriks. Raputa magustoidule.




8 comments:

  1. Kurat küll, ütleks mu pisipoja, kui tahaks ekstra originaalselt miskit kosta! Ise tegid selle kõik- pildid, söögi? Väga super!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marju, ikka ise peab tegema, ega keegi teine siin väga sehkendada ei viitsikski:) Tänud hea ja krõbedama sõna eest:)

      Delete
  2. Milline ilu! Seda desserti peaks küll proovima. Kust Sa peedipulbrit ostad?

    ReplyDelete
  3. Selge ;), ei tea, kas seda ise ka on võimalik teha kuidagi. Kuivatada ahjus peediviilud ja ära purustada äkki! Jube efektne on küll teine

    ReplyDelete
  4. Kindlasti on, ise on võimalik kõike teha. Mõni on teinud peedist isegi pesumasina:D, aga vat kas selline peenike pulber välja tuleb, pole proovinud, aga muidugi võiks ju katsetada:)

    ReplyDelete
  5. Järjekordne postitus, mis paneb ahhetama ja ohhetama. Super, milline ilu! :)

    ReplyDelete