December 8, 2013

Peedipirukad lehtedest ja mugulast


Juba harras jõuluaeg poole peal, aga mina korjan ikka alles kasvuhoonest saaki. No, kui nüüd päris aus olla, siis nädal tagasi oli see veel täitsa võimalik. Viimase nädala külm on küll mu vaprakesi kõvasti näpistanud. Siiamaani pidasid  lehtpeedid triiphoones kenasti vastu. Said seal segamatult laiutada ja muudkui kasvasid. Kõik satikad, kes neid suvel himustasid olid ammu peitu pugenud ja peedilehed uhkustasid oma veatu väljanägemisega.
Ah, et mida ma siis selle lehtpeedi hiigelkogusega peale hakkasin? Kõigepaelt peab ütlema, et nad on lihtsalt nii võrratult ilusad, et mulle meeldib nad kasvama panna puhtalt ilu pärast.  Erksad, kollased ja punased isendid läbisegi. Erilist poputamist nad ka ei vaja. Kasutada saab noori lehti suvel salatis ja suuremaid varsi ning lehti kergelt kuumutades. Õnneks säilitavad lehtpeedi varred oma krõmpsu oleku ja ei muutu puiseks. Sarnaselt spinatile võib neid poetada vormiroogade, omleti ja pirukate sisse. Mangold, see ta teine nimi, sobib ka lihakõrvaseks. Veidi pannil või sees hautamist, paar küüslauguküünt ja näpuotsaga  riivitud muskaatpähklit, on see kõige tavalisem lähenemisviis. 
 Mangoldi galette’iga  isutas mind sakslaste Essen & Trinken. Galette võib tähendada soolast tatrajahust pannkooki, aga ka Prantsuse köögist pärinevat rustikaalset pirukat. Krõbeda tainaosaga vabalt vormitud piruka servad on elegantse lohakusega täidise peale keeratud. Enamasti on Galette-ile omane mure tainas valmistatud ainult jahust, võist ja külmast veest. Siin retseptis on veidi külluslikum kohupiimaga tainas lehtpeediga sõbraks saanud.




Mangoldi galette

Tainas: 
250 g täsiteranisujahu 
1 tl küpsetuspulbrit 
50 ml rapsiõli (või külma võid)
50 g kohupiima (rasva 13%) 
1 muna 
1 tl kuivatatud tüümianit 
soola 
hakitud pähkleid või mandleid 

Täidis:
700 g lehtpeeti
2 sibulat
4 küüslauguküünt
1 tl riivitud muskaatpähklit
soola
pipart
50 g võid
2 muna
500 g feta juustu (see feta-laadne pehme “fitaki” on sobiv)


Sega küpsetuspulber jahu hulka. Lisa õli (või kuubikuteks lõigatud külm või), kohupiim ja muna. Maitsesta soola ja tüümianiga. Lisa hakitud pähklid. Sõtku kätega või kasuta köögikombaini abi. Tainas peab jääma elastne ja rullitav. Vajadusel lisa veel pisut jahu. Keera tainas kilesse ja pane 30 minutiks külmkappi. 

Pese lehtpeedid ja haki paari cm pikkusteks juppideks. Haki sibulad ja küüslauk.  Sulata pannil või ja prae sibulat kuni see muutub kuldseks, lisa lehtpeet ja kuumuta, kuni lehed on vildistunud. Lisa küüslauk ja maitsesta soola, pipra ja muskaatpähkliga.

Löö munad kaussi ja sega läbi koos feta juustuga. Lisa pannilt lehtpeedid ja sega läbi. 

Rulli tainas küpsetuspaberil lahti ümmarguseks kettaks. Tõsta tainas koos küpsetuspaberiga ahjuplaadile. Vala täidis ringi keskele, nii, et äärtesse jääb vaba ruumi 3-4 cm ja tõsta servad täidise peale. Küpseta 200 kraadi juures 35-40 minutit. Kui pirukas kipub pealt liigselt pruunistuma kata fooliumiga. 



Kuna lehtpeediga on kuni kevadeni ilmselt kitsas käes, siis võib piruka teha ka talviselt ahvatleva punapeediga. Toorest peeti täidises kasutades  jäävad juurikad kergelt krõmpsud. Kui on soov  pehmema  sisu järele, peaks peedid enne ahjus fooliumi sisse keeratuna pehmeks küpsetama, selleks kulub 200 kraadi juures umbes 1 tund. Võib kasutada ka keedetud peeti. 




Peedi galette


Tainas: 
250 g täsiteranisujahu 
1 tl küpsetuspulbrit 
50 ml rapsiõli (või külma võid)
50 g kohupiima (rasva 13%) 
1 muna 
1 tl kuivatatud tüümianit 
soola 
hakitud pähkleid või mandleid 

Täidis: 
3 keskmist toorest peeti 
2 sl palsamiäädikat 
2 sl suhkruroosiirupit või mett
150 g pehmet kitsejuustu 
hakitud pähkleid
rosmariini 
soola 



Koori peedid ja viiluta õhukesteks ratasteks. Pane peedid kaussi ja nirista peale palsamiäädikat ja siirupit. Sega. Lase peetidel umbes pool tundi marineerida. 

Sega küpsetuspulber jahu hulka. Lisa õli (või kuubikuteks lõigatud külm või), kohupiim ja muna. Maitsesta soola ja tüümianiga. Lisa hakitud pähklid. Sõtku kätega või kasuta köögikombaini abi. Tainas peab jääma elastne ja rullitav. Vajadusel lisa veel pisut jahu. Keera tainas kilesse ja pane 30 minutiks külmkappi. 

Rulli tainas küpsetuspaberil lahti ümmarguseks kettaks. Tõsta peedi rattad tainale, jäta äärtesse vaba ruumi 3-4 cm. Murenda peale kitsejuustu ja raputa pinnale pähklipuru ning rosmariini lehekesi. Keera ülejäänud tainaservad peetidele peale. Küpseta 200 kraadi juures 35-40 minutit. Kui kipub pealt liigselt pruunistuma kata fooliumiga. 







No comments:

Post a Comment