April 15, 2014

Porgandikoogi puder. Astelpaju smuuti


Hommikust! 
Hommik on alati õhtust targem ja hommikusööki soovitatakse kiivalt teiste eest varjata ning üksi nahka pista, kuid seevastu lõunat peaks jagama sõbraga ja õhtusöögi suisa vaenlasele sokutama. No lõuna vastu sõpradega pole mul absoluutselt midagi. Vastupidi, on väga kosutav, kui saab vahel keset kiiret argipäeva lubada luksusliku pika lõuna sõpradega. Energia, mis selle toidukorra manustamisest sünnib on ikka mitmekordne ja vahepeal stopile pandud tööd ning toimetused teeb hiljem megapoweriga nagu naksti tagasi. 
Aga vot õhtusööki mina vaenlasele anda ei raatsi. Või äkki mul polegi vaenlasi? Tõepoolest pole mina ju näinud kedagi avalikult enda suunas mürginooli viskamas ja kujutletavad nooled ei lähe arvesse. Seega söön ma ka oma õhtusöögid kõik ikka ise. Pole suuremat rõõmu, kui päev kokku võtta õhtusöögi laua taga, olgu siis seltsiks sõbrad või vaenlased, hüva roog soojendab alati suhted üles.
Aga hommiku juurde tagasi tulles on mul juba pikemalt üks lemmik, mida tahaksin jagada. Porgandiga hommikupudru otsa komistasin siin blogis ja tõdesin, et fashionista’del ja foodie’del on palju ühist, no vähemalt on neil kõigil  hullult hea maitse:)

Porgandiga puder

1 dl täistera kaerahelbeid
2 dl vett
1/2 dl piima
1 tl kaneeli
1 tl kardemoni
sutsuke soola
1 porgand
2 sl mandlilaaste või kõrvitsaseemneid
vahtrasiirupit

Pane vesi keema, lisa kaerahelbed. Keeda tasasel tulel kuni kaerahelbed muutuvad pehmeks. Kui vett jääb vähemaks, lisa juurde piim. Maitsesta kaneeli ja kardemoniga. Riivi porgand ja sega juurde. Eemalda pott tulelt. Raputa pudrule seemned või mandlilaastud ja nirista siirupit.
Samadest ainetest saab edukalt toorpudru kokku panna, kui võtad lisaks veel ühe apelsini. Pigistad õhtul apelsinist mahla kaerahelvestele ja jätad helbed ligunema. Hommikul segad juurde kaneeli, kardemoni, riivitud porgandi, seemned ning serveerid Kreeka jogurti ja vahtrasiirupiga.


Lisaenergia tuleb veel minu selle kevade lemmiksmuutist, mille kangelaseks on astelpaju. See pisike oranž mari on üks täiuslikumaid taimsete vitamiinide allikaid, seda nimetatakse  suisa vitamiinide kontsentraadiks. Astelpajuõli sisaldab ka kõigi organismile tähtsamate rasvhapete ühendeid, õli  leidub ennekõike väikestes mustades seemnetes, need on kõik kenasti joogis alles. Astelpajumarjade koostises olevad vitamiinid, flavonoidid ning rasvhapped tugevdavad immuunsüsteemi ja aitavad saja tõve vastu. Külmetusest kuni kiilaspäisuseni ja isegi viinatõbi pidavat leevendust saama.

Astelpajusmuuti
100 g astelpajumarju
1 banaan
100 ml mandlipiima

Pane kõik ained blendrisse ja surista ühtlaseks.

2 comments:

  1. Astelpajusmuuti tundub olevat väga hea. Ka mina olen leidnud enda jaoks mandlipiima, joon seda iga päev ja kasutan ka smuutides. Armastan nii smuutisid kui mandlipiima. Sinu retsept läheb proovile. Sul on alati nii ilusad pildikompositsioonid, silm puhkab peal. Minul ei ole aega ega tehnilisi vôimalusi nii blogipilte teha. Muidugi ei ole ka oskusi, kuigi siinpool lahte pakutakse blogipidajatele erinevaid workshoppe. Ok, Kuigi ma alati ei kommenteeri sinu blogis, käin siiski sageli sinu ilusat blogi nautimas. Häid Ülestôusmispühi!

    ReplyDelete
  2. Voisula, suur tänu Sulle heade sõnade eest! Rõõmsaid kevadpühi ja head smuuti nautimist:)

    ReplyDelete