October 1, 2009

Minu uus tagine


Sügis kogub jõudu. Karged hommikud, jahedad vihmad, sekka imelisi värve ja mahedat päikesevalgust süngete pilvede varjust. Köögis on soe ja hubane, eriliselt mõnus, kui ahjus küpsemas mahlakas pajaroog. Teadagi pole vähetähtis millises anumas hõrku rooga kaua ja kaunilt küpsetada. Juba päris pikalt on mind võlunud Maroko köögis palju kasutatud tagine, kahjuks on ta aga erinevatel põhjustel jäänud soetamata. Kuid just nüüd, kui ilmad muutuvad jahedamaks ja õhtud pimedamaks, tunnen, et vajan uut vidinat oma köögiaskeldustesse. Nii seangi sirge seljaga sammud köögitarvete kauplusse ja valin välja sobiva suuruse ja värviga anuma. Tunnen juba pakendit värisevate kätega avades, et minu köögis saab uuel tulijal olema tähtis koht. Tagine'i saab kasutada nii pliidl, kui ahjus ning serveerimisekski on ta äraütlemata kaunis ja veel praktilinegi. Sellega õnnestub ka koogivalmistamine, eriti hea on siin valmistada Tarte Tatin'i. Ka siis, kui pada parajasti kasutusel pole, ei pea teda ilmtingimata kapisügavustesse peitma. Minul leidis tagine koha köögiriiulil, nüüd saan alati möödaminnes teda pilguga paitada.
Sissejuhatuseks valmistasin lambaliha ja loomulikult Marokopäraselt, lisandiks tegin läätsesalati.

6 kondiga lamba abatükki
oliivõli
1 suur sibul
2 tl jahavatatud ingverit
1 tl safranit
1 tl kurkumit
musta pipart veskist
soola
1 kaneelikang
3 dl kuuma vett
12 musta ploomi
1 spl mett
veidi muskaati
värsket koriandrit

Panin tagine'i tulele ja soojendasin aeglaselt. Pliidi plaat ja tagine'i põhi peaksid olema enam vähem ühesuurused ning kuumutada ei tohi kohe täisvõimsusel. Parem on lasta soojusel enne koguneda ja siis suurendada kuumust, vastasel juhul võib tagine praguneda. Surusin lihatükid majapidamispaberiga kuivaks ja pruunistasin juba kuuma tagini põhjas oliivõlis.
Tõstsin lihatükid hetkeks kõrvale ja kuumutasin ka hakitud sibula. Siis sättisin kõik komponendid potti, lasin keema tõusta ning vähendasin kuumust. Katsin kaanega ja jätsin hauduma 2 tunniks. Aegajalt piilusin kaane alla ja käisin maitset kontrollimas ning kuumust timmimas. Samal ajal täitus ruum mõnusa lõunamaise aroomiga. Liha küpses mõnusalt pehmeks ja lausa sulas kontide ümbert lahti. Lõpuks puistasin peale lahke käega hakitud koriandrit.


Lisandiks valmistasin kausikese läätsesalatit.

200 g läätsesid
2 küüslaugu küünt
peotäis värsket münti
peotäis värsket koriandrit
peotäis peterselli

kaste

1 tl punaveini äädikat
3 spl oliivõli
mett
1 spl seemnetega sinepit
soola
pipart

Keetsin läätsed pehmeks, selleks kulus pool tundi. Hakkisin küüslaugu ja kuumutasin seda oliivõlis, lisasin läätsed ja hakitud maitserohelised. Segasin kokku kastme ained ja valasin läätsedele.
Oli hubane sügisene õhtupoolik. Lammas sai mahlane ja mahe. Tagine on ilus ja käepärane, olen sellega ikka väga rahul. Ilus sügis....

2 comments:

  1. Maki andis sinu blogi aadressi ja nüüd mitmendat päeva loen ja vesistan suud :) Hästi kirjutatud ja super pildid! Aga see tagine on mul ka mõttes mõlkunud ja eriti huvitaks tarte tatin´i tegemine, sest proovisin roberti sünnipäeva puhul seda teha ning miskit läks nässu ja pärast pidime kooki lahti raiuma vormist (ise naerukrampides, sest ega siis tujul saa ju lasta langeda :) Ja robert tänab sünnipäevaõnitluste eest ;)

    ReplyDelete
  2. kas tagine' tuleb enne esimest kasutust leotada? Marokos öeldi, et võiks nõu enne vette panna. Kui kuivana esimest korda kasutada, võib katki minna. Siit aga küsimus - kui ma teda vahepeal pikalt ei kasuta, kas siis on vaja uuesti leotada?

    ReplyDelete