November 6, 2009

Siig õunakastmes


Külm on. Maa on hommikuti valge ja meri tumehall. Külm vesi polegi õnneks kõigile vastumeelt. Näiteks siig näib seda vägagi nautivat. Hõbedaselt helkivat kalailudust on viimasel ajal sageli näha nii turu-, kui poelettidel. Esimese siia tahaks süüa ikka toorelt st. kuumtöötlemata. Nii hõrk ja õrn on läbikumav kalaliha soolatult. Ettevalmistused kiired ja lihtsad. Kala tuleb fileerida ja kummalegi filee poolikule spl. meresoola ja tl. suhkrut lisada. Toidukilesse pakkida, nahaga pooled väljapoole ning veidi kannatust varuda (nii umbes üleöö) ja valmis ta ongi. Just nüüd lebab minu külmkapis selline kalapakk, juba käisin maitsmas, mmm kui hea!
Siiafilee võis praetuna on mu teine lemmik. Praadimise juures on oluline, et seda teha kiirelt, vaid 2 minutit kummaltki poolt. Kuldse ja krõbeda nahapinnaga siia kaaslaseks on oivaline õunakaste. Retsept on pärit Hans Välimägi raamatust „ Koti keittiössa“ ja alustada tulekski kastme valmistamisest

2 punast sibulat
3 küüslauguküünt
2 spl võid
1 loorberileht
valget pipart
2 tüümianivart
3 dl punast veini
2 dl kanapuljongit

0,5 dl suhkrut
2 spl võid
3 hapukat õuna
2 dl kalapuljongit
soola
punaseveini äädikat

Haki sibul ja küüslauk. Kuumuta neid võis mõned minutid. Lisa loorberileht, valge pipar ja tüümian. Kalla juurde punanae vein. Keda segu kokku, kuni vein muutub siirupiseks. Siis lisa kanapuljong. Keeda tasasel tulel, kuni järele on jäänud kolmandik vedelikust. Sulata pannil suhkur. Pruunista kuni suhkur muutub kuldseks. Lisa või ja poolitatud õunad, lõikepind all. Kui õunad on kuldpruunid tõsta need kastmesse ja lisa kalapuljong. Hauta veel tasasel tulel kuni järel on jäänud umbes 2,5 dl vedelikku. Suru segu läbi sõela. Maitsesta tilga punaseveini äädika ja soolaga.

Lõika siiafilee pooleks. Sulata või pannil. Kui või hakkab vahutama prae selles kala ( nahaga pool enne) paar minutit mõlemalt poolt.
Juurde sobib roheline salat ja klaasike valget veini.
Pole enam sugugi nii külm...

3 comments:

  1. No nii... Mina siin võin sellest ainult unistada. Peetri võrgus oli vaid üks siiapojuke.

    ReplyDelete
  2. Aitäh Aet!

    Agaate,loodame, et järgmine kord on kalamehel rohkem õnne.

    ReplyDelete