February 16, 2010

Lühike liug


Liugu laskma ei jõudnudki. Tegelikult liuglen ju igapäevaselt jäistel tänavatel ja mõlgutan mõtteid, kas peaksin saapatallad naeltega varustama. Kuklid aga küpsetasin valmis. Tulid teised kogematta tervislikumad, kui planeerisin. Valge nisujahu oli otsas, mis otsas ja poodi väga ei kippunud. Kasutasin siis Vändra pehmet nisujahu ja pohlatoormoosi vahukoore mütsi all. Tuleb tunnistada, et oli rammus suutäis. Pärmitaina taltsutamine pole ka just minu tugevam külg olnud, kuid kuklitegu, nagu selgus, oli parajalt meditatiivne tegevus.


3 dl leiget piima
25 g pärmi
½ dl suhkrut
soola

1 tl kardemoni

1 lahtiklopitud muna

 500g nisujahu

80 g pehmet võid

Lahustasin pärmi käesoojas piimas. Lisasin veerand jahukogusest ja lasin pool tundi soojas kerkida. Lisasin suhkru, soola, kardemoni ja lahtiklopitud muna. Segasin juurde ülejäänud jahu ning sõtkumise lõpus ka pehme või. 
Lasin tainal umbes tund aega puhta rätiku all soojas kohas kerkida. 
Vormisin kerkinud tainast pika "vorsti" ning lõikasin selle ühesuurusteks juppideks. Vormisin tainast ümmargused kuklid. Tõstsin kuklid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, katsin köögirätikuga ning lasin veel 15 minutit kerkida. 
Pintseldasin kerkinud kuklid lahtiklopitud munaga ning küpsetasin 200-kraadises ahjus umbes 20 minutit .
Jahtunud kuklitel lõikasin „kaaned“ pealt ja uuristasin veidi sisu. Tõstsin süvendisse pohlatoormoosi ja katsin vahustatud koorega.

Kuklite kerkimeise ajal valmis orsoto, mis pole ilmselgelt mingi vastlatoit, aga las ta olla


Orsoto

2 spl oliivõli
2 hakitud sibulat
2 küüslauguküünt
200g kruupe
l kanapuljongit
1 dl valget veini
peotäis kuubikuteks hakitud kõrvitsat
100g sulatatud kitsejuustu
Chorizo vorsti või toorsalaamit


Kuumutasin õli potis ja praadisin selles sibulat kuni see muutus klaasjaks, lisasin küüslaugu. Valasin hulka veega loputatud kruubid ja lasin mõni minut kuumeneda. Valasin juurde veini. Kui vein oli aurustunud, lisasin kolmandiku puljongist ja lasin haududa , lisasin uue koguse puljongit, kui eelmine oli imbunud kruupide sisse ja jätkasin nii kuni kõik vedelik oli imendunud ja kruubid pehmed. Enne viimast puljongiosa lisasin kõrvitsakuubikud. Tõstsin poti tulelt ja lasin toidul veidi rahuneda. Segasin juurde sulatatud kitsejuustu ja kaunistasin Chorizo tšipsidega.
Chorizo viilud tõstsin esmalt küpsetuspaberiga kaetud plaadil ahju küpsema umbes 15 minutiks. Rasv sulab välja ja vorstid muutuvad mõnusateks krõpsudeks.

4 comments:

  1. Ma pole sellest Vändra pehmest nisujahust õigupoolest aru saanud, on ta siis nagu kõrgema sordi valge nisujahu või miski jämedama jahvatusega...Pakil selle kohta mingit kirja pole.Kasutan muidu ise ka seda, aga enamasti pannkookide jms madalamate küpsetiste (karask näit) juures.
    Kruubid ju vastlatoit mis vastlatoit! :)

    ReplyDelete
  2. See Vändra pehme nisujahu on ikka jämedama jahvatusega ja üsna tume. Minu üllatuseks kerkisid aga kuklid kenasti kohevaks.Ei olnud alul päris kindel, kas neist asja saab.

    ReplyDelete
  3. no see orsoto on ju väga moekas, ikka uuema aja idee. ja kindlasti oli hea. see tsips on ka väga hea mõte! mul oli tänane päev kohe "rikutud", kui ma Su ja Mariliisi blogisid vaatasin...:D

    ReplyDelete
  4. Ma arvan ka, et orsotto on täiesti legaalne 21. sajandi vastlaroog :)

    ReplyDelete